km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Újabb szigorításokon gondolkozik Franciaország

Újabb szigorításokon gondolkozik Franciaország

Emmanuel Macron francia államfő szerdán ismét összehívta a védelmi tanács ülését, hogy esetleges újabb szigorításokat vitassanak meg a koronavírus-járvány megfékezésére.

 

 Jóllehet a múlt pénteken kihirdetett lakhelyelhagyási tilalom hatásai leghamarabb csak a jövő hét második felében érezhetők, a járványmutatók továbbra is fokozódó romlása miatt a kormányzatnak az esetleges további szigorításokról szóló elképzelései heves belpolitikát váltottak ki az elmúlt napokban a sorozatos, elő nem készített bejelentések miatt.
   

Gabriel Attal kormányszóvivő kedd délelőtt azt közölte, hogy az általános karanténon túl Párizsban a kormány órákon belül visszaállítja az este 9 órakor kezdődő kijárási korlátozást, mert esténként még mindig túl sokan vannak az utcákon. Ezt azonban néhány órával később Jean Castex kormányfő cáfolta. Lapértesülések szerint azonban a javaslat továbbra is a kormány asztalán van.
   

Eközben a kormányzati többségen belül is vita kezdődött arról, hogy az élelmiszerboltokon kívül milyen üzletek tarthatnak nyitva, illetve milyen árucikkek árusíthatók. A zárlatról szóló kormányrendeltben ugyanis az szerepel, hogy a nem létszükségleti igényeket kielégítő kereskedelmi egységeknek be kell zárniuk. Jóllehet a kormány jelezte, hogy ez minden nem élelmiszert árusító üzletre vonatkozik, több tucat város polgármestere fittyet hányva a kormányzati és regionális döntésekre helyi rendeletekben engedélyezte a kiskereskedelmi boltok (ruha, cipő, könyv, kozmetika) újranyitását a munkahelyek megőrzése érdekében.
   

A zavaros döntéshozatali folyamat szerdára virradóra a nemzetgyűlésben is folytatódott, ahol az ellenzéknek sikerült december közepéig korlátoznia az egészségügyi rendkívüli helyzetet, jóllehet a kormány törvénytervezetében a február közepi határidő szerepelt.
   

A törvény elengedhetetlen ahhoz, hogy a kormány hatályban tudja tartani a kijárási korlátozásokat és a karantént. A szavazáskor azonban nem volt elég kormánypárti képviselő a teremben, és annak ellenére a kevésbé szigorú ellenzéki javaslatot szavazta meg a nemzetgyűlés, hogy az alsóházban a kormánypártnak abszolút többsége van.
   

A tavaszi karanténhoz képest a mostani lezárásban jelentős különbség, hogy ezúttal a munka nem állt le: aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák sem zártak be, és az idősotthonok és a kórházi betegek is látogathatók, valamint a parkokban és a tengerpartokon is engedélyezett a levegőzés.
   

A járványügyi mutatók közül leginkább a súlyos betegek száma ad okot aggodalomra, már 4 ezret közelíti. Kedden este 3869-en feküdtek intenzív ágyakon, amelyek számát országosan a kormány 6400-ra növelte a korábbi 5800-ról. Az elhunytak száma is napról napra nő: kedden 426-an hunytak el kórházakban, s ehhez hozzáadandó az elmúlt négy napban idősotthonokban meghaltak száma, ami 428 volt. Ezzel 38 289-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben elhunytak száma. 

 

Forrás: MTI
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.