km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Vasi Vasember - Negyvenedik alkalommal versengtek a triatlonisták

Vasi Vasember - Negyvenedik alkalommal versengtek a triatlonisták

Szombaton délelőtt elrajtolt a 40. Mvd-Szig Vasi Vasember: 378 egyéni versenyző állt rajthoz, 298 férfi és 71 hölgy (46-an közülük szombathelyiek voltak), emellett 58 váltó is megmérettette magát. A triatlonversenyt dr. Nemény András, Szombathely polgármestere indította el.

1450 méteres úszás, 40 kilométer biciklizés és 10 kilométeres futás várt a triatlonosokra szombaton Szombathelyen. Fél 10 előtt náhány perccel ismét rajthoz állt a néhány évvel ezelőtt közlekedési balesete miatt kerekesszékbe kényszerült triatlonista, többszörös Vasi Vasember Varjú Gábor állatorvos is.

Az ikonikus szombathelyi esemény töretlen népszerűségnek örvend. 1984-ben első alkalommal rendeztek Magyarországon, Szombathelyen triatlonversenyt, ezért nevezik a triatlon bölcsőjének Szombathely városát és a Vasi Vasembert.

Az első verseny időpontjára emlékezve minden év júliusának második hétvégéjén országunk minden szegletéből és külföldről is érkeztek amatőr és profi versenyzők városunkba, hogy elnyerjék a Vasi Vasember címet, így volt az ez az idén is.

Az 1450 méter úszás, 40 km kerékpározás és a 10 km futás teljesítése igazán embert próbáló feladat. Az úszótávot Szombathely zöld szívében, a Csónakázótóban teljesítették a versenyzők. A kerékpártáv Vas megye lankás tájain vezetett keresztül, ahol a vasemberek olyan dombokat hódítottak meg, amelyeket mások csak messziről csodálnak szépségük miatt. A futás Szombathely egyik legszebb részén, a Múzeumfalun haladt át.

A verseny legendás alakjai, Kapolcsi Imre és Garami Árpád ismét rajthoz álltak, mindketten 40. alkalommal.

Dr. Horváth Attila, Szombathely alpolgármestere úgy fogalmazott: Szombathely ismert és elismert versenye a Vasi Vasember, ha bárhol az országban meghallják a kifejezést, pontosan tudja mindenki, hogy melyik városról van szó.

Az időjárás alapvetően kegyes volt a résztvevőkhöz, igaz, a szél gyakran felerősödött, ez pedig elsősorban kerékpározás közben zavarta a versenyzőket.

A férfiaknál a veszprémi Badar Gergő a tavalyi idejét majdnem két perccel megjavítva nyert, s csaknem öt perccel előzte meg a 2022-ben győztes, tavaly pedig szintén ezüstérmes Berekméri Leventét. Harmadikként kereken 11 perc hátránnyal Birtók Ádám végzett.

A nőknél a tavaly másodikként zárt Soós Dorka diadalmaskodott több mint nyolc perccel jobb időt teljesítve, mint egy éve. Másodikként klubtársa, Koronika Judit ért célba, a dobogó alsó fokára pedig Brassay Réka, a Veszprémi TE versenyzője állhatott fel.

Eredmények:

férfiak:
1. Badar Gergő (Veszprémi ESC) 1:49:11 óra
2. Berekméri Levente (Ferencvárosi Torna Club) 1:53:59
3. Birtók Ádám (Kistri Team SE) 2:00:11

nők:
1. Soós Dorka (Százhalombattai VUK SE) 2:06:59 óra
2. Koronika Judit (Százhalombattai VUK SE) 2:13:02
3. Brassay Réka (Veszprémi TE) 2:17:26

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.