km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Ünnepi koncert: hatásos lét-injekció

Ünnepi koncert: hatásos lét-injekció

Egymásra talált zongorista, dirigens és együttes, miközben eggyé forrtak a közönséggel is múlt pénteken, a Bartók Teremben. Balog József (1979) zongoraművész, Vajda Gergely (1973) karmester és a Savaria Szimfonikus Zenekar Ünnepi hangverseny című estje fölemelővé nemesedett.

Új vezetőkarmesterként a második (bérletes) koncertjét dirigálta a Savaria Szimfonikus Zenekar élén Vajda Gergely. Két igéző Beethoven-mű foglalt keretbe két mágikus Liszt-alkotást. Ludwig van Beethoven (1770-1827) István király: Nyitány című kompozíciójának (1811) verbunkos témákra épülő dallamsora széles körben ismert és kedvelt. Arra (is) inspirálta a publikumot, hogy nyissa meg szívét-lelkét a magyar, az európai, az egyetemes emberi értékek el- és befogadására. S az univerzumból érkező – a géniuszok által közvetített – felsőrendű-angyali jelzések érzékelésére.
A vasszorgalmú, kivételes felkészültségű, felfedező-kutató alkatú Balog József zongoraművész Liszt Ferenc (1811-1886) Haláltáncát (1859) szólaltatta meg elsőként: szárnyalón-felemelőn. A végletekig érzékeltetve a variációkat. Összefonódva karmesterrel, zenekarral. Nézőkkel. 
Liszt Magyar Fantáziájában (1852; a pesti premieren Erkel Ferenc vezényelte) közkedvelt, cigánymuzsikusok által terjesztett népies melódiák, verbunkos (tánc) dallamok is ötvöződnek; izzón tolmácsolta a Liszt- és Lajtha-díjas pianista. Aki úgy tartja: „Hiszem, hogyha az ember jól csinálja a dolgát, akkor egy normális világban az értékek automatikusan a helyükre kerülnek. Nem az vagyok, aki közpénzből személyi kultuszt épít magának.” (Kultúra.hu; részlet Albert Mária interjújából.) 
Ráadással is szolgált. Bartók Béla (1881-1945) gyászdallamával/siratójával vigaszt, megnyugvást hozott e borús, kedveszegett, zord időszakban…
Beethoven VII. szimfóniája koronázta meg az estét. Az ősbemutatót Bécsben, 1813. december 8-án tartották – sebesült katonák számára rendezett – jótékonysági hangversenyen. Ha az egészet nem is, de a második tételt, az Allegrettót, bizonyosan sokan ismerik. A bécsi premieren rögvest „belehabarodott” a publikum. Meg kellett ismételni. (Érdemes „fölszaladni” a net-re s legalább belehallgatni; garantáltan nem bánja meg senki!) George Grove (1820-1900) zenei mérnök és író ekképp jellemezte: „Olyan, mint egy sor gyönyörűség kéz a kézben.”
Vajda Gergelytől és a Savaria Szimfonikus Zenekartól hathatós lét-injekciót kaptunk. A befejező, eksztatikussá fokozódó tétel arra (is) serkentett, hogy ráébredjünk: nincs lehetetlen. Nem hagy(hat)juk veszni az egyetemes emberi értékeket! Vörösmarty Mihállyal (1800-1855) szólva: „Lesz még egyszer ünnep a világon, / Majd ha elfárad a vész haragja…” 

Szenkovits Péter

Fotó: Büki László
   
  


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.