km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Vaskeresztes: nem volt hiány Szent Márton-eseményekből

Vaskeresztes: nem volt hiány Szent Márton-eseményekből

Az elmúlt két szombaton Szent Mártonnal kapcsolatos eseményeknek adott otthont Vaskeresztes. Október 13-án – a település írásos említésének 800. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat részeként – identitást erősítő Szent Márton-estet tartottak a településen, a múlt szombaton pedig Libabált tartottak a faluban. 

 

A identitást erősítő Szent Márton-nap rendezvényét a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Hatosné Németh Valéria nyitotta meg ünnepi beszédével, majd felkonferálta az újonnan megalakult hagyományőrző gyermekcsoportot. Szent Márton napján a libák és a „Laterne”- lámpácskák kapnak szerepet. A gyermekek az ünnepkörhöz kapcsolódó libás körjátékokat, mondókákat adtak elő német és magyar nyelven, majd Szent Márton életének fontosabb momentumait mutatták be, tudtuk meg Zax Ramónától, Vaskeresztes közművelődési szakemberétől, aki hozzátette: különösen szívet melengető jelenet volt, amikor Szent Márton megosztotta köpenyét a koldussal, de a libák árulkodását, valamint Szent Márton püspökké avatását is színpadra vitték. A gyermekműsor zárásaként a német nyelvterületekről ismert lámpásokkal vonultak ki a teremből, mely a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hivatottak hirdetni.

 

A rendezvényen, amelyen részt vett dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, valamint Várhelyi Tamás plébános is, Krancz Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a Vaskeresztesi Hagyományőrző csoport asszonyai a „régiek” mindennapi életében (kötés, babválogatás, kukoricamorzsolás) végzett tevékenységek bemutatása közben Szent Márton jócselekedeteiről beszéltek. 

 

Ha már a bornak Szent Márton a bírája, akkor természetes, hogy a hagyományőrző csoport férfi tagjai a jó bort „istenítették”, és bőséget kívántak a következő évre. A jelenet végén táncra hívták a hölgyeket, itt a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Táncsoport táncait láthatták a résztvevők. A német önkormányzat elnökhelyettese, Wölfinger Péter a megjelentek számára bemutatta Szent Márton, egyházmegyénk védőszentjének rövid élettörténetét.

 

A hegybíró szerepében Hatos István ismertette az idei évre vonatkozó főbb tudnivalókat, melyek a Vas-hegy borosgazdáit érintették. Elmondta, hogy bár késett a tavasz, a virágzás, a természet behozta a lemaradását, és a szőlő mintegy egy hét késéssel végül, de beérett, minőségi termést hozott kitűnő cukorfokkal. Felhívta a borosgazdák figyelmét azokra a betegségekre, melyekre a jövőben is különösen ügyelni kell. 

 

Zárásként Várhelyi Tamás plébános ünnepélyes keretek között megáldotta az újbort, melyet az áldást követően minden jelenlevő megkóstolhatott. A bort Garger Imre – helyi borosgazda ajánlotta fel. 

 

Az est további részében minden megjelent vendéget az Alpesi Fogadó és Borház által készített svédasztalos vacsora várt, a süteményeket a vaskeresztesi Baumann Cukrászat biztosította. Az éjszakába nyúló rendezvényen a talpalávalót a Pilisvörösvárról érkező Bergländer Buam szolgáltatta. Élménygazdag, a közösséget összekovácsoló estét tartottak Vaskeresztesen. 

 

A múlt szombaton Libabált szerveztek a településen: a bulit az Alpesi Fogadó és Borházban tartották. A zenét a Pinka Band szolgáltatta. A mulatság hajnalig tartott – mindenki remekül érezte magát.  


Fotó: Vaskeresztes Önkormányzat

kapcsolódó cikkek
Fergeteges szüreti felvonulás Vaskeresztesen
Fergeteges szüreti felvonulás Vaskeresztesen
Remek időben és nagyszerű hangulatban telt a múlt szombaton a vaskeresztesi szüreti felvonulás. A településen és a környező falvakban élők a szép számmal látogattak el a rendezvényre, amely este mulatsággal zárult.
címkék
kapcsolódó cikkek
Fergeteges szüreti felvonulás Vaskeresztesen
Fergeteges szüreti felvonulás Vaskeresztesen
Remek időben és nagyszerű hangulatban telt a múlt szombaton a vaskeresztesi szüreti felvonulás. A településen és a környező falvakban élők a szép számmal látogattak el a rendezvényre, amely este mulatsággal zárult.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Patakmeder mellé csapódott egy Toyota Vépen
A Szombathely felől Vép belvárosa felé tartó autó a Szent Imre utcában egy balra ívelő kanyarban megcsúszott. A jármű 65 éves vezetője már nem tudta elkerülni, hogy az autó egy híd mellett patakmederbe hajtson.
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.