km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Ungvár: példátlan összefogás az első pánik után

Ungvár: példátlan összefogás az első pánik után

A múlt csütörtöki első pánik után nyugalom van a kárpátaljai Ungváron, Szombathely testvérvárosában. A településre nagy számban érkeznek Ukrajna belső részeiről menekültek, de az ott élők összefogtak és közösen segítenek, mondta el érdeklődésünkre Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó lap újságíró-rovatvezetője.

 

A Nyíregyháza méretű Ungvár (110-120 ezer ember) lakosságának 8-10 százaléka magyar, az 1 milliós Kárpátalján (2001-ben volt utoljára népszámlálás) 130-150 ezer magyar él, arra voltunk kíváncsiak, hogyan érinti őket a múlt héten kitört, teljesen szürreális háború.

-    Milyen a helyzet Ungvárott, a hírekben az olvasható, hogy nagy számban érkeztek menekültek a városba?

-    Viszonylagos nyugodtság van a megyeszékhelyen, éppen ma reggel jelentette be a megyevezető, hogy eddig 50 ezer menekült érkezett Kárpátaljára, közülük sokan menekültszálláson kaptak helyet, de egy részük ismerősöknél, rokonoknál vagy éppen albérletben lakik. Akadnak olyan is, akiknek csak ideiglenesen kell csak szállás, mert mennek tovább, akár a szomszédos, akár a nyugati országok felé. A jelenlétük nem nagyon érezhető Ungváron, annyi látszik csak, hogy rengeteg a más megyéből érkező autó és sok a nézelődő. Egy érdekesség, Ungvárott is tilos az alkoholárusítás, a megyevezető felhívta a figyelmet arra, hogyha napközben máshonnét érkezett embereket részegen látnak az utcán, akkor azokat a férfiakat a rendőség egyenesen a frontra irányítja. Próbálják megregulázni az érkezőket, mert eleinte voltak kisebb rendzavarások, a más megyékből jövők azt gondolták, hogy itt bármit megtehetnek. Az ittenieknek nem tetszett, hogy innét mennek a férfiak az országot védeni, az ideérkezők pedig itt lógatják a lábukat. Azóta a menekülteket nyilvántartásba veszik. ami örvendetes, példátlan összefogást látunk a megyében, ukránok, magyarok életkortól függetlenül segítenek a menekülteket és egymást. Az anyaországból is folyamatosan érkezik a segítség, az Ungvár környékére érkezők nem szenvednek hiányt semmiben.


-    Érezni valamit a háborúból, vagy egyelőre távolinak látszik?

-    Csütörtök hajnalban, reggel kitört a pánik a háborús hírek miatt, akkor alakult ki nagy roham és zűrzavar: boltokba, bankokba, benzinkutakra szaladtak az emberek – de volt olyan is, aki rögtön a határ felé vette az irányt, próbálták menteni a menthetőt.  De a káosz péntekre megszűnt, semmi különleges nem tapasztalható a városban, mindenki teszi a dolgát – annyi a kivétel, hogy az iskolákat és az óvodákat bezárták, kéthetes tavaszi szünetet rendeltek el. A boltok nyitva vannak, a kávézók, éttermek működnek. Kijev majdnem 850 kilométerre van, nekünk mindig távolinak tűnt a főváros, ha ott történt valami. Az emberek nem tartanak attól, hogy hamar ideérnének a csapatok, csütörtökön az volt a rémísztő, hogy Ivano-Frankviszk repülőterét is légitámadás érte, az pedig a szomszéd megyében van, ezért is lett nagy a riadalom, szerintem.


-    A hadiállapot mit jelent a gyakorlatban?


-    A 18 és 60 közöttiek általános mozgósítása életbe lépett, ők nem hagyhatják el az országot, de ezen kívül más nem érzékelhető. Kijárási tilalom nincs, most lesz az első légvédelmi szirénagyakorlat, ezenkívül a hadiállapot annyit mond az embereknek, hogy kicsit óvatosabbak, bevásároltak és odafigyelnek egymásra.


-    Meg lehet fogalmazni, hogy a kárpátaljai magyarság hogyan reagál a helyzetre, jönne Magyarországra vagy maradna a többség?

-    Annyit tudunk, hogy hétfőig 65 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra, hogy ebből mennyi a magyar, nem tudható. Az tény, hogy múlt csütörtökön sok magyar hagyta el a megyét, a fiatalok, a sorköteles korban lévők megijedtek, nem szerettek volna egy értelmetlen háborúban meghalni, viszont nagyon sokan maradtak. Másfelől komoly sorok voltak a határon, míg csütörtökön az itteniek indultak el, péntek-szombatra megérkeztek a belső ukrajnai megyéből jövő menekültek is.

-    Hogyan kell elképzelni kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetét?

-    Nem külön szigetként kell elgondolni, az tény, hogy Beregszászon jelentős a magyar lakosság száma és vannak magyar többségű falvak is. De teljes egyetértésben vagyunk itt, Kárpátalja soknemzetiségű vidék, magyarok, ukránok, ruszinok, oroszok és románok élnek együtt, igazából összenőttünk. Mindenki mindenkit ismer, mindenkivel jóban van, nem hiszem, hogy el kell különíteni az ittenieket.

-    Milyennek látják a konfliktus kimenetelét?

-    Személy szerint nem hittem volna, hogy háborúra kerül sor, nagyon meglepett. A hétfői tárgyalások eredménye még nem ismert (az interjú hétfő délutánkészült - a szerk.), most úgy tűnik,  elhúzódik a harc, mert az ukrán fegyveres erők harciasan és elszántan állnak ellen. De a helyzet óráról-órára változik így nehéz jóslatokba bocsátkozni, viszont a bizonytalanság, a sok kérdőjel lelkileg megviseli az embereket. Sokan azt mondták, hogy bejönnek az oroszok és egy nap alatt vége lesz az egésznek, ehhez képest már az ötödik napnál tartunk, tényleg nem tudni, hogy mi következik.
 

A lapról
A Kárpáti Igaz Szó a Kárpátalján megjelenő legrégebbi, magyar nyelvű újság, 102 éve létezik, készítői megfogalmazása szerint kicsi, de lelkes szerkesztőség állítja össze a  28 oldalon megjelenő közéleti, kulturális, sport és egyéb témákkal foglalkozó hetilapot. A nyomtatott változatot utolérték az általános médiapiaci trendek, párezer példány kel el belőle – fénykorában 40 ezer előfizetője volt a lapnak. Az online térben viszont megerősödött a Kárpáti Igaz Szó az elmúlt években, a közösségi médiában is jelen van a több mint 100 éves újság.

 

Borítókép: Ungvár belvárosa hétfőn Fotó: Simon Rita

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.