km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Bozót és szemét helyett rendezett ágyások lepték el a „Keringőt”

Bozót és szemét helyett rendezett ágyások lepték el a „Keringőt”

Megújult a zöldfelület a Március 15. tér "Keringőként" ismert részén. A területrendezés mintegy másfél millió forintos költségét egy helyi vállalkozó finanszírozta, akinek üzletei vannak a környéken. Az itt lakókat már régóta zavarta a rendezetlen környezet. A bozótot az elmúlt hetekben kivágták, a helyén ágyásokat hoztak létre.

 

Áprilisban kezdődött el a területrendezés a Március 15. tér nyugati oldalán, amit a szombathelyiek csak "Keringőként" emlegetnek. Korábban itt egy rendezetlen, bokros sáv húzódott, amiben folyamatosan hulladék halmozódott fel. Ez évtizedek óta bántotta az itt lakók szemét. A közelmúltban megújultak a környék üzletei és az árkádsor, így egyre inkább zavarta az összképet a zilált zöldfelület.


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy nemcsak a lakókat zavarta ez, hanem Varga Valdemár vállalkozót is, aki szépen rendbe tette a környék üzleteit, és megkereste azzal a kérdéssel a várost, hogy nem lehetne-e ezzel a térrel is valamit kezdeni. Azért, hogy ha már megújul az utca egy része, a közterület is megújulhasson.


A városi főkertész tervei alapján kikalkulálták, hogy egy-másfél millió forintba kerülne a bozótos kivágása és a növényültetés. A városnak erre nem volt forrása, de a vállalkozó felajánlotta, hogy kifizeti a szükséges összeget. Meg is valósult a fejlesztés: kiemelték a bokrok csonkjait, füvesítettek, növényeket ültettek, virágosítottak. A SZOMPARK azóta átvette a terület kezelését. Horváth Soma alpolgármester a város nevében megköszönte a beruházást.


"Az, hogy valaki társadalmi felelősséget vállal, és támogat nemes célokat, ami akár egy zöldterület fejlesztése, nem egyedi. Amikor egy magánszemély teszi ezt, példaértékű dolog. Más városokban már működő történet az, hogy nagyvállalatok, civil szervezetek egy-egy játszóteret, parkot fogadnak örökbe" – tette hozzá. 


A vállalkozó segítségével hamarosan a járda is megújulhat az ágyások melletti szakaszon, továbbá a régóta használaton kívüli újságosbódét is eltávolíttatnák innen. A tervek szerint nyáron folytatódik a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! szemléletformáló akció: már nemcsak civil szervezetek, hanem nagyvállalatok is örökbe fogadhatnak majd egy-egy parkot.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.