km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Újabb kincsekkel bővült a Sisi kiállítás

Újabb kincsekkel bővült a Sisi kiállítás

Két új műtárggyal bővült a Savaria Múzeum Sisi-kiállítása: megérkezett Szombathelyre Erzsébet királyné ezüst asztali tükre és egy arany medalion a Magyar Nemzeti Múzeumból. Mindkettőt egy müncheni árverésen sikerült megvásárolni. A tárgyak biztosítási értéke 20-20 millió forint.

 

Kivételes esemény szemtanúi lehettek a sajtó munkatársai és a meghívott vendégek a Savaria Múzeumban: biztonsági ládába csomagolva két új műtárgy érkezett a Sisi-kiállításba. Kollár Csilla kurátor kesztyűben, óvatos mozdulatokkal emelte ki az ezüst asztali tükröt, amely Erzsébet királynéé volt. Fent monogramja, egy díszes E betű látható, amit császári korona tetéz.


A míves tükör Sisi hálószobájának fontos kelléke volt: egy-egy reprezentatív megjelenés előtt akár 6-7 órát is ült előtte, mire elkészült az öltözéke és a frizurája. A másik frissen érkezett tárgy egy arany medalion, amit a nagyközönség itt, Szombathelyen láthat először.


A függő magántulajdonban volt, mielőtt a nemzeti múzeumhoz került. Egyik oldalán Sisi portréja látható, mely 1867-es koronázási öltözetében ábrázolja őt, a másikon pedig cirkalmas E betű alatt egy fonott barna hajtincs látszik, ami akár Erzsébeté is lehet. Nem biztos, hogy a medál Sisié volt, hiszen ő nagyon visszafogottan viselt ékszereket, inkább valaki hozzá közel álló személy kaphatta ajándékba. Mindkét tárgyat, sőt egy harmadikat is - Sisi genfi merényletkor viselt kesztyűjét - aukción sikerült megvásárolni. Utóbbi egyelőre Budapesten látható. A nemzeti múzeum folyamatosan figyeli az árveréseket világszerte, és keresi a magyar történelemhez kapcsolódó tárgyakat.


L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a tárgyak egyike sem Magyarországon készült, de mindegyik Sisihez kötődik. A szombathelyi múzeumba két olyan tárgy érkezett, ami óriási szenzáció.


Nagyszerű dolog, hogy a tárlat menet közben frissül, fogalmazott Horváth Soma alpolgármester. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Múzeumok Éjszakáján - most szombaton - számos tematikus program is kapcsolódik a Sisi-kiállításhoz.


Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgató szerint azért nagyon fontos, hogy új tárgyakat kaptak, mert felfrissült kicsit a vándorkiállítás, és két nagy értékű tárgyat láthat a közönség, ami Sisihez köthető. Nagy ajándék, hogy a Múzeumok Éjszakája előtt került ide, így aki meglátogatja őket szombaton, megnézheti benne.


A Sisi-kiállítás március végén nyílt meg, azóta több mint ötezer látogatót fogadott. A medalion és a tükör tovább emeli a tárlat színvonalát, így annak is érdemes visszamennie, aki egyszer már látta. Erre augusztus 28-ig van lehetőség.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.