km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Újabb kerékpárutak épülhetnek a megyében

Újabb kerékpárutak épülhetnek a megyében

Öt helyszínen fejleszthetik a vármegye kerékpárút-hálózatát. Az új szakaszok engedélyes kiviteli tervei 139 milliós pályázati forrásból készültek el, ezeket tegnap délelőtt vehették át az érintett települések polgármesterei. A tervek között szerepel a Szombathely és Söpte kerékpárút beruházás is.

 

A kerékpározás a környezettudatos életmód terjedésével egyre népszerűbb, ezért a kerékpárutak kialakítása és a meglévők állapotának feljavítása fontos feladat. Az EuroVelo 13 nemzetközi kerékpárút-hálózat, valamint településeket összekötő hivatásforgalmi és turisztikai célú kerékpárutak bővítésének öt kiviteli és engedélyes terveit vehették át az érintett Vas vármegyei települések vezetői a Megyeházán, ahol Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében dr. Horváth Attila alpolgármester vett részt. Sárvár és a Hegyközség között 2,1 km-en létesülhet kerékpárút, Szombathely és Söpte között 2,8 km-es szakaszt terveznek. A bucsui és a toronyi kerékpárutat összekötik, a legnagyobb fejlesztés pedig Bozsok és Ólmod között valósulhat meg.


A Vas Megyei Önkormányzat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-vel közösen 2020-ban sikeresen pályázott a hazai költségvetési forrásból finanszírozott térségi jelentőségű kerékpárutak előkészítéséről szóló kiírásra. 139 millió forint támogatást sikerült nyerni, ebből készültek el a tervek.


Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke kiemelte, a cél az volt, hogy segítsék az önkormányzataikat, hogy ne nekik kelljen a tervezési költségeket kifizetniük, Így érvényes engedélyezési, kivitelezési tervekhez jutottak a projektgazdák.


A megtervezett kerékpárutak nagyban javítanák Szombathely megközelíthetőségét is.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.