km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Újabb kincsekkel bővült a Sisi kiállítás

Újabb kincsekkel bővült a Sisi kiállítás

Két új műtárggyal bővült a Savaria Múzeum Sisi-kiállítása: megérkezett Szombathelyre Erzsébet királyné ezüst asztali tükre és egy arany medalion a Magyar Nemzeti Múzeumból. Mindkettőt egy müncheni árverésen sikerült megvásárolni. A tárgyak biztosítási értéke 20-20 millió forint.

 

Kivételes esemény szemtanúi lehettek a sajtó munkatársai és a meghívott vendégek a Savaria Múzeumban: biztonsági ládába csomagolva két új műtárgy érkezett a Sisi-kiállításba. Kollár Csilla kurátor kesztyűben, óvatos mozdulatokkal emelte ki az ezüst asztali tükröt, amely Erzsébet királynéé volt. Fent monogramja, egy díszes E betű látható, amit császári korona tetéz.


A míves tükör Sisi hálószobájának fontos kelléke volt: egy-egy reprezentatív megjelenés előtt akár 6-7 órát is ült előtte, mire elkészült az öltözéke és a frizurája. A másik frissen érkezett tárgy egy arany medalion, amit a nagyközönség itt, Szombathelyen láthat először.


A függő magántulajdonban volt, mielőtt a nemzeti múzeumhoz került. Egyik oldalán Sisi portréja látható, mely 1867-es koronázási öltözetében ábrázolja őt, a másikon pedig cirkalmas E betű alatt egy fonott barna hajtincs látszik, ami akár Erzsébeté is lehet. Nem biztos, hogy a medál Sisié volt, hiszen ő nagyon visszafogottan viselt ékszereket, inkább valaki hozzá közel álló személy kaphatta ajándékba. Mindkét tárgyat, sőt egy harmadikat is - Sisi genfi merényletkor viselt kesztyűjét - aukción sikerült megvásárolni. Utóbbi egyelőre Budapesten látható. A nemzeti múzeum folyamatosan figyeli az árveréseket világszerte, és keresi a magyar történelemhez kapcsolódó tárgyakat.


L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a tárgyak egyike sem Magyarországon készült, de mindegyik Sisihez kötődik. A szombathelyi múzeumba két olyan tárgy érkezett, ami óriási szenzáció.


Nagyszerű dolog, hogy a tárlat menet közben frissül, fogalmazott Horváth Soma alpolgármester. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Múzeumok Éjszakáján - most szombaton - számos tematikus program is kapcsolódik a Sisi-kiállításhoz.


Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgató szerint azért nagyon fontos, hogy új tárgyakat kaptak, mert felfrissült kicsit a vándorkiállítás, és két nagy értékű tárgyat láthat a közönség, ami Sisihez köthető. Nagy ajándék, hogy a Múzeumok Éjszakája előtt került ide, így aki meglátogatja őket szombaton, megnézheti benne.


A Sisi-kiállítás március végén nyílt meg, azóta több mint ötezer látogatót fogadott. A medalion és a tükör tovább emeli a tárlat színvonalát, így annak is érdemes visszamennie, aki egyszer már látta. Erre augusztus 28-ig van lehetőség.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.