km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Az alkotás szabadsága Táplánszentkereszten

Az alkotás szabadsága Táplánszentkereszten

Vasi amatőr alkotók munkáiból nyílt kiállítás a táplánszentkereszti művelődési házban, ahol most minden falfelületet betöltenek a színes képek. A harmonikus élet adta szabadság című tárlat 16 alkotó munkásságát mutatja be, a kiállítás január végéig várja a látogatókat.

 

A tárlat megnyitóján megtelt a Németh Lajos Művelődési Ház, sokan voltak kíváncsiak az amatőr alkotók munkáiból nyílt vándorkiállításra. Dávid-Tóth Andrea közösségszervező elmondta, hogy 16 alkotó hozta el az általa legszebbnek, legjobbnak tartott munkáját, hogy megmutassa a művészetet kedvelőknek. Olyan Vas megyei művészek hozták el csodás festményeiket, grafikáikat, fotóikat, akiknek szívük, lelkük, életük az alkotás. A kiállítók nemcsak munkájukat ismertették meg a látogatókkal, hanem egy interaktív beszélgetés során be is mutatkoztak, egymásnak adva a szót. Megosztották a közönséggel, hogy ki, mikor, hogyan került közel az alkotáshoz. Mint kiderült, a legtöbben autodidakta módon, hobbiként kezdtek foglalkozni az alkotással, mely sokak életében főszerepet kapott. A legtöbben elmélyültek benne az évek során, most már művészi szinten alkotnak. Az amatőr művészek között minden korosztály képviseltette magát, a 20 évesektől kezdve egészen a nyugdíjasokig. Mindannyian egyetértettek abban, hogy nagyon jó lehetőség egy ilyen vándorkiállítás arra, hogy bemutatkozzanak a művészetet kedvelőknek, miközben egymással is találkozhatnak. 


A megnyitón Perl János polgármester is köszöntötte az alkotókat, beszédében a festészethez és a képzőművészethez kötődő saját élményeit is megosztotta. Helyi művészek is érkeztek, dallal és verssel színesítették a délutánt. A megnyitó részeként kicsit visszatekintettek a karácsony előtti időszakra is: az adventi ablak naptárnyitogató játék részeként 3+1 értékes nyereményt sorsoltak ki. 


A közösségszervező hozzátette, hogy a művelődési házban az elmúlt hónapokban, a járványhelyzet ellenére is próbáltak gazdag kulturális élményekkel kedveskedni a látogatóknak. A tervüket sikerült megvalósítani, hiszen a hideg télből bárki betérhet melegedni a művelődési házba, ahol egy gazdag és változatos kiállítás fogadja. Minden falfelületet betöltenek a képek, így a meleg falak között élményt is kaphatnak a látogatók.


A vándorkiállítás január 30-áig minden szerdán és vasárnap 15.30-tól 17.30-ig megtekinthető. A harmonikus élet adta szabadság című tárlat következő állomása Kőszeg lesz.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.