km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást

Választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást

Akárhányszor mérettette meg magát, még nem veszített választást a Derkovits-lakótelepen Czeglédy Csaba. Hamarosan újabb kihívás előtt fog állni a politikus: Ungár Péterrel kell megmérkőznie az előválasztáson, hogy eldőljön, ki lesz Hende Csaba kihívója 2022-ben. A Szombathelyi Televíziónak az esélyeiről, az ördög ügyvédjéről és a bérlakáshelyzetről is nyilatkozott az önkormányzati képviselő.

 

Egy dologra mindig ügyelt Szombathely

 

Czeglédy Csaba újra megkapta a kérdést, van-e köze az ördög ügyvédje bloghoz? Jól ismert, ezen az oldalon szivárogtattak kompromittáló felvételeket a 2019-es helyhatósági kampány végjátékában Győr akkori fideszes polgármesterének és üzleti-baráti körének adriai jachttúrájáról. Az ügyészség nyomoz, vajon a szombathelyi politikusnak van-e köze a blog üzemeltetéséhez. Czeglédy a Fogadóórában is kitartott mellette, hogy büszke lenne rá, ha ő lenne az ördög ügyvédje, de nem fog idegen tollakkal ékeskedni.  Mivel több önkormányzat korábbi gazdasági ügyeit is vizsgálja az ügyvédi irodája, hozzátette, hogy a korrupciós bombasztorik gyártása helyett annak a híve, ha egy bűncselekménygyanús ügy szabályszerűen, a kampányra időzítés helyett egyből napvilágot lát. A tapasztalatairól elmondta: „látva azt, hogy mi ment egyes települések kasszája közelében, mindig rácsodálkozom, hogy Szombathelyen – pártállástól függetlenül – mennyire odafigyelnek a közvagyon védelmére és megóvására”.

 

Privatizáció helyett új bérlakások

 

A Szociális és Lakás Bizottság elnöke mélyen ellenezte a Fidesz nemrég benyújtott bérlakás-privatizációs javaslatát – amit az eredeti, országos hatáskör helyett a Budai Vár és az Andrássy út ingatlanjaira mérsékeltek. Az első tervezet szerint a bérlakásokat a benne élők a piaci ár töredékéért, de így is milliókért, megvásárolhatták volna az önkormányzatoktól, ami a képviselő szerint sokkal inkább adott volna egy újabb lehetőséget a települési vagyonok kivéreztetésére, mint a lakhatási válság megoldására. „Akiknek a jelenlegi, 20-30 ezer forintos havi bérleti díj kifizetése is nehézséget okoz, azoknak a lakásmaffia nyerészkedése nélkül nem lenne lehetőségük hirtelen 2-4 millió forintot kigazdálkodni a vételárra. Sokan az utcán találták volna magukat, majd megint az önkormányzattól kértek volna segítséget, ami ekkora már elveszítette volna a lakásállományát. Szombathelynek épphogy bérleményeket kellene építenie vagy vennie, nem eladnia. Több mint 250-en várnak jelenleg is önkormányzati lakásra.” – tette hozzá.

 

A költséges beruházás mellett szerinte a Közösségi Bérlakás Rendszer (KBR) is megoldást jelenthet. Az egyedülálló szombathelyi programról többször írtunk már; lényege, hogy a lakástulajdonosok a várossal szerződnek, neki adják bérbe a lakásukat, amibe szociális alapon költözhetnek családok. A rendszer elindításának egyik motorja Czeglédy volt: „Egy évvel ezelőtt azt mondtam, ha csak egyetlenegy KBR-lakást szolgálatba állítunk, már az is hatalmas előrelépés lesz, hiszen egyel tovább jutottunk a semminél. Most 17 lakás fut a programban, a tulajdonosok és a bérlők is kezdik felismerni a rendszer előnyeit.”

 

Behozta a lemaradást

 

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a televíziós műsor előtt nyilatkozott arról, hogy szerinte a vasi megyeszékhely és kistérsége az előválasztás állatorvosi lova: mivel az ellenzéki képviselőjelöltek versenye egyfordulós, szemben a közös miniszterelnök-jelöltek kétfordulós megmérettetésével, Hende Csaba végső kihívója Czeglédy Csaba lehet, annak ellenére, hogy a felmérések szerint Ungár Péternek lenne esélye közös jelöltként legyőzni a Fidesz-KDNP valószínűsíthető emberét. A képviselő nem fogadta el a hódmezővásárhelyi polgármester kritikáját: „túlzás, hogy Ungár Péternek nagyobb esélye lenne”. Kiemelte, hogy ugyanezen közvélemény-kutatások szerint az elmúlt egy évben behozta a 10 százalékos lemaradását Hendével szemben (44-44 százalékon állnak a biztos pártválasztók körében), és emlékeztetett, hogy Ungárnak is hibahatáron belül mozog az előnye a regnáló országgyűlési képviselővel való összevetésben. 

 

„Választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást. Eddig minden megmérettetést megnyertem a körzetemben. Elég jól ismernek a szombathelyiek, egy olyan ajánlatot tudok tenni a térségnek, amit Hende Csabától sohasem kaptak meg a helyiek. Sok rosszat lehet hallani rólam, de még az ellenségeim sem mondják azt, hogy ne lennék elérhető, és ne dolgoznék éjt nappallá téve az emberekért.”  – zárta a beszélgetést Czeglédy Csaba.

 


A Fogadóóra teljes adása elérhető a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.