km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Az alkotás szabadsága Táplánszentkereszten

Az alkotás szabadsága Táplánszentkereszten

Vasi amatőr alkotók munkáiból nyílt kiállítás a táplánszentkereszti művelődési házban, ahol most minden falfelületet betöltenek a színes képek. A harmonikus élet adta szabadság című tárlat 16 alkotó munkásságát mutatja be, a kiállítás január végéig várja a látogatókat.

 

A tárlat megnyitóján megtelt a Németh Lajos Művelődési Ház, sokan voltak kíváncsiak az amatőr alkotók munkáiból nyílt vándorkiállításra. Dávid-Tóth Andrea közösségszervező elmondta, hogy 16 alkotó hozta el az általa legszebbnek, legjobbnak tartott munkáját, hogy megmutassa a művészetet kedvelőknek. Olyan Vas megyei művészek hozták el csodás festményeiket, grafikáikat, fotóikat, akiknek szívük, lelkük, életük az alkotás. A kiállítók nemcsak munkájukat ismertették meg a látogatókkal, hanem egy interaktív beszélgetés során be is mutatkoztak, egymásnak adva a szót. Megosztották a közönséggel, hogy ki, mikor, hogyan került közel az alkotáshoz. Mint kiderült, a legtöbben autodidakta módon, hobbiként kezdtek foglalkozni az alkotással, mely sokak életében főszerepet kapott. A legtöbben elmélyültek benne az évek során, most már művészi szinten alkotnak. Az amatőr művészek között minden korosztály képviseltette magát, a 20 évesektől kezdve egészen a nyugdíjasokig. Mindannyian egyetértettek abban, hogy nagyon jó lehetőség egy ilyen vándorkiállítás arra, hogy bemutatkozzanak a művészetet kedvelőknek, miközben egymással is találkozhatnak. 


A megnyitón Perl János polgármester is köszöntötte az alkotókat, beszédében a festészethez és a képzőművészethez kötődő saját élményeit is megosztotta. Helyi művészek is érkeztek, dallal és verssel színesítették a délutánt. A megnyitó részeként kicsit visszatekintettek a karácsony előtti időszakra is: az adventi ablak naptárnyitogató játék részeként 3+1 értékes nyereményt sorsoltak ki. 


A közösségszervező hozzátette, hogy a művelődési házban az elmúlt hónapokban, a járványhelyzet ellenére is próbáltak gazdag kulturális élményekkel kedveskedni a látogatóknak. A tervüket sikerült megvalósítani, hiszen a hideg télből bárki betérhet melegedni a művelődési házba, ahol egy gazdag és változatos kiállítás fogadja. Minden falfelületet betöltenek a képek, így a meleg falak között élményt is kaphatnak a látogatók.


A vándorkiállítás január 30-áig minden szerdán és vasárnap 15.30-tól 17.30-ig megtekinthető. A harmonikus élet adta szabadság című tárlat következő állomása Kőszeg lesz.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.