km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Bozót és szemét helyett rendezett ágyások lepték el a „Keringőt”

Bozót és szemét helyett rendezett ágyások lepték el a „Keringőt”

Megújult a zöldfelület a Március 15. tér "Keringőként" ismert részén. A területrendezés mintegy másfél millió forintos költségét egy helyi vállalkozó finanszírozta, akinek üzletei vannak a környéken. Az itt lakókat már régóta zavarta a rendezetlen környezet. A bozótot az elmúlt hetekben kivágták, a helyén ágyásokat hoztak létre.

 

Áprilisban kezdődött el a területrendezés a Március 15. tér nyugati oldalán, amit a szombathelyiek csak "Keringőként" emlegetnek. Korábban itt egy rendezetlen, bokros sáv húzódott, amiben folyamatosan hulladék halmozódott fel. Ez évtizedek óta bántotta az itt lakók szemét. A közelmúltban megújultak a környék üzletei és az árkádsor, így egyre inkább zavarta az összképet a zilált zöldfelület.


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy nemcsak a lakókat zavarta ez, hanem Varga Valdemár vállalkozót is, aki szépen rendbe tette a környék üzleteit, és megkereste azzal a kérdéssel a várost, hogy nem lehetne-e ezzel a térrel is valamit kezdeni. Azért, hogy ha már megújul az utca egy része, a közterület is megújulhasson.


A városi főkertész tervei alapján kikalkulálták, hogy egy-másfél millió forintba kerülne a bozótos kivágása és a növényültetés. A városnak erre nem volt forrása, de a vállalkozó felajánlotta, hogy kifizeti a szükséges összeget. Meg is valósult a fejlesztés: kiemelték a bokrok csonkjait, füvesítettek, növényeket ültettek, virágosítottak. A SZOMPARK azóta átvette a terület kezelését. Horváth Soma alpolgármester a város nevében megköszönte a beruházást.


"Az, hogy valaki társadalmi felelősséget vállal, és támogat nemes célokat, ami akár egy zöldterület fejlesztése, nem egyedi. Amikor egy magánszemély teszi ezt, példaértékű dolog. Más városokban már működő történet az, hogy nagyvállalatok, civil szervezetek egy-egy játszóteret, parkot fogadnak örökbe" – tette hozzá. 


A vállalkozó segítségével hamarosan a járda is megújulhat az ágyások melletti szakaszon, továbbá a régóta használaton kívüli újságosbódét is eltávolíttatnák innen. A tervek szerint nyáron folytatódik a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! szemléletformáló akció: már nemcsak civil szervezetek, hanem nagyvállalatok is örökbe fogadhatnak majd egy-egy parkot.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!