km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
Vadvirágos rétet varázsolnak a városba

Vadvirágos rétet varázsolnak a városba

Megkezdődött a járda- és terelőszigetek virágosítása. A következő hetekben csaknem 42 ezer egynyári növényt telepítenek a SZOMPARK munkatársai, a fűnyírás mellett most ez a fő feladatuk. A korábban megszokott szabályos formák helyett a virágágyások ezúttal a természetes, vadvirágos réteket idézik.

 

A Bartók Béla körút terelőszigetein dolgoztak ma délelőtt a SZOMPARK munkatársai a városi főkertész irányításával. Egymás után kerültek az előkészített talajba a szebbnél szebb egynyári növények - díszfüvek, sétányrózsák, verbénák, cinniák, büdöskék. A csapadékos, hűvös május miatt a szokottnál majdnem egy hónappal később kezdődhetett meg a kiültetés. A parkfenntartó tíz munkatársa dolgozik a virágosításon 2-3 héten keresztül, 27 helyszínen.


Horváth Soma alpolgármester az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy igyekeznek olyan virágágyásokat létesíteni évről évre, amelyek a közlekedőket sem zavarják. Ez fontos tény, hiszen általában kereszteződésekbe ültetik ezeket a növényeket. Az pedig önmagáért beszél, hogy közel 42 ezer növényt ültetnek ki a munkálatok során.


Ezeket a növényeket már januárban megrendelték, helyi termelőktől. Még éppen időben kerültek a fóliasátorból a szabadföldbe. Az ágyásokat lila-rózsaszín és narancs-bordó színösszeállításban tervezték meg. Idén kicsit más a koncepció: vegyes kiültetési módot alkalmaznak.


Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője hozzátette, hogy eddig különböző színek, formák, geometriai alakzatok jelentek meg. Idén a vadvirágos rétet és a vegyes, különféle színkombinációt utánozzák, egy természetközeli állapotot próbálnak létrehozni. A színek és fajták összeállítása úgy néz majd ki, mintha egy virágos keretet imitálnának.


Harmincféle növényt ültetnek a terelőszigetekre, mindegyik jól tűri a városi környezetet. A virágok több szinten helyezkednek el, vannak köztük alacsonyabb és magasabb növésűek is. A látványos ágyások néhány napon belül teljes pompájukban láthatók lesznek városszerte közel 2500 négyzetméteren.

 

 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.