km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Ukrán konfliktus: amerikai katonákat vezényelhetnek hazánkba

Ukrán konfliktus: amerikai katonákat vezényelhetnek hazánkba

Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt.

 

Az Egyesült Államok hamarosan katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba – közölte Joe Biden pénteken este a marylandi Andrews légitámaszponton. Az amerikai elnök, anélkül, hogy további részleteket közölt volna, annyit mondott, hogy "nem túl sok" katonáról lenne szó. Egyelőre az sem világos, konkrétan mely NATO-tagállamokba küldenék az amerikai katonákat – írja az MTI.

 

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket abban az esetben, ha a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai válság miatt.

 

A NATO kész kelet-európai csapatait növelni – közölte Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára pénteken, hozzátéve, hogy figyelemmel kísérik az orosz csapatok és fegyverek felvonulását Belaruszban is (itt a hétvégétől közös hadgyakorlatot tart az orosz és a fehérorosz hadsereg - a szerk.)

 

A CNN korábban arról számolt be, hogy Magyarországra, Romániába és Bulgáriába ezer-ezer NATO-katona érkezhet a konfliktus miatt, ezek az országok nyitottak arra, hogy a Balti-tengeri országokhoz és Lengyelországhoz hasonlóan befogadják a szövetség gyorsreagálású erőit.

 

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre megerősítette, hogy Magyarországra is érkezett kérés az amerikai csapatok ideiglenes állomásoztatásáról. A külügyminiszter a számokról nem beszélt, de elmondta, hogy a kérdésben a hadügyminisztérium egyeztet az Egyesült Államokkal.

 

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este, külföldi újságírókkal tartott sajtóbeszélgetésén a többi között arról beszélt, hogy nem kell "pánikot kelteni" Ukrajna esetleges megtámadása okán. Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfő pedig – szintén pénteken – telefonon egyeztetve azt hangsúlyozta, hogy enyhíteni kell az Ukrajna körül kialakult feszültséget.

címkék
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.