km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást

Választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást

Akárhányszor mérettette meg magát, még nem veszített választást a Derkovits-lakótelepen Czeglédy Csaba. Hamarosan újabb kihívás előtt fog állni a politikus: Ungár Péterrel kell megmérkőznie az előválasztáson, hogy eldőljön, ki lesz Hende Csaba kihívója 2022-ben. A Szombathelyi Televíziónak az esélyeiről, az ördög ügyvédjéről és a bérlakáshelyzetről is nyilatkozott az önkormányzati képviselő.

 

Egy dologra mindig ügyelt Szombathely

 

Czeglédy Csaba újra megkapta a kérdést, van-e köze az ördög ügyvédje bloghoz? Jól ismert, ezen az oldalon szivárogtattak kompromittáló felvételeket a 2019-es helyhatósági kampány végjátékában Győr akkori fideszes polgármesterének és üzleti-baráti körének adriai jachttúrájáról. Az ügyészség nyomoz, vajon a szombathelyi politikusnak van-e köze a blog üzemeltetéséhez. Czeglédy a Fogadóórában is kitartott mellette, hogy büszke lenne rá, ha ő lenne az ördög ügyvédje, de nem fog idegen tollakkal ékeskedni.  Mivel több önkormányzat korábbi gazdasági ügyeit is vizsgálja az ügyvédi irodája, hozzátette, hogy a korrupciós bombasztorik gyártása helyett annak a híve, ha egy bűncselekménygyanús ügy szabályszerűen, a kampányra időzítés helyett egyből napvilágot lát. A tapasztalatairól elmondta: „látva azt, hogy mi ment egyes települések kasszája közelében, mindig rácsodálkozom, hogy Szombathelyen – pártállástól függetlenül – mennyire odafigyelnek a közvagyon védelmére és megóvására”.

 

Privatizáció helyett új bérlakások

 

A Szociális és Lakás Bizottság elnöke mélyen ellenezte a Fidesz nemrég benyújtott bérlakás-privatizációs javaslatát – amit az eredeti, országos hatáskör helyett a Budai Vár és az Andrássy út ingatlanjaira mérsékeltek. Az első tervezet szerint a bérlakásokat a benne élők a piaci ár töredékéért, de így is milliókért, megvásárolhatták volna az önkormányzatoktól, ami a képviselő szerint sokkal inkább adott volna egy újabb lehetőséget a települési vagyonok kivéreztetésére, mint a lakhatási válság megoldására. „Akiknek a jelenlegi, 20-30 ezer forintos havi bérleti díj kifizetése is nehézséget okoz, azoknak a lakásmaffia nyerészkedése nélkül nem lenne lehetőségük hirtelen 2-4 millió forintot kigazdálkodni a vételárra. Sokan az utcán találták volna magukat, majd megint az önkormányzattól kértek volna segítséget, ami ekkora már elveszítette volna a lakásállományát. Szombathelynek épphogy bérleményeket kellene építenie vagy vennie, nem eladnia. Több mint 250-en várnak jelenleg is önkormányzati lakásra.” – tette hozzá.

 

A költséges beruházás mellett szerinte a Közösségi Bérlakás Rendszer (KBR) is megoldást jelenthet. Az egyedülálló szombathelyi programról többször írtunk már; lényege, hogy a lakástulajdonosok a várossal szerződnek, neki adják bérbe a lakásukat, amibe szociális alapon költözhetnek családok. A rendszer elindításának egyik motorja Czeglédy volt: „Egy évvel ezelőtt azt mondtam, ha csak egyetlenegy KBR-lakást szolgálatba állítunk, már az is hatalmas előrelépés lesz, hiszen egyel tovább jutottunk a semminél. Most 17 lakás fut a programban, a tulajdonosok és a bérlők is kezdik felismerni a rendszer előnyeit.”

 

Behozta a lemaradást

 

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a televíziós műsor előtt nyilatkozott arról, hogy szerinte a vasi megyeszékhely és kistérsége az előválasztás állatorvosi lova: mivel az ellenzéki képviselőjelöltek versenye egyfordulós, szemben a közös miniszterelnök-jelöltek kétfordulós megmérettetésével, Hende Csaba végső kihívója Czeglédy Csaba lehet, annak ellenére, hogy a felmérések szerint Ungár Péternek lenne esélye közös jelöltként legyőzni a Fidesz-KDNP valószínűsíthető emberét. A képviselő nem fogadta el a hódmezővásárhelyi polgármester kritikáját: „túlzás, hogy Ungár Péternek nagyobb esélye lenne”. Kiemelte, hogy ugyanezen közvélemény-kutatások szerint az elmúlt egy évben behozta a 10 százalékos lemaradását Hendével szemben (44-44 százalékon állnak a biztos pártválasztók körében), és emlékeztetett, hogy Ungárnak is hibahatáron belül mozog az előnye a regnáló országgyűlési képviselővel való összevetésben. 

 

„Választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást. Eddig minden megmérettetést megnyertem a körzetemben. Elég jól ismernek a szombathelyiek, egy olyan ajánlatot tudok tenni a térségnek, amit Hende Csabától sohasem kaptak meg a helyiek. Sok rosszat lehet hallani rólam, de még az ellenségeim sem mondják azt, hogy ne lennék elérhető, és ne dolgoznék éjt nappallá téve az emberekért.”  – zárta a beszélgetést Czeglédy Csaba.

 


A Fogadóóra teljes adása elérhető a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján.

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.