km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Vasi Mérnökbál 5.0: kamarai kitüntetések, jótékonysági árverés

Vasi Mérnökbál 5.0: kamarai kitüntetések, jótékonysági árverés

A Vas Megyei Mérnöki Kamara hagyományos báljának ötödik alkalommal is a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja adott otthont. 

A nyitótánc két párosa pörgős, latin bevezetővel alapozta meg a hangulatot, Perlaki Nóra és Kálmánchelyi Zoltán műsorvezetők a szokott módon a humor jegyében indították a rangos eseményt. 


A köszöntők után (Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke mondott beszédet) a kamarai kitüntetések átadása következett. Peltzer Géza és Scheer József zenéje kísérte a vacsorát, amelyet a bál fő produkciója, Kőhalmi Zoltán Karinthy-gyűrűs humorista stand up-ja követett.


Az Aptiv támogatásával megvalósult műsor vidámságot hozott az amúgy is jókedvű bálba, amelynek hangsúlyos programpontja az előző évekhez hasonlóan, idén is a jótékonysági árverés volt. A Vasi Mérnökbál idei kedvezményezettje a Szombathelyi Hospice Alapítvány. A szervezetet dr. Schaffer Éva, az alapítvány kuratóriumi elnöke képviselte. Kálmánchelyi Zoltán a Vas Megyei Mérnöki Kamara legújabb, 2019-ben megalakult szakcsoportjáról, a hírközlési és informatikai szakcsoportról készített karikatúrájára licitálhattak első körben a jelenlévők. Az Esőemberke Alapítvány által működtetett szombathelyi Holnap Háza Lakóotthon autista lakói is rajzoltak a mérnökbál árverésére. Sérült emberek segítenek beteg embereknek a mérnökök közreműködésével. A jótékonysági licitáláson befolyt összeget, továbbá a tombola bevételének felét – összesen csaknem fél millió forintot - ajánlotta fel a kamara az alapítványnak. 


A bál tánccal folytatódott, a Galaxy Tánczenekar zenéjére ropták hajnalig az ötödik Vasi Mérnökbál résztvevői.


A kitüntetettek:

Bodányi Ödön Díj: 
Tóthné Temesi Kinga okleveles építőmérnök


A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett közlekedés-építőmérnöki diplomát. A Vas megyei Közúti Igazgatóságnál kezdett dolgozni, ahol aztán több, mint 20 évet húzott le, a tervező mérnöktől a főmérnöki beosztásig vitte. Jelenleg a közlekedéstudományi intézet északnyugat-magyarországi közlekedésszervező iroda vezetője. Rögtön az egyetem után bekapcsolódott a városban és a megyében működő szakmai szervezetek munkájába is így pl. A Vas megyei baleset megelőzési bizottságban szakértőként, tanácsadóként dolgozik. A Magyar Útügyi Társaság, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkárhelyettese. A körforgalmak tervezésére vonatkozó szakbizottság vezetője is volt. 
Munkái közül néhány:
•    Szombathelyi fő tér átépítés kivitelezését irányította
•    a Weöres Sándor Színház tervpályázatának egyik szakértője volt
•    Szombathely, Szent márton utca és környezete rehabilitációjánál a közterület alakítás felelős tervezője
•    Szombathely, Berzsenyi tér és környékének felújítása felelős tervezője
•    Varasd utca – Family center körforgalom 
A mérnöki kamarába az 1996-as alapításkor belépett, jelenleg a Vas megyei elnökség tagja. Vezeti a megyei kamarai újság, a „Vasi mérnök” szerkesztőbizottságát. Ott is, és más szakmai folyóiratokban is rendszeresen publikál. Tagja a magyar mérnöki kamara országos etikai bizottságának. Tevékenyen bekapcsolódik szombathely város kulturális életébe, kórustagként ellátja a szombathelyi Erkel Kórus titkári teendőit.
 

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj:
Dr. Hantos Zoltán okleveles faipari mérnök


A Nyugat-Magyarországi Egyetemen faipari mérnök, mérnök-tanár diplomát, majd tartószerkezeti szakmérnöki diplomát szerzett. Mindössze 29 évesen summa cum laude doktori címet ért el. Az egyetemen tanársegédként kezdett, jelenleg ugyanitt egyetemi docens. Magas szintű elméleti és gyakorlati tudással végzi egyetemi oktatói tevékenységét, mellyel segíti a jövő mérnök generációjának kinevelését. 


Építész munkatársaival számos faszerkezetű kilátót tervezett, melyekhez többször gyártmányterveket is készített. Kilátók faanyagvédelmi és tartószerkezeti szakvéleményeinek készítésében is aktív. A faházépítésbe öt éve kapcsolódott be az Ubrankovics kft-nél. 


Tervezői, szakértői munkái közül néhány:
•    Sopron, Sörház-dombi kilátó tervezése
•    gyalogos fahíd tervezése a brennbergbányai gyermek- és ifjúsági táborban
•    Sopron, MKB sportcsarnok tetőszerkezet engedélyezési terv teherbírási és tűzállósági vizsgálata 
•    a Kis-balatoni kilátók és a kányavári faszerkezetű gyaloghíd tartószerkezeti és faanyagvédelmi szakértői vizsgálata 
A Vas megyei mérnöki kamarának 2007 óta tagja. Számos megyei mérnöki kamaránál, így Vasban és Békésben is, előadóként segítette a kamarai szakmai továbbképzést. Hatvan diplomamunka konzulense, számos tdk-munka bírálója. Ács versenyszámban bronzéremig Vezette vas megye csapatát a szakmák Európa-bajnokságán, Franciaországban. Az MTA Veszprémi akadémiai bizottság agrártudományok osztályának tagja. A „magyar tudományos művek tára” 161 publikációját tartja nyilván.


Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj:
Horváth-Őri Györgyné földmérő mérnök


Az Erdészeti és Faipari Egyetem főiskolai karán földmérő mérnök, majd térinformatikai üzemmérnök végzettséget szerzett.
A Pécsi Geodéziai Vállalat, és az Őrségi Vízrendezési Társulat után Vasivíz-nél dolgozott, majd 1997 decemberében került a városházára. 


Már a Vízműnél is a közmű-nyilvántartáson dolgozott, és a polgármesteri hivatalban is a város térinformatikai alapú közműnyilvántartásának kidolgozása és működtetése volt a feladata, melyet kimagasló hozzáértéssel végzett. Emellett számos térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis kidolgozásában, létrehozásában vett részt, melyek közül ki kell emelni a város településszerkezeti tervének térinformatikai alapokra helyezését. 

Munkáját, kitartását, a szakma iránti elkötelezettségét volt munkatársai példaértékűnek tekintették, segítségére, együttműködésére bármikor számíthattak. A kamarának az 1996-os alapítás óta tagja, nyolc éve a geodéziai és geoinformatikai szakcsoportjának elnöke. 
Mint külső óraadó, a szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző iskolában bekapcsolódott a középfokú oktatásba is. Minden évben, közel száz fő részvételével megszervezi a földmérő mérnökök szakestélyét.

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj:
Szabó Eszter építőmérnök


A győri Széchenyi István Főiskolán előbb építőmérnök, majd településmérnök diplomát kapott, a budapesti műszaki és gazdaságtudományi egyetemen útépítő és üzemeltető szakmérnöki végzettséget szerzett. A Vas Megyei Közúti Igazgatóságnál kezdte szakmai pályafutását, és azóta is a jogutód Magyar Közút KHT-nál dolgozik, jelenleg forgalomtechnikai mérnök beosztásban. Szakmai tevékenysége során tervezési, műszaki ellenőrzési, beruházás lebonyolítási és auditori munkákat egyaránt végzett.
Szakmai munkáiból néhány:
•    a bögötei úthálózat fejlesztés tervezése
•    Lovas – Balatonfüred összekötő út fejlesztési tervének auditor szakértője
•    M8 autóút Körmend-Rábafüzes országhatár közötti 2x1 sávos szakasz tervellenőre 
•    több kétszámjegyű főútvonal Vas megyei szakaszán a burkolat megerősítési munkák beruházás lebonyolítója
A mérnöki kamarának 2002 óta tagja, a legutóbbi tisztújítás óta elnökségi tagunk. A „Hidak Vas megyében” című szakkönyv társszerzője, és szakfolyóiratokba, így a kamarai újságnál is szorgalmas szerző. A Közlekedéstudományi Egyesületben a Vas megyei közúti szakcsoport elnöke. Számos szakmai program ötlete, szervezése kötődik hozzá. 
Feladatainak maradéktalan végrehajtása mellett kiemelt figyelmet fordít a fiatal mérnökgeneráció segítésére, mentorálásával több fiatal szerzett diplomát.


Vas megye fiatal mérnöke elismerés: 
Polgár Zsófia okleveles gépészmérnök


A budapesti műszaki és gazdaságtudományi egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát. A vas-gáz kft-nél kezdte tervező mérnöki munkáját, melyet jelenleg egyéni vállalkozóként folytat. 


Jelentős munkái:
•    az Őrségi Nemzeti Park őriszentpéteri látogató központ és oktatási épület épületgépészeti tervezése
•    ISI Automotive kft.  10000 m2-es gyártó és logisztikai létesítményének gépészeti tervezésében szintén jelentős részt vállalt.


Feladatait nagy gondossággal, odafigyeléssel, kiváló minőségben végzi el. Folyamatosan figyelemmel kíséri a szakma változásait, fejlődését, és így szerzett tapasztalatait munkájában hasznosítja is. Kamaránknak 2010. Óta tagja, rendezvényeinken részt vesz.


Fotók: Hornyák emőke
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.