km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Vár a cirkuszporond! - elképesztő sikerű a darab

Vár a cirkuszporond! - elképesztő sikerű a darab

„Máma itt, holnap ott / - oly mindegy! / Itt se jobb, ott se jobb / - oly mindegy! / Ragadd meg, mit a sors / Néked ád: komédiázz, / Fogadd el, mit a sors kínál!”. A 2020. március 19-én a budapesti Vígszínház igazgatói posztjáról lemondó Eszenyi Enikő most Kecskeméten rendez(het)te meg A cirkuszhercegnőt.

 

Kálmán Imre (1882-1953) A cirkuszhercegnő (1926) című világhírű operettjét Eszenyi Enikő állította színre a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Elképesztő a siker. Bár mintegy hat héttel az előtt volt a premier, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, ám az egyik főszereplőnek – Vlagyimir nagyhercegnek – és kompániájának a sötét, gépfegyveres üzelmei utalnak a maffiózós összefonódásra, agresszivitásra. 


Megrendítő és felemelő is Eszenyi profizmusa. Maximalizmusa. Egy operett(ecské)ben is képes tükröt tartani elénk: fölskicceli az emberiség cirkuszi-bohóci tragikomikumát. Esendőségét. Gyarlóságát. Ugyanakkor rávilágít arra, igenis, képesek vagyunk változtatni a káoszon. Az ember újra Emberré tud válni. Ha vezekel. Megbocsát. Hogy meg tudjuk fogni egymás kezét. Könnyesen, összemosolyogva. Mese? Az. De hiszen erre van a legnagyobb szükségünk. Egymás eltiprása, árkok mélyítése, a frontvonalak kiszélesítése, a háború eszkalálódása helyett. 
A szombathelyieket Eszenyi Enikő 2012-ben, a Karneválszínházban lepte meg, nyűgözte le az Átváltozások című produkcióban. S el-elugrott Velembe. Törőcsik Marihoz. A diófa alatt még szorosabb szövetséget kötöttek. Jó fél évre rá Eszenyi színre vitte a Vígszínházban az Átutazókat – Törőcsik Marival. Sugallták (akkor is): e földi portyázásunkon találjuk meg önmagunkat. Egymást! Erről is szól a Cirkuszhercegnő: „Trombita zeng és pereg a dob, / Lesi a nép az attrakciót, / Kifestett, lisztes arccal, / Mint a bolond, előre hát, / Vár a cirkuszporond!”   

 

Szenkovits Péter
Fotó: Kiss Teodóra 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén