km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Uniós forrásokra pályázhat Szombathely

Uniós forrásokra pályázhat Szombathely

Közvetlenül lehívható forrásokra pályázna Szombathely a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklusban. A büdzsét most véleményezik a tagállamok, az első pályázati lehetőségek várhatóan tavasszal nyílnak meg, amelyből az önkormányzatok is részesülhetnek. Külön ablak lesz például a pandémiás helyzet okozta gazdasági hátrányok javítására - erről is szó esett dr. Nemény András polgármester és Bokányi Adrienn, költségvetésért felelős tanácsnok pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Az önkormányzat kész tervekkel szeretne a startvonalhoz állni, ezért már megfogalmazták a legfőbb fejlesztési irányokat. Fontos cél az ipar zöldítése, a polgárok bevonása a döntéshozatalba, az intelligens tömegközlekedés kialakítása és a fenntartható hulladékgazdálkodás, de szerepel a tervek között digitalizációs központ és egészségtudományi park létrehozása, az Éljen Szombathely applikáció bővítése, zöld parkolási rendszer és korszerű forgalomirányítási eszközök telepítése is.


- Fontos kérdés a jelenlegi helyzetben, hogy honnan tudunk plusz forrásokat szerezni. A következő uniós költségvetési ciklusban nagyobb szerepet kapnak a városok által közvetlenül lehívható források, amire az önkormányzatok közvetlenül pályázhatnak. Az előző ciklusban többször nehezményeztük, hogy olyan fejlesztések történtek magas önerővel, amire igazából nem volt szükség. Nem feltétlenül nagy összegekről van szó, de mindenképpen jó célokra fordítanánk - hangsúlyozta dr. Nemény András.


Budapest mellett egyedüli magyar városként Szombathely sikerrel szerepelt a 100 intelligens város kihívás elnevezésű pályázaton, amely segíthet a közvetlen uniós források minél hatékonyabb lehívásában. Mentorvárosoktól lehet jó gyakorlatokat ellesni az élet számos területén.  A 30 hónapos megvalósítási időszakban tréningeket, képzéseket, konferenciákat szerveznek majd, ahol a stabil gazdaságról, az élhető és fenntartható városokról kaphatnak személyre szabott, hasznos tippeket a munkacsoportok. Az együttműködésben a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület és a PTE Egészségtudományi Kara vesz részt.

 

- Kapunk egy mentorvárost, onnan szakértőket, illetve az Európai Bizottság részéről is kerülnek delegáltak a munkacsoportba. Itt Szombathelyen is ki fogunk alakítani egy munkacsoportot - mondta el Bokányi Adrienn, költségvetésért felelős tanácsnok. Július végén derül ki, melyik európai város mentorálja majd Szombathelyt. A program előnye, hogy Szombathely megjelenik az uniós színtéren, és gyümölcsöző stratégiai  együttműködéseket alakíthat ki más városokkal.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.