km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Választás után: beiktatták az új közgyűlés tagjait

Választás után: beiktatták az új közgyűlés tagjait

Városi ünnepséget és alakuló közgyűlést tartottak szerdán este a Városházán: dr. Nemény András és az új testület tagjai letették az esküt.  A polgármester beszédében közös kormányzásra kérte a szombathelyieket és megígérte, nem lesz különbség a választókerületek között.

Dr. Popgyákunik Péter, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a választás eredményeit, három polgármester- és 43 képviselőjelölt indult voksoláson, a 14 egyéni, a hat listás helyért, illetve a városvezetői posztért. A választással kapcsolatban – ellentétben sok más településsel - kifogás a testülethez nem érkezett, bírságot pedig mindössze egyetlen esetben kellett kiszabni. Az elnök ismertette az egyéni választókerületek győzteseit, illetve a listáról bekerültek nevét. Popgyákunik Péter arról is beszámolt, hogy  Balázsy Péter (a Fidesz-KDNP jelöltje)  írásban nyilatkozott, hogy nem veszi át mandátumát (lásd külön anyagunkat), az őt jelölő szervezet a soron következő Rettegi Attila helyett Lendvai Ferencet jelentette be – ő a döntés jogerőre emelkedése után, hétfőn veheti megbízólevelét. A többiek megkapták az iratot, majd előbb a képviselők, aztán külön a polgármester is letette az esküt, Nemény Andrásnak a legfiatalabb képviselő, Horváth Soma olvasta fel a fogadalom szövegét.  Az esküokmányt – miután aláírták – kézhez is kapták az új szombathelyi testület tagjai. 


A beiktatási ceremónia után 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve műsor következett, Kiss Márton zongoraművész, Nagy-Bakonyi Boglárka, Jámbor Nándor színművészek, Holdosi Attila zenész és a Kanizsai Dorottya Gimnázium énekkarának a közreműködésével versek, zenedarabok illetve dalok hangzottak el.


Az ünnepi beszédet dr. Nemény András tartotta, aki felidézte 1990. október 23-át, amikor szabadon lehetett ünnepelni a forradalom hőseit, és Szombathely is szabad város lett, az önkormányzat megalakulásával megszabadult a felülről érkező irányítástól.  A rendszerváltás utáni polgármesterek munkáját  felsorolva (az egykori városvezetőket – Szabó Gábor, Ipkovich György, dr. Puskás Tivadar - meghívták az ünnepre, és meginvitálták a tragikusan elhunyt Wágner András családtagjait is) szólt elődei munkásságáról és méltatta tevékenységüket. „Köszönet a munkájukért, Szombathely feltétlen szeretetéért”, hangsúlyozta Nemény András.


-    Polgármester ennyi szavazatot még nem kapott – folytatta beszédét – , sőt, a mögöttem végzett Balázsy Péter is megnyerhette volna bármelyik eddigi választást a voksaival. Ez egyszerre hatalmas legitimáció és óriási felelősség: minden szombathelyi polgármestere akarok lenni – jelentette ki és hozzátette, ebben a helyzetben nincsenek győztesek és vesztesek, csak a városért tenni akarók. – Itt és most megígérhetem, hogy nem lesz megkülönböztetés a körzetek között a képviselők pártszíne alapján. Szombathely minden részén ugyanazt a magas színvonalú életminőséget garantáljuk mindenkinek.   A 29 éve szabad város nem hisz a gyűlölködésben, a korlátokban, ezért közös városvezetésre hívok mindenkit, hiszek abban, ha együtt építjük a várost, akkor együtt is vigyázunk rá. Vezessük együtt a jövőbe a Szombathelyt – zárta beszédét Nemény András. 
 

Szombathely új önkormányzata: Polgármester: Dr. Nemény András (Éljen Szombathely). Képviselők: Éljen Szombathely: Bokányi Adrienn, Dr. Horváth Attila, Horváth Soma, Kopcsándi József, Putz Attila, Kelemen Krisztián, Németh Ákos, Tóth Kálmán, László Győző, Szuhai Viktor. Fidesz-KDNP: Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, Horváth Gábor, Sátory Károly, Kecskés László, Ágh Ernő, Lendvai Ferenc, Melega Miklós, Illés Károly. Pro Savaria: Molnár Miklós. Független: Dr. Czeglédy Csaba.
 

TT
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Ellenzéki vezető a város élén: Nemény András Szombathely új polgármestere (interjú)
Ellenzéki vezető a város élén: Nemény András Szombathely új polgármestere (interjú)
Három jól felkészített polgármesterjelölt közül választhattak a szombathelyiek múlt vasárnap az időnként hektikus kampányidőszak után. Balázsy Péter (Fidesz) és Nemény András (ÉSZ!) között néhány száz szavazat döntött az utóbbi javára (Koczka Tibor – független – a 3. helyen végzett), így ellenzéki vezető irányítja a várost. Szombathely új polgármestere kedden válaszolt lapunk kérdéseire.
kapcsolódó cikkek
Ellenzéki vezető a város élén: Nemény András Szombathely új polgármestere (interjú)
Ellenzéki vezető a város élén: Nemény András Szombathely új polgármestere (interjú)
Három jól felkészített polgármesterjelölt közül választhattak a szombathelyiek múlt vasárnap az időnként hektikus kampányidőszak után. Balázsy Péter (Fidesz) és Nemény András (ÉSZ!) között néhány száz szavazat döntött az utóbbi javára (Koczka Tibor – független – a 3. helyen végzett), így ellenzéki vezető irányítja a várost. Szombathely új polgármestere kedden válaszolt lapunk kérdéseire.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
Termelői gasztrokaluz vezet át minket az országon
TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.
Milliós bírság vár a Barcára Messi emlékezése miatt
A FIFA szabályzata szerint 3000 eurós büntetést fog kapni a Barcelona, amiért Lionel Messi Diego Maradona mezével emlékezett a múlt héten elhunyt argentin legendára.
Jövő decemberben lesz a téli Universiade
Jövő decemberben rendezik meg az eredetileg januárra tervezett, de már korábban elhalasztott téli Universiadét, amelyet 2021-ben még ezen a néven bonyolítanak le.
Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta az európai levegő
Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből.
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott
A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.