km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Újabb kincsekkel bővült a Sisi kiállítás

Újabb kincsekkel bővült a Sisi kiállítás

Két új műtárggyal bővült a Savaria Múzeum Sisi-kiállítása: megérkezett Szombathelyre Erzsébet királyné ezüst asztali tükre és egy arany medalion a Magyar Nemzeti Múzeumból. Mindkettőt egy müncheni árverésen sikerült megvásárolni. A tárgyak biztosítási értéke 20-20 millió forint.

 

Kivételes esemény szemtanúi lehettek a sajtó munkatársai és a meghívott vendégek a Savaria Múzeumban: biztonsági ládába csomagolva két új műtárgy érkezett a Sisi-kiállításba. Kollár Csilla kurátor kesztyűben, óvatos mozdulatokkal emelte ki az ezüst asztali tükröt, amely Erzsébet királynéé volt. Fent monogramja, egy díszes E betű látható, amit császári korona tetéz.


A míves tükör Sisi hálószobájának fontos kelléke volt: egy-egy reprezentatív megjelenés előtt akár 6-7 órát is ült előtte, mire elkészült az öltözéke és a frizurája. A másik frissen érkezett tárgy egy arany medalion, amit a nagyközönség itt, Szombathelyen láthat először.


A függő magántulajdonban volt, mielőtt a nemzeti múzeumhoz került. Egyik oldalán Sisi portréja látható, mely 1867-es koronázási öltözetében ábrázolja őt, a másikon pedig cirkalmas E betű alatt egy fonott barna hajtincs látszik, ami akár Erzsébeté is lehet. Nem biztos, hogy a medál Sisié volt, hiszen ő nagyon visszafogottan viselt ékszereket, inkább valaki hozzá közel álló személy kaphatta ajándékba. Mindkét tárgyat, sőt egy harmadikat is - Sisi genfi merényletkor viselt kesztyűjét - aukción sikerült megvásárolni. Utóbbi egyelőre Budapesten látható. A nemzeti múzeum folyamatosan figyeli az árveréseket világszerte, és keresi a magyar történelemhez kapcsolódó tárgyakat.


L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a tárgyak egyike sem Magyarországon készült, de mindegyik Sisihez kötődik. A szombathelyi múzeumba két olyan tárgy érkezett, ami óriási szenzáció.


Nagyszerű dolog, hogy a tárlat menet közben frissül, fogalmazott Horváth Soma alpolgármester. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Múzeumok Éjszakáján - most szombaton - számos tematikus program is kapcsolódik a Sisi-kiállításhoz.


Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgató szerint azért nagyon fontos, hogy új tárgyakat kaptak, mert felfrissült kicsit a vándorkiállítás, és két nagy értékű tárgyat láthat a közönség, ami Sisihez köthető. Nagy ajándék, hogy a Múzeumok Éjszakája előtt került ide, így aki meglátogatja őket szombaton, megnézheti benne.


A Sisi-kiállítás március végén nyílt meg, azóta több mint ötezer látogatót fogadott. A medalion és a tükör tovább emeli a tárlat színvonalát, így annak is érdemes visszamennie, aki egyszer már látta. Erre augusztus 28-ig van lehetőség.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak