km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Van még mit tanulni a szelektív gyűjtésről

Van még mit tanulni a szelektív gyűjtésről

Hamarosan a használt sütőolajat is elvihetjük a városszerte kialakított gyűjtőpontokra – tudta meg az SZTV meg Németh Ákos tanácsnoktól. A szelektív hulladékgyűjtésre több lehetőséget is biztosít a SZOVA, ha minél többen élnének ezekkel, kevesebb anyag szennyezné a környezetünket.

 

A Körmendi úti telephelyre tavaly 36 ezren hozták el a háztartásukban, kertjükben felgyűlt hulladékot. Az ide érkező, még hasznosítható anyagokat válogatják, tömörítik és tárolják, majd értékesítik a hulladékhasznosítók felé. A SZOVA Zrt. szelektív szigeteket is üzemeltet a városban, és zsákos gyűjtést is szervez a családi házas övezetekben.


Jusits Bálint hulladékgazdálkodási igazgató elmondta,300 tonna begyűjtött szelektív hulladékuk volt az első félévben, ami a szigetekről származott. Ebbe benne van az üveg, a papír, a PET-palack is, illetve 230 tonnát gyűjtöttek be a lakosságtól zsákos kevert csomagolású hulladék tekintetében.


A háztartási hulladék jelentős része újrahasznosítható. Az üvegből, a faanyagból, a textilből vagy éppen az elektronikai alkatrészekből is új termék készülhet. 


A szombathelyi önkormányzat elkötelezett a körforgásos gazdálkodásban. Ennek fontos eleme az újrafelhasználás. A lakossági környezettudatosság erősítésében azonban még van tennivaló. Németh Ákos tanácsnok hozzátette, a legtöbb embert, ha megkérdezik arról, hogy a műanyag hulladékot elásná-e a kertjében, akkor valószínűleg azt mondaná rá, hogy nem. Valójában, ami a kommunális hulladékba bekerül, azt kihozzák a város szélére, építenek belőle egy hatalmas hegyet és elássák.


Amennyiben ennek a hulladéknak a nagy részét már a háztartásokban szelektíven gyűjtenék, kevesebb szennyezőanyag terhelné a környezetet.  
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.