km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Újabb kincsekkel bővült a Sisi kiállítás

Újabb kincsekkel bővült a Sisi kiállítás

Két új műtárggyal bővült a Savaria Múzeum Sisi-kiállítása: megérkezett Szombathelyre Erzsébet királyné ezüst asztali tükre és egy arany medalion a Magyar Nemzeti Múzeumból. Mindkettőt egy müncheni árverésen sikerült megvásárolni. A tárgyak biztosítási értéke 20-20 millió forint.

 

Kivételes esemény szemtanúi lehettek a sajtó munkatársai és a meghívott vendégek a Savaria Múzeumban: biztonsági ládába csomagolva két új műtárgy érkezett a Sisi-kiállításba. Kollár Csilla kurátor kesztyűben, óvatos mozdulatokkal emelte ki az ezüst asztali tükröt, amely Erzsébet királynéé volt. Fent monogramja, egy díszes E betű látható, amit császári korona tetéz.


A míves tükör Sisi hálószobájának fontos kelléke volt: egy-egy reprezentatív megjelenés előtt akár 6-7 órát is ült előtte, mire elkészült az öltözéke és a frizurája. A másik frissen érkezett tárgy egy arany medalion, amit a nagyközönség itt, Szombathelyen láthat először.


A függő magántulajdonban volt, mielőtt a nemzeti múzeumhoz került. Egyik oldalán Sisi portréja látható, mely 1867-es koronázási öltözetében ábrázolja őt, a másikon pedig cirkalmas E betű alatt egy fonott barna hajtincs látszik, ami akár Erzsébeté is lehet. Nem biztos, hogy a medál Sisié volt, hiszen ő nagyon visszafogottan viselt ékszereket, inkább valaki hozzá közel álló személy kaphatta ajándékba. Mindkét tárgyat, sőt egy harmadikat is - Sisi genfi merényletkor viselt kesztyűjét - aukción sikerült megvásárolni. Utóbbi egyelőre Budapesten látható. A nemzeti múzeum folyamatosan figyeli az árveréseket világszerte, és keresi a magyar történelemhez kapcsolódó tárgyakat.


L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a tárgyak egyike sem Magyarországon készült, de mindegyik Sisihez kötődik. A szombathelyi múzeumba két olyan tárgy érkezett, ami óriási szenzáció.


Nagyszerű dolog, hogy a tárlat menet közben frissül, fogalmazott Horváth Soma alpolgármester. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Múzeumok Éjszakáján - most szombaton - számos tematikus program is kapcsolódik a Sisi-kiállításhoz.


Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgató szerint azért nagyon fontos, hogy új tárgyakat kaptak, mert felfrissült kicsit a vándorkiállítás, és két nagy értékű tárgyat láthat a közönség, ami Sisihez köthető. Nagy ajándék, hogy a Múzeumok Éjszakája előtt került ide, így aki meglátogatja őket szombaton, megnézheti benne.


A Sisi-kiállítás március végén nyílt meg, azóta több mint ötezer látogatót fogadott. A medalion és a tükör tovább emeli a tárlat színvonalát, így annak is érdemes visszamennie, aki egyszer már látta. Erre augusztus 28-ig van lehetőség.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Kánikula: szünetelnek az őrségi túrák
Az Őrségi Nemzeti Park a nagy hőségre tekintettel határozatlan időre felfüggeszti garantált túráit, tájékoztatott a szervezet Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Osztálya.
NVB: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.
Ausztria, Olaszország és Magyaroszág nyugdíjas szervezetei találkoztak Szombathelyen
Ausztriából, Olaszországból és több magyar vármegyéből is érkeztek nyugdíjas szervezeti vezetők az első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórumra, Szombathelyre. Az eseményen elhangzott: országhatárokon belül és kívül ugyanazok a problémák, ezekre igyekeztek megoldást találni a résztvevők.