km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Vár a cirkuszporond! - elképesztő sikerű a darab

Vár a cirkuszporond! - elképesztő sikerű a darab

„Máma itt, holnap ott / - oly mindegy! / Itt se jobb, ott se jobb / - oly mindegy! / Ragadd meg, mit a sors / Néked ád: komédiázz, / Fogadd el, mit a sors kínál!”. A 2020. március 19-én a budapesti Vígszínház igazgatói posztjáról lemondó Eszenyi Enikő most Kecskeméten rendez(het)te meg A cirkuszhercegnőt.

 

Kálmán Imre (1882-1953) A cirkuszhercegnő (1926) című világhírű operettjét Eszenyi Enikő állította színre a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Elképesztő a siker. Bár mintegy hat héttel az előtt volt a premier, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, ám az egyik főszereplőnek – Vlagyimir nagyhercegnek – és kompániájának a sötét, gépfegyveres üzelmei utalnak a maffiózós összefonódásra, agresszivitásra. 


Megrendítő és felemelő is Eszenyi profizmusa. Maximalizmusa. Egy operett(ecské)ben is képes tükröt tartani elénk: fölskicceli az emberiség cirkuszi-bohóci tragikomikumát. Esendőségét. Gyarlóságát. Ugyanakkor rávilágít arra, igenis, képesek vagyunk változtatni a káoszon. Az ember újra Emberré tud válni. Ha vezekel. Megbocsát. Hogy meg tudjuk fogni egymás kezét. Könnyesen, összemosolyogva. Mese? Az. De hiszen erre van a legnagyobb szükségünk. Egymás eltiprása, árkok mélyítése, a frontvonalak kiszélesítése, a háború eszkalálódása helyett. 
A szombathelyieket Eszenyi Enikő 2012-ben, a Karneválszínházban lepte meg, nyűgözte le az Átváltozások című produkcióban. S el-elugrott Velembe. Törőcsik Marihoz. A diófa alatt még szorosabb szövetséget kötöttek. Jó fél évre rá Eszenyi színre vitte a Vígszínházban az Átutazókat – Törőcsik Marival. Sugallták (akkor is): e földi portyázásunkon találjuk meg önmagunkat. Egymást! Erről is szól a Cirkuszhercegnő: „Trombita zeng és pereg a dob, / Lesi a nép az attrakciót, / Kifestett, lisztes arccal, / Mint a bolond, előre hát, / Vár a cirkuszporond!”   

 

Szenkovits Péter
Fotó: Kiss Teodóra 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.