km/óra
  2023.02.03., péntek  •  Balázs napja
Újra lehet majd használni a korábban lezárt parkolókat, játszótereket

Újra lehet majd használni a korábban lezárt parkolókat, játszótereket

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a város Facebook-oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy Szombathelyen milyen módon szűnnek meg a korábbi korlátozások. Ez érinti a lezárt parkolókat, a bölcsődei, óvodai ellátást és a játszóterek, fitneszparkok használatát is.

 

A kormány döntése értelmében vidéken enyhítették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozás szabályait (lásd vonatkozó írásunkat) – a szombathelyi rendelkezéseket külön gyűjtöttük össze.

 

Koronavírus-kutatás


A hazai négy orvos- és egészségtudományi szakembereket képző egyetem, így köztük a Pécsi Tudományegyetem is, május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozatot kezdett. A csaknem 500 településen élő állampolgárokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével reprezentatív kutatás keretében szólítják meg az egyetemek, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A fenti vizsgálatba a Szombathelyen élők közül többeket véletlenszerűen beválasztottak a 14 éves és idősebb népesség köréből – az érintettek megkapták az időpontokat. A felmérésben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, majd ezt követően garat-, orr- és vérmintavétel történik. A laboratóriumi vizsgálatok eredményét,  a vizsgálatban részt vevő személyek egyénre szabottan, várhatóan május második felében tudhatják meg. A COVID-19 lakossági fertőzöttség szűrése céljából Nemény András polgármester engedélyezte a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház részére az AGORA Művelődés és Sportház meghatározott helyiségeinek ingyenes használatát.


Bölcsődék, parkolók, karnevál


Az önkormányzat felméri a bölcsődékben és az óvodákban, hogy 2020. május 13-tól, ügyeleti rendszerben, 5 fős csoportokban miként lenne megszervezhető az ellátás a gyermek saját bölcsődéjében/óvodájában azon szülők esetében, akik igazolt munkavégzés miatt nem tudják megoldani a gyermek napközbeni felügyeletét. Polgármesteri döntés született arról, hogy a 100 fős létszámkorlátozást a jövőben kizárólag a 65. életévüket betöltött személyek vásárlása során kell alkalmazni a Vásárcsarnok területén. A maszk viselete továbbra is kötelező a piac területén.


Május 8-tól újból megnyitnak a játszóterek – az önkormányzat tájékoztató táblákat helyeztet ki azok járványügyi veszélyhelyzetben történő használatáról (pl.: a szülők tartsák egymás között az ajánlott 1,5 méteres távolságot, és viseljenek maszkot, továbbá a gyermek kezét a játszótér használata előtt és azt követően fertőtlenítsék).


A korábban lezárt parkolók május 5-tól használhatóak: a Fedett Uszoda és a Termálfürdő előtti, Emlékmű alatti, a Csónakázótó illetve a Claudius Hotel melletti, továbbá a tó körüli vendéglátóhelyek, a Sportliget és a Parkerdő parkolói.


A fogorvosi ellátásban az eddigieknek megfelelően továbbra is csak sürgősségi ellátásra van lehetőség a szakmai iránymutatás megjelenéséig. A felnőtt és gyermek háziorvosok esetén továbbra is kizárólag előzetes, telefonos időpont-egyeztetés esetén, a megadott időpontban van lehetőség személyes orvos-beteg találkozásra. A vírussal különösen veszélyeztetett, 65 év feletti korosztály számára továbbra is javasolt, hogy csak alapos indokkal, megfelelő óvintézkedések alkalmazása mellett (maszk, gumikesztyű használata) hagyják el otthonaikat, a személyes kontaktust továbbra is kerüljék.


A Savaria Karneválról egyelőre nem született döntés: az önkormányzat úgy nyilatkozott, az aktuális járványhelyzet alapján május végén, június elején határoznak. Augusztus 15-ig nem tartható semmilyen rendezvény (a karnevál tervezett időpontja augusztus 27-30.), viszont a szervezőknek mindenképpen meg kell várniuk a vonatkozó rendeletet, hiszen abban lesznek majd a részletek. A nyár eleje lélektani határ is, tovább nem nagyon lehet várni a marketinggel: azaz heteken belül eldől, lesznek-e idén is történelmi játékok Szombathelyen.
 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
„Gyere velünk, csináld velünk: a Derkovits iskola csapata megnyerte a területi elődöntőt
Szombathelyen rendezték a Játékos Sportvetélkedő területi elődöntőjét. Ma délelőtt az ELTE Savaria Egyetemi Központ sportcsarnokában csaptak össze Vas, Zala és Somogy vármegye legjobb alsó tagozatosai. A Magyar Diáksport Szövetség rendezvényén az országos bajnoki döntőbe jutás volt a tét. A hazai színeket a Derkovits Gyula és a Gothard Jenő Általános Iskola csapata képviselte.
Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”
Vérképzési és daganatos betegségben szenvedő gyerekeket gyógyít mindennap, ami az orvoslás egy különösen nehéz, lelkileg is megterhelő szakterülete, miközben maga is kétgyermekes édesanya. Ha épp nem a kórházi ambulancián vagy az osztályon dolgozik, családjának és a hobbijának él: szenvedélyes néptáncos. Dr. Györke Eszterrel, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermek-onkohaematológusával beszélgettünk, aki toronymagasan megnyerte az Év Vasi Embere 2022 közönségszavazását.
Betonoszlophoz kötötte a kutyáját egy nő Répcelak közelében, hetekig nem engedte szabadon
A Sárvári Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben. A vád szerint 2022 őszén egy Répcelak közeli községben egy közel háromméteres lánccal kikötötte kutyáját az udvaron található betonoszlophoz, és hetekig nem engedte szabadon az állatot, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Pénteken még csapadék, szombattól jelentős lehűlés várható
Pénteken még csapadékos időjárás várható, nyugaton inkább esővel és havas esővel, keleten hóval, de este erős, olykor viharos széllel jelentős lehűlés érkezik és csökken a csapadék valószínűsége. Vasárnap hajnalban már erős fagy lehet, és napközben is csak 0 Celsius-fok körüli hőmérséklet valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.