km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Közgyűlés: az agglomerációba is eljut a Savaria Fórum

Közgyűlés: az agglomerációba is eljut a Savaria Fórum

Hosszú idő után ismét összeült a szombathelyi közgyűlés.

 

A Szombathelyi Televízió élőben közvetített az ülésről

 

 

A nyilvános ülés véget ért. Alább írtunk a legfontosabb napirendekről:

 

Pluszpénz a szociális költésekre

 

Elrohant a nap, a maradék napirendekről már nem nagyon vitatkoztak a képviselők. Pluszforrást csoportosít az önkormányzat szociális kiadásokra, a szimfónikusok 2021-22-es évadának tervére, illetve a Polgármesteri Hivatal beszámolójára is rábolintottak a testület tagjai. 

 

Ingatlanügyekkel zárult a nyílt ülés. 

 

Médiaközpont 2.0

 

A Szombathelyi Médiaközpont és az Agora Kulturális Központ összevonása kapcsán a testület újra egymásnak ugrott. Hosszan vitatkoztak róla a képviselők, milyennek kell lennie a modern médiának, és mennyi teret kell adni a különböző politikai oldalaknak. A fideszes frakcióvezető korábban dr. Nemény Andrásnak adott át egy nyílt levelet, a tizenegy kistérségi polgármester szignójával, akik nem kérnek a hetilap kiterjesztéséből. A baloldal és a független képviselők szerint ez dr. Hende Csaba fenyegetésének és a választástól való rettegésének a terméke. 

 

A médium és a kulturális intézmény összevonása kapcsán szóba került, hogy számos településen működik – eredményesen – hasonló szervezeti központ.

 

A napirend előterjesztései mind átmentek, köztük a civileknek jutó pluszforrások engedélyeztetése is, illetve a Haladás Sportkomplexum átadás-átvétele is zöld utat kapott a következő körben.

 

Elúszott a balatonberényi gyermeküdülő

 

A nemrég magánkézbe került üdülő sorsáról, lehetséges jövőjéről is egyeztettek a képviselők. Mint ismeretes, az állam 2012-ben vette el a megyei önkormányzattól az ingatlant, néhány évig még nyaralhattak is vasi iskolások a létesítményben, de 2016-tól üresen áll az üdülő, amelyet most privatizál a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). A tulajdonos kilétéről – még – nem lehet tudni, dr. Czeglédy Csaba az utóbbi hetekben sokat kutakodott a licit lebonyolításáról. Szerinte lehetetlen volt, hogy Szombathely megvásárolhassa veszélyhelyzet idején az ingatlant. Arról beszélt, hogy az esetleges kormányváltás után visszaadják a megyei fiataloknak a kultikus táborhelyet.

 

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) emlékeztetett, hogy az önkormányzatnak korábban is bármikor adott volt a lehetősége a költséges beruházásokat igénylő üdülő megvételére. A kormány által szervezett gyermeküdültetés, például az Erzsébet-táborok, szerinte kielégítően biztosítják a gyerekek nyári táborozási lehetőségeit.

 

Dr. Reismann Adolfról (Újperint) és Galamb Józsefről (söptei ipari park) nevezett el utcákat a közgyűlés.

 

Döntöttek önkormányzati ingatlanok ingyenes használatáról. Többek között a Savaria Turizmus Nkft., a Savaria Városfejlesztési Nkft., a Herényi Kulturális és Sportegyesület és a Soproni Egyetem is jól jártak.

 

Napirenden a Médiaközpont

 

A negyedik pontnál az önkormányzati tulajdonú cégek, köztük a Szombathelyi Médiaközpont, kerültek terítékre. Az előterjesztés szerint a Savaria Fórum hetilapot 63 millió forint pluszforrásból tervezik a szombathelyi kistérség irányába bővíteni. Lapszámonként kétmillió forintnál is kevesebb többletköltséggel járna az újság kiterjesztése, ez a nagyobb elérés miatt várható újabb hirdetési bevételekből is fedezhető lehet.

 

Az ellenzék szerint a Vas megye 1-es választókerület jövő évi kampányára akarják hangolni a lapot, a városvezetés azzal érvel, hogy a megyeszékhely agglomerációjába első kézből akarják eljuttatni a szombathelyi híreket. Szavazás: a Fidesz-KDNP-n kívül mindenki rábolintott a tervre.

 

Mellette a Vas Megyei Temetkezési Kft. üzleti tervének módosítása, illetve az Aréna Savaria tetőszerkezetének felújítása is szóba kerültek.

 

A harmadik napirendi pont alatt több önkormányzati rendeletről, köztük a polgármester veszélyhelyzet alatti döntéseiről is szavaztak a városatyák.

 

Ajtót mutattak a Volánnak

 

A helyi közösségi közlekedés terén bebetonozottnak gondolt Volánbusz Zrt. kárára dr. Nemény András arra tett javaslatot, hogy 2022. január 1-től tízéves szerződést kössön a város a soproni székhelyű Blaguss Agora Hungary Kft-vel. A Volán pályázata több szempontból – például a költséghatékonyság frontján – sem felelt meg a pályázati kiírásoknak, viszont a Blaguss kedvező ajánlatot tett a városi tömegközlekedési tenderre.

 

A cég Ausztriában és Szlovákiában is jelen van, kifejezetten fiatal gépparkkal és saját üzemanyagkúttal üzemelnek. Horváth Soma alpolgármester szerint az új partner megalapozhatja a 21. századi, modern és környezetkímélő szombathelyi tömegközlekedést.

 

A két vállalat egyébként nagyjából hasonló összegért (kilométerenként 697, illetve 650 forint), vállalta a szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a Blaguss jövőre 1,28 milliárd forintot számláz majd a városnak a fuvarozásért, amit 37 busszal fog ellátni. Az önkormányzat és a Volánbusz szakítása miatt százmilliós elszámolási viták várhatóak.

 

A közgyűlés 21 egyhangú igen szavazattal fogadta el a javaslatot.

 

A közgyűlés délelőtti fejleményei

 

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester elsőként köszöntötte a képviselőket, majd az elmúlt bő fél évről beszélt. Mint fogalmazott: igyekezett olyan határozatokat hozni, amelyek konszenzuson alapultak. A pandémiáról is beszélt, megemlékezett az elhunytakról, ugyanakkor hozzátette, hogy a városvezetés mindent megtett azért, hogy a lehető legkisebb veszteségeket szenvedje el a város. 


A költségvetéssel kapcsolatban elmondta: sokig bíztak abban, hogy a Szombathely is kap kormányzati kompenzációt, de sajnos ez elmaradt. Különösen fájlalta, hogy többmilliárdos veszteségek érik a várost, ilyenre pedig nem volt példa az elmúlt harminc évben. 


Nőtt Szombathely közigazgatási területe, húzta alá a polgármester, kiemelve a Söptével kötött megállapodást. Ez nem hoz annyira gyors bevételt, a büdzsét úgy alakították ki, hogy ennek a leendő bevételével egyelőre nem kalkulálnak, nem költekeznek túl. Biztosítani tudják a civilek támogatását, lesznek kiemelt kulturális rendezvények, noha elmarad a karnevál. Pozitívumként értékelte ugyanakkor, hogy van kommunikáció a kormányzat és a városvezetés között amely Szombathely fejlesztésére vonatkozik. Negatívumként említette dr. Nemény András, hogy a kormány csökkenti minden szinten a helyhatóságok jogkörét, hozzátette: még a fideszes polgármesterek is felemelik a szavukat a döntések ellen. 


- Sok városlakóval beszéltem, és szinte valamennyiük elégedetlenek azzal, hogy nem kaptunk kompenzációt, és, hogy folyamatosan csökkentik a jogkörünket. Ugyanakkor érezzük a bizalmat, ezért köszönet a testületnek – húzta alá dr. Nemény András. 


Ezt követően egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a koronavírus-járvány áldozataira a testület tagjai.  


Két közgyűlés között

 

A két közgyűlés között történt események kerültek terítékre ezt követően. Lendvai Ferenc (Fidesz) kért elsőként szót, és örömét fejezte ki a Falco KC bajnoki címe miatt - gratulált az egész csapatnak. Ugyan ezt megtette a Haladás VSE futsalcsapatának, amely szintén aranyérmes lett. Itt megjegyezte, hogy a Haladás nem kap támogatást a városról, azt kérte, hogy erről egyeztessen a később a városvezetés. A sportközpontról beszélt később a politikus, és rákérdezett: valóban igaz-e, hogy a cég vezetője a TAO-pénzeket nem a megfelelő módon kezelte, így elbocsátották, majd csakhamar az uszoda vezetőjeként tűnt fel. Mennyi ebből az igazság, tette fel a kérdést Lendvai Ferenc.

Dr. Nemény András elmondta: a Haladás kap támogatást, 21,5 millió forintot, ez szerepel a költségvetésben. Itt emlékeztetett arra, hogy a kormánytól 300 millió forintot kapott a HVSE, amellyel még nem számolt el az egyesület. A sportközpont vezetőjével kapcsolatban úgy fogalmazott: nem volt vita a frakcióban, egyszerűen váltás történt, nagyszerű szakembrek kerültek megfelelő helyekre. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) szerint sok fals információt közölt dr. Hende Csaba a közelmúltban, amely az állami támogatásokat illeti. Egyszerűen valótlanságokat állított az országgyűlési képviselő. Nehéz helyzetben van a város, a szociális kiadásokra a korábbinak a felét sem tudja erre fordítani az önkormányzat. Lobbiznia kellett volna a honatyának a támogatásért. Később az elszámoltatásról kérdezte a városvezetést: történtek-e feljelentések - ez ügyben kért tájékoztatást.


A polgármester egyetértett dr. Czeglédy Csabával abban a tekintetben, hogy valóban nem tisztán kommunikált dr. Hende Csaba a kompenzációt illetően. Megmagyarázhatatlannak tartotta, hogy Győr és Zalaegerszeg kapott támogatást, Szombathely pedig nem. Nincs büntetőper folyamatban, az elmúlt 9 évben olyan jogszabályi környezetet alakított ki az országgyűlés, amely nagy lehetőséget adott sokaknak. A törvényességet nem lehet megerőszakolni, egyszerűen ilyen a jogszabályi környezet. 


Lendvai Ferenc válaszában elmondta: tudja, hogy kap 21 millió forintot a HVSE, de a tervezhetőség miatt fontos lenne a folyamatos kommunikáció a város és az egyesület között. "Ki kellene mozdulni a házból", tette hozzá a fideszes politikus. Dr. Nemény András reagált erre: a városvezetés sem tudott előre tervezni, hiszen fél évig hitegették az önkormányzatot, hogy kapnak kompenzációt. Dr. Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) úgy fogalmazott: a korábbi sportkoncepció mentén dolgoznak jelenleg is. Létesítmény üzemeltetésben támogatja a város az egyesületeket. 


Dr. László Győző sportügyekért is felelős alpolgármester (Éljen Szombathely) azt mondta: ő tartja a kapcsolatot az itt élőkkel, rendre találkozik a polgárokkal, nemcsak sporteseményeken, hanem szemétszedéseken, vagy bármilyen más civil eseményeken. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) egyetértett azzal a kritikával, miszerint folyamatosan gyengülnek az önkormányzatok jogkörei. Éles ellentétként hozta fel a példát Zalaegerszeggel, amelynek kétszer akkora a büdzséje, mint Szombathelyé. A fideszes kommunikációt kritizálta, szerinte az elrugaszkodott a valóságtól. 


Illés Károly leszögezte: Szombathelynek volt is és van is pénze. A kormányzati kommunikációval egyetértett, miszerint városunk jó anyagi helyzetben van. Emlékeztetett arra, hogy korábban sem volt rózsás a helyzet. Kritikával illette a városi lap minőségét, majd a fűnyírást is költségesnek nevezte. Feltette a kérdést: a városvezetés meg szeretné venni a Brenner-villát - ha nincs pénzünk, akkor miből? - tette fel a kérdést a frakcióvezető. 

 

Fűnyírás, központi pénzek

 

Dr. Nemény András úgy reagált: elővásárlási jogot szeretnének formálni a Brenner-villára, erre tesznek javaslatot. Később ismét a fűnyírás került előtérbe. Horváth Gábor (Fidesz) arra mutatott rá, hogy miért kell alvállalkozókat bevonni a tevékenységbe. Később a körzetében lévő úthibákról beszélt, ezeket jelezte a városvezetés felé. Dr. Nemény András értékelte, hogy képviselőtársa dolgozik, ez látszik is a bejelentőrendszeren. Ugyanakkor sok minden pénz kérdése, ez ügyben forrást kellene szerezni, itt azt javasolta, hogy forduljon az országgyűlési képviselőhöz. A polgármester leszögezte: szerinte sokkal tisztább a város, mint korábban. 


Horváth Soma alpolgármester (Éljen Szombathely) ellentmondást érzett Horváth Gábor felszólalásában. Most felújítanak egy hidat, amelyet már hat évvel ezelőtt meg kellett volna tenni, pedig abban a körzetben két jobboldali alpolgármester volt korábban a képviselő. 


Sátory Károly (Fidesz) arra emlékeztetett: az előző ciklusokban rengeteg pénzt hozott a városvezetés Szombathelyre. Akkor sok kritikát kapott a baloldaltól, hogy mire fordítják az állami támogatásokat. Úgy fogalmazott: most azt várja a városvezetés, hogy valaki szerezzen pénzt, és hadd költsék el a kedvük szerint. A pénz szerzésének feladatát ne toljuk át az országgyűlési képviselőre, ez az önök feladata, hangsúlyozta a városatya. Sírás-rívás nélkül dolgozni kellene, tette hozzá végül. 
Dolgozunk, fejlesztési lehetőségeket keresünk, reagált rá a polgármester, majd hozzáfűzte: a városvezetés kezdeményezte a kormányzattal kapcsolatot tartó munkacsoport létrehozását, amelyet támogatott Hende Csaba is. 


Ágh Ernő (Fidesz) azt kérte: ne Hende Csabával foglalkozzanak, hanem a város ügyeivel, a napirendi pontokkal. Történtek pozitív dolgok, ilyennek nevezte a város megtisztítására vonatkozó szemétszedési akciót. Ugyanakkor kiemelte: az Ady térrel szemben lévő park nagyon piszkos, erre ügyeljenek a későbbiekben. A Perint-patak partján nagyra nőttek a növények, amelyek már balesetveszélyesek. Dr. Nemény András válaszában azt emelte ki: Horváth Soma minden hétfőn az Ady-téri parknál kezdi a hetet, ám ennek ellenére valóban előfordulhat, hogy szemetes olykor a terület. Horváth Soma megköszönte, hogy a Fidesz-frakcióból is sokan részt vettek a város megtisztítását célzó eseményre. A vízfolyásokkal kapcsolatban elmondta: sajnos kevés állami forrást kapott a Vízügyi igazgatóság. A padok kihelyezésére jelenleg nincs keret, ő például a saját pénzéből vásárolt kettőt a Szűrcsapó utcába. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely) a város bűnügyi helyzetéről beszélt, majd az illegális szemétlerakással kapcsolatos jogszabályi változást hozta szóba. Sérelmezte, hogy jelenleg nincs eszköze az önkormányzatnak és a közterület felügyeletnek a szemetelők megbüntetésére. Dr. Nemény András elégedett a közterület felügyelet vezetőjének a munkájával. Dr. László Győző sajnálatosnak nevezte, hogy kivették a kezükből azt a jogkört, amellyel szankcionálni tudták az illegális szemétszedők tevékenységét. Mindannyiunk közös érdeke ennek a visszaszorítása. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) a pandémiás időszakról beszélt, a közös munkáról, amellyel igyekeztek megvédeni a városunk lakóit. A világjárvány mentális utóhatásáról beszélt, itt az idősek elmagányosodását emelte ki. Úgy vélte, szükség lenne újabb idősek otthonára.  Dr. Nemény András egyetértett az idősotthonok létrehozásával, de egyelőre nincs erre forrás, de egyeztetést kezdeményez a kérdéssel kapcsolatban.


Civilek, nagyberuházások


Putz Attila (Éljen Szombathely) a civilek ügyeiről beszélt. A város az összes szerződéses kötelezettségét a civilekkel szemben teljesíti, több, mint 30 millió forintot különítettek el erre. A rendezvényekre adott támogatás határidejét meghosszabbították épp a pandémia miatt. A Kötő utcai sportparkot lezárta a Szompark, emiatt keresték meg a körzetében élők a képviselőt. Erről érdeklődött a képviselő a városvezetésnél.  A polgármester megköszönte a civilek munkáját és megértését, így örömmel vette, hogy sikerült valamennyi szervezettel megegyezni a Civil Fórumon. 


Horváth Soma a fittnes-parkkal kapcsolatban elmondta: az ország összes ilyen jellegű közösségi terét be kellett zárni egy időben. Ennek oka: egy minisztériumi rendelet miatt most új tanúsítványokat kell beszerezni ezek működésére, ez most folyamatban van.


Dr. Kecskés László (Fidesz) csatlakozott Sátory Károly felszólalásához, azaz a korábban megkezdett nagyberuházások ciklusokon átnyúlnak - azaz az előző városvezetés sokat tett a város fejlődéséért. Ezzel egyetértett dr. Nemény András és dr. László Győző is, kiegészítve azzal, hogy nem teljesen kész projekteket vettek át, azokon kellett még dolgozni. 


Németh Ákos (Éljen Szombathely) kapott ezt követően szót. A képviselő arról számolt be, hogy eredményesen pályáztak egy uniós környezetvédelmi projektre, amely mintegy 150 millió forintot jelent. A zöldprogram kidolgozásába igyekeznek majd bevonni valamennyi szombathelyi polgárt. Egy rendezési tervet fogadott el januárban az önkormányzat, amely a kötelező parkolóhelyek számát határozta meg, ám egy kormányrendelettel ezt felülírták. Dr. Nemény András szomorúnak tartotta, hogy a helyi ügyekbe mélyen beleszól a kormányzat. 


Illés Károly a korábbi fejlesztésekről beszélt, kiemelte azt, hogy a korábbi városvezetés igyekezett felhasználni minden megszerzett forrást. Illés Károly arra emlékeztette Németh Ákost, hogy a parkolóhelyekkel kapcsolatos rendeletmódosítást még ők dolgozták ki, és ő sem értett egyet ennek felülírásával. 


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely) azt emelte ki, hogy a Szombathely 2020-30 program épp a legjobb példája annak, hogy nem mástól várják a pénzszerzés megoldását. Mindent megtesznek azért, hogy forrásokat teremtsenek a leendő beruházásokra. Komoly szakmai munkacsoport állt a projekt mögött, amely Szombathely tízéves városfejlesztési programját tartalmazza. Köszönetet mondott a képviselő valamennyi résztvevőnek és kormányzati szereplőnek, akik az együttműködésben részt vesznek. A program nyitott, lehet hozzá csatlakozni, tette hozzá Bokányi Adrienn. 


Dr. Nemény András is elismerően szólt a projektről, amelyet kormányzati szinten is többen megdicsértek. A polgármester szerint jó lenne, ha a helyi Fidesz-frakció is támogatná a tízéves gazdasági stratégiát. 


Szuhai Viktor (Éljen Szombathely) az orvosi életpályamodellről tett fel kérdést. Dr. László Győző szerint sikertörténetről beszélhetünk, hiszen hét új orvos jelentkezett városunkban. 


Kommunikáció, oltópontok


Kopcsándi József (Éljen Szombathely) elsőként gratulált dr. Kecskés Lászlónak a magasrangú állami kitüntetéséhez. Később azt a közigazgatási szerződést hozta szóba, amely Szombathely és Söpte között köttetett. A 120 hektárt most már használhatja városunk, dr. Horváth Attilát arról kérdezte, hogy vannak-e tárgyalások ennek hasznosítására. Dr. Horváth Attila szerint az elmúlt évek legnagyobb sikertörténete a Söptével kötött megállapodás, ebben részt vállalt a korábbi városvezetés is. Jelenleg több érdeklődő is van, sőt, van olyan megkeresés is, amely az egész területre vonatkozna. Szombathely jövője Szombathely és Söpte között van, tette hozzá képletesen az alpolgármester. Dr. Nemény András azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy további 226 hektár megszerzésére van lehetőség, úgy, hogy Söpte és Szombathely is jól járjon. 


Horváth Gábor azt sérelmezte, hogy nem hívták meg a körzetében lévő híd felújítására. Azt sem értette, hogy több hivatalos levelére nem kap semmilyen feleletet. A lakók panaszait közvetíti, de nincs válasz. Üzemeltessük a várost, és ne csak kommunikáljuk, hogy üzemeltetjük a várost, zárta a szavait a herényi képviselő. A polgármester szerint igyekeznek feldolgozni a beérkezett jelzéseket, az előző ciklusban ellenzéki képviselőknek erre nem volt lehetőségük, büntették a körzeteiket. A hídfelújítás a polgármester szerint spontán esemény volt, nem hivatalos sajtóeseményt tartottak. Horváth Soma hozzáfűzte még, hogy több köztisztasági dolgozót foglalkoztat a város, emellett kihelyeztek köztéri kukákat is. Javult a város üzemeltetése nagyon sokat, zárta szavait az alpolgármester. 


Melega Miklós (Fidesz) a baloldali kommunikációról beszélt, amelyet nem tart korrektnek. Az elvonás szót említette, amelyet tudatosan használnak az ellenzéki politikusok. A pandémia okozta a válságot, de az ország kezd kilábalni a krízisből. Nem tartja valósnak, hogy Szombathelytől 5 milliárd forintot vont volna el a kormány, ebben benne van a gazdasági visszaesés okozta veszteség. Nyilvánvaló politikai propagandának nevezte a fenti állításokat. Kitért arra is, hogy a kis- és középvállalkozásoknál maradtak az adóforintok, tehát ezek nem nevezhetők elvonásoknak. A kompenzáció elmaradásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a 2. kompenzáció esetében vitathatatlan a döntés, hiszen ebben a körben több baloldali település is részesült támogatásban. Lehet, hogy Nemény Andrásnál jobb lobbiereje van Botka Lászlónak? - tette fel a kérdést a képviselő. 


Dr. Nemény András azt húzta alá: az állami bevételek magasabbak voltak a pandémia ideje alatt, összességében a kormány jobban jött ki gazdaságilag. Az önkormányzatokat akkor miért kell büntetni?, tette fel a kérdést. A lobbierőre úgy reagált a polgármester: Illés Károllyal együtt mentek el a miniszterhez és az államtitkárhoz, itt szó sem volt személyes lobbierőről. Ha az 1,4 milliárd forintot megkapja a második körben Szombathely, akkor az elfogadható lett volna. Itt a felelősség Hende Csabát illeti, vélekedett dr. Nemény András, aki szerint a Fidesz-szavazók is értetlenül álltak a kormányzati megkülönböztetés előtt. 


Tóth Kálmán frakcióvezető (Éljen Szombathely) szerint furcsa, hogy a jobboldal vádolja kommunikációs panelok használatával a baloldalt - minden megyei napilap a kormányzat kezében van, és ugyanolyan címlappal jelenik meg rendszeresen. Jó a hóembernek a meleg, ezt sújkolják a kormányzatnál, fogalmazott a frakcióvezető. Arra is kíváncsi volt Tóth Kálmán, hogy hová tűnt Harangozó Bertalan? Felemlegette az oltópontok felállításának kezdeményezését, amelyet a helyi jobboldal nem támogatott, pedig a háziorvosok jó ötletnek tartottak. Később a kosárlabda bajnok Falco helyzetét hozta szóba, kiemelve azt, hogy a világjárvány nagymértékben sújtotta a sportegyesületeket. Dr. Nemény András sem találkozott személyesen Harangozó Bertalannal, de e-mailen kommunikálnak. Dr. László Győző is furcsának tartotta dr. Kecskés László korábbi, oltópontokkal kapcsolatban tett nyilatkozatát. Ha politikusként nyilvánult meg, elfogadja, de szakmailag nem. Horváth Soma köszönetet mondott minden kulturális dolgozónak, aki az elmúlt másfél évben segített a vírus elleni védekezésben.


Dr. Kecskés László szót kért a korábbi kijelentésével kapcsolatban. Az oltás megoldódott, a háziorvosoknak tudták kezelni a helyzetet. Információi szerint az akkori petíciót sokan úgy írták alá, hogy nem tudták, hogy ennek lesz politikai vetületei, pusztán szakmai kérdésként kezelték. Dr. Nemény András szerint most dr. Kecskés László számtalan hazugságot mondott, és a komplett helyi háziorvosi rendszert sértette meg. A háziorvosok ötlete volt az oltópontok kialakítása, amelyet támogatott a kormánymegbízott is. Nem mi emeltük politikai szintre a vitát, hangsúlyozta a polgármester. Védhetetlen, politikai döntés született, óriásit csalódtam önben, zárta szavait dr. Nemény András. 


A vita folytatódott a témában, a hangulat egészen paprikássá vált. Dr. Kecskés László úgy fogalmazott: senkit nem akart megsérteni, amit ő kapott sértegetést a polgármestertől, azt nyíltan visszautasítja. Az egészségügyi bizottság elnöke csak annyit akart mondani, hogy az oltópontok nélkül is meg lehetett oldani az oltást.  

 

Dr. Czeglédy Csaba szerint fontos a két közgyűlés közötti vita, hiszen sok szombathelyi tájékozódik ebből. Melega Miklós azon felszólalásával, miszerint kiváló volt a járványkezelés, nem értett egyet, hiszen több, mint 30 ezer honfitársunk hunyt el a vírus következtében. A Falco gyár hangosan működik, és továbbra is száll a por - miért bánunk ilyen kesztyűs kézzel a cég vezetésével? - tette fel a kérdést a független képviselő. Később a Szompark működését illette kritikával a politikus, szerinte 10 évvel korábban jobban működött a rendszer. Dr. Nemény András reagált erre: a szezon végén értékelik a Szompark működését, és vélhetően lesz változás. A Falcóval kapcsolatban folyamatosan tárgyalnak, reményei szerint a közgyűlés elé tudják hozni a témát. Lépésről-lépésre haladnak, de a megoldás nem holnapra várható. 


Koczka Tibor arra emlékeztetett, hogy tavaly ünnepelték az önkormányzatiság 30 éves működését. A helyhatóságok jogkörét alaposan megnyirbálta a kormány, tette hozzá. A végén kissé humorosan megjegyezte: a Fidesz levelezési listáján rajt maradt, így pontosan tudja, hogy milyen kommunikációs paneleket kell használniuk a jobboldali helyhatósági képviselőknek...


A napirend előtti vita ezzel lezárult, a képviselők megszavazták a határozati javaslatokat. A közgyűlés délután 3 órakor folytatódik. 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.