km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Van, ahol már használható a vakcinaútlevél

Van, ahol már használható a vakcinaútlevél

Hét tagállamban már működik az uniós védettségi igazolvány rendszere, amelyről nemrég született megállapodás.

 

Az új uniós védettségi igazolvánnyal csak július elejétől kezdve lehet szabadon utazni az európai országok közt, de hét ország – Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország – ennek ellenére már elkezdte használni az okmányokat az Európai Bizottság honlapja szerint

 

Az Index szemléje kiemelte, az uniós szervek között másfél hete született meg a megállapodás az uniós védettségiről. Mint ismert, az igazolvány digitális és nyomtatott formában is elérhető lesz. Az okmány viszont csak azoknak garantálja a szabad utazást, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltottak be. A Szputnyik és Sinopharm-vakcinákkal oltottak esetében sincs kizárva, hogy elfogadják, de ez már a tagállamokra van bízva, és a magyar kormánynak különmegállapodásokat kell kötnie még ennek érdekében. 

 

Az Európai Bizottság szerint a digitális igazolvány technikai háttere már elkészült. Egyben hangsúlyozták azt is, hogy semmilyen személyes adatot nem tárolnak majd a digitális rendszerben. Magyarországon az okmány egyelőre még csak a tesztelési fázisban van, nálunk valószínűleg a következő hetekben – legkésőbb július 1-jén – kezdik majd el használni az okmányt. 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.