km/óra
  2021.01.26., kedd  •  Vanda, Paula napja
Újraindulnak az életet mentő szűrővizsgálatok

Újraindulnak az életet mentő szűrővizsgálatok

Júniustól újraindulnak a népegészségügyi szervezett emlő-, méhnyak-, vastagbél- és végbél- szűrővizsgálatok. Magyarországon a középkorú népességben a vezető halálok a rák, miközben a daganatos betegségek többsége korai felismerés esetén jól gyógyítható.

 

A mammográfiás szűrés akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlőrákos halálozást. Márciusban a veszélyhelyzet miatt felfüggesztették a szűréseket. A Markusovszky kórházban június 8-tól fogadják újra azokat a 45-65 év közötti nőket, akik ismét megkapják behívójukat a mammográfiára. A koronavírus-járvány miatt óránként 4 páciens vehet részt a szűrésen. 


Kovács Beáta, a Markuvsovszky kórház részlegvezetője elmondta, hogy rizikófaktor-felmérést végeznek, illetve testhőmérséklet-mérést, és minden beteget megkérnek, hogy szájmaszkban érkezzen a vizsgálatokra. A maszkot a kórház teljes területén hordani kell, s megfelelő távolságot is be kell tartani, tehát fontos, hogy a betegek egymástól minél távolabb helyezkedjenek el a folyosókon.


A vastagbélrák megelőzésére 2019-ben indult hazánkban a szervezett szűrővizsgálat: az 50-70 év közöttiek kaptak behívót. Patai Árpád osztályvezető főorvos hozzátette, hogy előbb a háziorvostól átveszi a beteg a széklettesztet, ezt visszaviszi a háziorvosnak, és kap egy értesítést, hogy a széklete tartalmazott-e vért, vagy nem. Ha nem tartalmazott vért, akkor a vizsgálat, a szűrés befejeződik. Ha a székletteszt nem negatív, abban az esetben vastagbéltükrözést kell végezni.  


Endoszkóppal fedik fel az elváltozásokat, kezdeti stádiumban ezen keresztül el is tudják végezni a szükséges beavatkozásokat, így ki sem alakulhat a rosszindulatú daganat. A szűrések felfüggesztésekor 50-en rendelkeztek időponttal, akit tudott, már értesített a kórház. A főorvos kéri, hogy akik korábban elő voltak jegyezve vizsgálatra, de valamilyen okból nem kaptak értesítést, hívják fel az endoszkópos laboratóriumot. Jelenleg két hét múlva a vizsgálatukat el tudják végezni. Azokról van tehát szó, akik a szűrővizsgálaton részt vettek, és nem negatív székletmintával rendelkeznek.


Évente 5-6 ezren vesztik életüket vastagbélrák következtében, miközben korai felismerés esetén 95 százalékos is lehet a gyógyulási arány.

kapcsolódó cikkek
Ismét elvégezhetők a műtéti beavatkozások, újraindíthatók a szűrővizsgálatok
Ismét elvégezhetők a műtéti beavatkozások, újraindíthatók a szűrővizsgálatok
A vírus még itt van köztünk, ezért fontos a kellő óvatosság, de a járványügyi helyzet javulásával hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
kapcsolódó cikkek
Ismét elvégezhetők a műtéti beavatkozások, újraindíthatók a szűrővizsgálatok
Ismét elvégezhetők a műtéti beavatkozások, újraindíthatók a szűrővizsgálatok
A vírus még itt van köztünk, ezért fontos a kellő óvatosság, de a járványügyi helyzet javulásával hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Éveken át terrorizálta a családját egy férfi Vasvár közelében – vádat emeltek ellen
A Szombathelyi Járási Ügyészség továbbá kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki éveken át terrorizálta a családját egy Vasvár közeli településen, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Kezd eldurvulni Olaszország és az Olimpiai Bizottság vitája
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztette Olaszországot, hogy sportolói nem indulhatnak hazájuk zászlója alatt, valamint a himnuszukat sem játsszák le a tokiói játékokon, amennyiben szerdáig nem rendezi vitáját a kormány az olimpiai bizottsággal (CONI).
Izrael is hosszabbítja az országos zárlatot
Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik a súlyos betegek magas száma miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.
Elvehetik a jogosítványát annak a sofőrnek, aki tanulóautóval ütközött össze
A Szombathelyi Járási Ügyészség közúti baleset okozása miatt emelt vádat az ellen nő ellen, aki a piros jelzés ellenére hajtott be az egyik útkereszteződésbe 2020 augusztusában Szombathelyen, olvasható Vas Megyei Főügyészség közleményében.
19 új fertőzött Vasban, 459 Magyarországon, 89-en meghaltak
459 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 89 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 11.360-ról 11.379-re nőtt.