km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Vadvirágos rétet varázsolnak a városba

Vadvirágos rétet varázsolnak a városba

Megkezdődött a járda- és terelőszigetek virágosítása. A következő hetekben csaknem 42 ezer egynyári növényt telepítenek a SZOMPARK munkatársai, a fűnyírás mellett most ez a fő feladatuk. A korábban megszokott szabályos formák helyett a virágágyások ezúttal a természetes, vadvirágos réteket idézik.

 

A Bartók Béla körút terelőszigetein dolgoztak ma délelőtt a SZOMPARK munkatársai a városi főkertész irányításával. Egymás után kerültek az előkészített talajba a szebbnél szebb egynyári növények - díszfüvek, sétányrózsák, verbénák, cinniák, büdöskék. A csapadékos, hűvös május miatt a szokottnál majdnem egy hónappal később kezdődhetett meg a kiültetés. A parkfenntartó tíz munkatársa dolgozik a virágosításon 2-3 héten keresztül, 27 helyszínen.


Horváth Soma alpolgármester az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy igyekeznek olyan virágágyásokat létesíteni évről évre, amelyek a közlekedőket sem zavarják. Ez fontos tény, hiszen általában kereszteződésekbe ültetik ezeket a növényeket. Az pedig önmagáért beszél, hogy közel 42 ezer növényt ültetnek ki a munkálatok során.


Ezeket a növényeket már januárban megrendelték, helyi termelőktől. Még éppen időben kerültek a fóliasátorból a szabadföldbe. Az ágyásokat lila-rózsaszín és narancs-bordó színösszeállításban tervezték meg. Idén kicsit más a koncepció: vegyes kiültetési módot alkalmaznak.


Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője hozzátette, hogy eddig különböző színek, formák, geometriai alakzatok jelentek meg. Idén a vadvirágos rétet és a vegyes, különféle színkombinációt utánozzák, egy természetközeli állapotot próbálnak létrehozni. A színek és fajták összeállítása úgy néz majd ki, mintha egy virágos keretet imitálnának.


Harmincféle növényt ültetnek a terelőszigetekre, mindegyik jól tűri a városi környezetet. A virágok több szinten helyezkednek el, vannak köztük alacsonyabb és magasabb növésűek is. A látványos ágyások néhány napon belül teljes pompájukban láthatók lesznek városszerte közel 2500 négyzetméteren.

 

 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.