km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Vép: a jövő a múltnál van zálogban

Vép: a jövő a múltnál van zálogban

Méltó módon emlékeztek meg Vépen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történéseire. A művelődési házban tartott ünnepségen beszédet mondott Kovács Péter polgármester, majd átadták a Vép Városért kitüntetéseket. Az ünnepi hangulatot a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI diákjainak műsora is emelte.

 

A Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI diákjainak műsora után Kovács Péter polgármester mondott beszédet, melyben úgy fogalmazott, hogy az 1848. március 15-i forradalom emléknapja talán a legszebb nemzeti ünnepünk. Egyszerre érezhetjük győztesnek magunkat a forradalommal, és érezhetünk büszke keserűséget a dicsőségesen elbukott szabadságharc miatt. Benne van a magyar történelem hőseinek méltósága és kudarcaink szomorúsága. Ünnepeinkben ritkán jár ez így együtt, pedig történelmünk nem kudarcok sorozata vagy győzelmek pantheonja, hanem mindkettő együtt. Elbukott hőseinkre ugyanúgy büszkének kell lennünk, mint győzteseinkre. Hozzátette: március 15-én nemcsak a forradalomra és a szabadságharcra emlékezünk, hanem arra is, hogy ezen a napon született meg a modern parlamentáris Magyarország. 


Emlékeztetett arra, hogy napjainkban újabb kihívások érték nemcsak a várost, hazánkat, de az egész világot is.  

 
– Immár két éve nem találkozhattunk március 15. megünneplésén, mert a koronavírus okozta korlátozások megakadályozták a személyes találkozást, ünneplést – folytatta. – Most, amikor a vírus leszálló ágában vagyunk, és a hozzáértők szerint remélhetőleg már nem lesz újabb hullám, mégsem lehetünk nyugodtak. Nem lehetünk nyugodtak, mert egy újabb veszély törte meg Európa békéjét. Oroszország megtámadta Ukrajnát. Bár hazánkat egyelőre közvetlen veszély nem fenyegeti, mégis döbbenetes, hogy a mai, felvilágosultnak mondott időben lehet találni olyan indokot, amivel az embereket egymás ellen lehet fordítani, uszítani. Megdöbbentő és elszomorító, hogy ártatlan emberek, gyermekek vesztik el otthonukat, életüket a háborús konfliktusban.


Kiemelte még, a menekülőkön segíteni, emberi kötelességünk. Megköszönte azt a lendületet, azt a segíteni akarást, amit a városban tapasztalt. 


„A jövő a múltnál van zálogban, és ahhoz, hogy tehessünk azért, hogy szebb és jobb legyen, hogy évtizedek múlva mi vagy akár a következő generációk egy boldogabb Magyarországon élhessenek, ahhoz valamilyen szinten értenünk kell a történelmünket, értenünk kell az 1848–49-es eseményeket minden szépségükkel és minden borzalmukkal együtt.” – zárta beszédét a polgármester.  


Vép Város Himnusza után kitüntetéseket adtak át. Az önkormányzat minden évben Vép Városért kitüntetésben részesíti a településért munkálkodókat. A 2020-ban odaítélt érmeket a koronavírus miatt nem tudták átadni, így most köszönték meg a díjazottak munkáját: Sinkóné Takács Szilvia, Süléné Bánfalvi Eszter, Szalai Zsuzsanna, Tancsics Gáborné és Bene Tibor 2020-ban; Tolnai Zsoltné, Hende Dóra, Török Richárd, Szalay Márton és ifj. Binder László 2022-ben kapott Vép Városért érdemérmet. Emellett köszönetet mondtak Györe Zoltánnak, a Vépi Krónika szerkesztőjének, aki nemrég vonult nyugdíjba.  


Éveken át tartó áldozatos képviselői és alpolgármesteri tevékenységéért, a településért végzett önzetlen munkájáért posztumusz Vép város díszpolgára címet kapott az egy éve elhunyt Szijj Vilmos alpolgármester. 

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint