km/óra
  2021.06.15., kedd  •  Jolán, Vid napja
Vásárolj tudatosan!- helyi termékek fogyasztására ösztönöz a kamara

Vásárolj tudatosan!- helyi termékek fogyasztására ösztönöz a kamara

Megkongatták a vészharangot a gasztronómiában érintett helyi vállalkozások: a járványhelyzet miatt válságba került turizmus és vendéglátás helyi beszállítói is nehéz helyzetbe kerültek. Miközben piacaik lényegében megszűntek, raktáraikban jelentős mennyiségek halmozódtak fel, s a szavatossági idő és az idényjelleg miatt a készletek egy része a csatornában vagy a szemétben végezheti. De vajon tehetünk-e ellene?

 

Vas megyében számos olyan kisvállalkozás működik, amely a térség gasztronómiáját színesíti. Termékeiket azonban kevesen ismerik, emiatt kevesen is fogyasztják. Az pedig, hogy egy-egy rendezvényen találkozunk ezekkel, megkóstoljuk, de a mindennapokban nem keressük, nem elegendő ahhoz, hogy az ezeket előállító vállalkozások megéljenek vagy fejlődjenek, növekedjenek.


Az utóbbi évtizedekben nálunk is szokássá vált, hogy bevásárlásaink nagy részét valamelyik nagyáruházban végezzük: kényelmes, gyors és praktikus megoldás, hogy az élelmiszertől a ruházatig mindent egy helyen szerzünk be, csakhogy ezzel egyetlen helyi kisvállalkozást sem támogatunk. Az is jellemző hazai szokás, hogy sokszor a külföldi terméket részesítjük előnyben, szemben például a szomszédos osztrákokkal, akik ennél sokkal tudatosabban vásárolnak, és kifejezetten keresik a helyi, régiós terméket, még ha az kicsit drágább is, mert tudják, hogy jobb minőségű árut kapnak, és a térségükön is segítenek. Hasonló a helyzet a szép számú vendéglátóhellyel és szállodával is, ahol szintén ritkán találkozni helyi termékekkel. Kiss András, a Kőszegi Sör alapító-tulajdonosa szerint a helyi vállalkozások termékei nehezen tudnak bekerülni a nagyáruházak polcaira, a vendéglátóhelyekkel, szállodákkal pedig a nagyipari gyártók igyekeznek kizárólagos szerződéseket kötni. Ezért is lenne fontos, hogy a fogyasztók és az üzletek, hotelek is nyitottabbak legyenek mindarra, ami a helyi kínálatot színesíti, vagyis a közelben megtermelt és előállított termékekre.


Hasonlóan látja a helyzetet Völler László, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, aki maga is vendéglátós. Úgy véli, a térség borai gyakran nem szerepelnek a kínálatban, országos nagykereskedő cégek látják el a helyi szálláshelyeket, éttermeket, ismertebb hazai vagy külföldi borfélékkel. Most, a járványhelyzetben a térség beszállítói is bajba kerültek, a korlátozott nyitvatartás, a szállodák csökkent kapacitással való működése miatt a konyhákra alapanyagot szolgáltató mezőgazdasági termelők sem tudják hova tenni terményeiket. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban elmaradnak a rendezvények, amelyek pedig jó lehetőséget kínálnának a helyi termelők és termékeik bemutatkozására, és ilyenkor a vendégek is nyitottabbak a helyi ízek kipróbálására. De nem pótolható veszteséget jelent a ballagások és a tavaszi-nyári lakodalmak elmaradása is – tette hozzá.


A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeretné tudatosabb vásárlásra ösztönözni a szombathelyieket és a Vas megyében élőket. Ezért is keresik a kapcsolatot a vállalkozásokkal és az önkormányzattal, akik nyitottak az együttműködésre. Első lépésként támogatják a Facebookon elindult kommunikációs kampányt: a „Vásárolj tudatosan Vas megye” elnevezésű oldalon gyűjtik azon vállalkozásokat, amelyek a térségben működnek, és amelyek termékeinek megvásárlásával mi is segíthetjük őket. Hangsúlyozzák: ha pénzünket a helyi vállalkozásoknál költjük el, azzal a helyi cégeket támogatjuk, akik helyben adóznak, helyi munkaerőt alkalmaznak, bevételüket helyben költik el, vagyis a helyi gazdaságot erősítik. A Kamara törekvései a szombathelyi önkormányzat szándékaival is találkoznak: a gazdasági élet újraindítását célzó Restart Program egyik alappillére nem véletlenül a „Vegyél helyit!” gondolata.

kapcsolódó cikkek
30 ezer forintos piaci vásárlási utalványt vezet be az önkormányzat
30 ezer forintos piaci vásárlási utalványt vezet be az önkormányzat
A szombathelyi önkormányzat a vásárcsarnokban felhasználható vásárlási utalványt ad a rászorulóknak. Családonként maximum 30 ezer forintot kaphatnak a kérvényezők, az összeget ruhára és élelmiszerre költhetik.
kapcsolódó cikkek
30 ezer forintos piaci vásárlási utalványt vezet be az önkormányzat
30 ezer forintos piaci vásárlási utalványt vezet be az önkormányzat
A szombathelyi önkormányzat a vásárcsarnokban felhasználható vásárlási utalványt ad a rászorulóknak. Családonként maximum 30 ezer forintot kaphatnak a kérvényezők, az összeget ruhára és élelmiszerre költhetik.
Savaria Fórum 30. évfolyam 22. szám - 2021.06.12.
Savaria Fórum 30. évfolyam 22. szám - 2021.06.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Könnyítés az Ausztriába utazóknak
Nem kell előre regisztrálniuk az utazóknak június 10-től, ha járványügyileg stabil országból, például Magyarországról lépnek be Ausztriába – derül ki a beutazási korlátozásokról szóló rendelet módosításából. A 3G-szabálynak azonban továbbra is meg kell felelni, olvasható az orf.at-n.
Celldömölkön a zebráknál ellenőriztek a rendőrök
A celldömölki rendőrök 2021. június 8-án, Celldömölk belterületén tartottak ellenőrzést a közlekedésbiztonsági szempontból leginkább veszélyesnek ítélhető gyalogos-átkelőhelyek közelében. Az akció célja elsősorban az volt, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, a gyalogosok biztonságára, közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.
Gasper Okorn: el kellett hinnünk, hogy sikerülhet
A győztes hadvezér elégedetten és boldogan elevenítette fel az elmúlt időszak és a döntő történéseit.
Ausztriában csütörtöktől enyhülnek a járványügyi korlátozások
Ausztriában csütörtöktől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon - jelentette be Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a kormányülés után szerdán Bécsben.
A határait is megnyitja Ausztria szerdától: az orosz vakcinán kívül a többit elfogadják
Könnyebb lesz Ausztriába utazni szerdától, adta hírül az ORF. A biztonságos országokból érkező utazók (lista lentebb) oltási igazolással, érvényes teszttel, vagy a betegségből való felgyógyulást igazoló irattal beléphetnek Ausztriába. Azok a magyarok, akik elhitték a magyar kormánypropagandát a jóságos Putyin bácsi csodavakcinájáról, rosszul jártak: a Szputnyikot egyelőre nem fogadják hivatalos oltóanyagként Ausztriában, amíg nem kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy a WHO engedélyét.
legfrissebbek
Szlovákia megverte Lengyelországot
Szlovákia 2-1-re legyőzte Lengyelországot a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, az E csoport hétfői, szentpétervári mérkőzésén.
A harminc fokot karcolhatja a keddi időjárás
Kedden ismét sok napsütésben lesz részünk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, és egy-egy futó zápor is legfeljebb csak az északkeleti, keleti határvidéken alakulhat ki.
Milliónyi fát ültettek egy nap alatt
Ghánában egyetlen nap alatt legalább ötmillió fa elültetésére tettek kísérletet az erdőirtások és a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében – közölte Nana Akufo-Addo államelnök pénteken, az idén első alkalommal megtartott Zöld Ghána Napon.
Kitüntetéssel ismerték el a pedagógusok munkáját
A 2021-es évben a pedagógusnapi kitüntetéseket a Városháza teraszán tartott ünnepségen adta át dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, dr. László Győző alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke.
Csehország letarolta a skót csapatot
A cseh válogatott Patrik Schick duplájával 2-0-ra legyőzte Glasgow-ban a skót csapatot a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának hétfői összecsapásán.