km/óra
  2022.10.05., szerda  •  Aurél napja
Vasi Vasember 2022: több mint 400 induló

Vasi Vasember 2022: több mint 400 induló

A férfiaknál Berekméri Levente, a nőknél Csomor Erika győzött a 38. Vasi Vasember triatlonversenyen. A sportág legnagyobb múltú hazai eseményén az 1500 méter úszást a Csónakázó-tó vizében teljesítette a mezőny, majd 41 kilométer kerékpározás következett Szombathely, Nárai, Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár, Narda, Bucsu érintésével vissza Szombathelyre, ezt követte 10 kilométer futás a Vasi Múzeumfalu érintésével.

A szervezők igyekeztek minden évben biztonságosabbá tenni a versenyt, ezért Szombathelyen a viadal idején ezúttal is jelentős útlezárások voltak, a közlekedést idén egy, a lezárások helyszíneit figyelembe vevő internetes applikáció is segítette.
 

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a verseny előtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a vasi megyeszékhely különleges értéknek tekinti, hogy évről-évre otthont adhat a rendezvények, amelyhez szavai szerint sok szombathelyi kötődik érzelmileg is. A sajtótájékoztatón ott volt Garami Árpád és Kapolcsi Imre is, akik mindketten alapítói és kezdetek óta résztvevői a Vasi Vasembernek, minden eddigi kiírás alkalmával indultak, és teljesítették a távot.


A szombathelyi központú hagyományos viadalon a szervezők tájékoztatása szerint szombaton 408-an indultak.  A férfiaknál az FTC versenyzője, Berekméri nyolc perccel előzte meg a második helyet megszerző Mester Bálintot, aki szoros küzdelemben bizonyult gyorsabbnak Birtók Ádámnál.

A nőknél valamivel szorosabb volt a verseny az első helyért, Csomor Erika Tomaschof Katát megelőzve diadalmaskodott, harmadikként Tomozi Zsófia zárt.


 Eredmények:
 Férfiak:
1. Berekméri Levente (Ferencvárosi Torna Club) 1:56:24 
2. Mester Bálint (Tiszakécske VSE) 2:04:28
3. Birtók Ádám (Kis Tri Team) 2:04:44


Nők:
1. Csomor Erika (VUK SE) 2:16:20 óra
2. Tomaschof Kata (Ferencvárosi Torna Club) 2:18:18
3. Tomozi Zsófia (PSN Zrt.) 2:25:15

Dr. Varjú Gábor köszöntője


A sajtótájékoztatón és a szombati rajton részt vett dr. Varjú Gábor szombathelyi állatorvos, triatlonos is, aki tavaly felkészülés közben olyan súlyos kerékpáros balesetet szenvedett, hogy kerekesszékbe kényszerült. Varjú Gábor elmondta, sérülése ellenére  nem adta fel sportolói pályafutását, noha még tart a rehabilitációja, parasportolóként folytatni kívánja a versenyzést – a vele készült interjút lapunk online verzióján olvashatják. 
A szombati ünnepélyes megnyitón az alábbi beszéfet mondta:

„Kedves Sporttársak! Kedves Barátaim! 2014 óta, minden évben ilyenkor én is a vízben rugdalóztam. Izgatottan vártam a startjelet. De idén innen a partról kell néznem a versenyt, ugyanis tavaly szeptemberben, edzés közben kerékpárbalesetet szenvedtem. Eltörött a gerincem, két hét után, lélegeztető gépen, intenzív osztályon ébredtem. Szó szerint újra kellett tanulnom lélegezni, beszélni, nyelni. Meg kellett tapasztalnom, hogy ezek egyáltalán nem magától értetődő dolgok.
 Kedves sporttársak és barátok! Most egy pillanatra nézzétek a világot az én szememmel. Egyáltalán nem magától értetődő, hogy lélegezni tudunk, sokaknak komoly küzdelembe kerül. Óriási dolog, ha beszélni tudunk, vagy segítség nélkül fel tudjuk húzni a cipőnket. A gerincbeteg osztályon nincs olyan, aki segédeszköz nélkül állni tud. Igen irigylésre méltó, aki járni képes. Számomra jelenleg nem elképzelhető, de sokan, mint ti is, még futni, biciklizni és úszni is tudnak, nem is akárhogy. Nézzetek most más szemmel magatokra, használjátok ki ezeket a rendkívüli képességeket. Ússzatok, biciklizzetek, fussatok! Jó versenyzést kívánok!”

 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Öt évet kapott az embercsempész
A Szombathelyi Járásbíróság ítélete jogerős, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Vigyázzunk a Lapozóra!
A Városháza előtti könyvcserepont, a LAPOZÓ a Libri-Bookline Zrt. és a szombathelyi önkormányzat együttműködésében jött létre kora tavasszal. A könyvek újrahasznosítását elősegítő könyvpavilon hónapokon át remekül működött, egy ideje azonban megfogyatkozott kölcsönözhető, cserélhető könyveinek száma.
Balesetek megyeszerte
Négy, anyagi kárral végződött balesetnél helyszíneltek a Vas megyei rendőrök, írja a police.hu.
Körözöttek kerültek rács mögé
Beszédes volt a Rendőrség honlapjának körözési alportálján közzétett fotó, írja a police.hu.
A magyar pedagógusok fekete napja
1994 óta minden év október ötödikén ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját.A dátum a hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely a tanárok jogait és felelősségét határozta meg. Ma Magyarországon a pedagógusjogok napját sztrájk, polgári engedetlenség és fekete ruhás tiltakozások kísérik – Szombathelyen is több iskolánál demonstráltak.