km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Újabb hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár

Újabb hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár

Az ENSZ főtitkára hétfőn felszólította az Egyesült Államokat és Kínát, hogy tegyen lépéseket a „teljesen működésképtelenné vált” kapcsolataik javítása érdekében, egyúttal új hidegháborútól is óvott.

 

António Guterres az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a világ két vezető gazdasági nagyhatalmának együtt kell működnie az éghajlatváltozás elleni harcban az emberi jogok, a kiberbiztonság és a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos nézeteltéréseik ellenére is.

 

A környezetvédelem mellett Guterres kiemelte a koronavírus-járvány elleni harc fontosságát, és több más, globális kihívást is említett, amelyet szerinte csakis a nemzetközi közösség összefogásával, elsősorban a nagyhatalmak közti együttműködéssel lehet megoldani.

 

„Mindenáron meg kell akadályoznunk egy hidegháborút, mert ez már más lenne, mint az előző, esetleg sokkal veszélyesebb is” – szögezte le az ENSZ-főtitkár, kiemelve, hogy a szovjet-amerikai szembenállás a maga idejében „nyilvánvaló szabályokat” teremtett: mindkét fél tisztában volt a nukleáris pusztítás veszélyével, így mindig lehetőséget biztosított az ellentétek háttércsatornákon keresztül történő rendezésére. A jelenlegi helyzet azonban sokkal kevésbé átlátható, a múltbeli tapasztalatok pedig lassan kifakulnak az emberek emlékezetéből – figyelmeztetett Guterres.

 

A főtitkár aggodalmát fejezte ki az ausztrál-amerikai-brit háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség miatt is, amelynek keretében Canberra nukleáris meghajtású tengeralattjárókat szerez be az Egyesült Államoktól. Az alku eredményeképpen létrejött szerződésre Peking mellett Párizs is élesen reagált, Canberra ugyanis emiatt felmondta a hagyományos meghajtású tengeralattjárók szállításáról Franciaországgal 2016-ban kötött szerződését.

 

Az interjúban a főtitkár három másik ügyet is felemlített, amelyet a világ vezető nagyhatalmai a héten vitatnak meg az ENSZ Közgyűlés ülésén: az éghajlatváltozást, a világban továbbra is dúló koronavírus-járványt és Afganisztán bizonytalan jövőjét a tálib hatalomátvételt követően.

 

Guterres „merő képzelgésnek” nevezte azt a gondolatot, hogy a radikálisok hatalomra jutásával Kabulban „színes összetételű kormány” lesz, amely majd tiszteletben tartja az emberi jogokat, és véget vet az itt zajló terroristatevékenységnek és kábítószer-termesztésnek. „Végül is az Egyesült Államok és sok más ország is katonák ezreit állomásoztatta Afganisztánban, dollárbilliókat költött rá, mégsem tudta megoldani az ország bajait, sőt, egyesek szerint csak rontott rajtuk” – jelentette ki.

 

Hozzátette: bár az ENSZ kapacitásai korlátozottak, még mindig kulcsszerepet játszik az Afganisztánnak szállítandó segélyekben, és igyekszik felhívni a tálibok figyelmét az emberi jogok, különösen a nők jogainak tiszteletére. „Nyilvánvalóan harc dúl a tálib vezetésen belül a különböző frakciók között, a helyzet egyelőre nincs tisztázva” – mondta, s úgy vélte, ez újabb ok arra, hogy a nemzetközi közösség szóba álljon a radikálisokkal.

 

Méltatta továbbá Joe Biden amerikai elnök klímaügyben tanúsított elkötelezettségét, kiemelve, hogy Biden visszaléptette hazáját a 2015-ös párizsi klímaegyezménybe, amelyből elődje, Donald Trump léptette ki az Egyesült Államokat, mondván, az tisztességtelenül bünteti az amerikai cégeket. Felemlítette azonban, hogy sok ország továbbra sem tud együttműködni a környezetváltozás, valamint a koronavírus-járvány elleni harcban. „Nem voltunk képesek igazi előrelépést elérni” – szögezte le.

 

Guterres emellett teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy például szülőhazája, Portugália lakosságának már 80 százaléka be van oltva a vírus ellen, sok afrikai országban a beoltottak száma viszont még mindig kevesebb mint két százalék.

 

Arra is figyelmeztetett, hogy ha a járvány elszabadul a déli féltekén, további vírusmutációk várhatóak. „Márpedig azt tudjuk, hogy a mutációk révén a vírus fertőzőbbé és veszélyesebbé válik” – tette hozzá.

 

A főtitkár emellett ismét sürgette a befolyásos G20 országcsoport tagjait – akiknek a szemére vetette, hogy tavaly nem léptek fel közösen a járvány ellen -, teremtsék meg egy átfogó és globális oltási terv feltételeit.

 

Hangsúlyozta azt is, hogy a déli félteke fejlődő és az északi félteke fejlett országai között lévő szakadék rendkívül veszélyes a nemzetközi biztonságra nézve is, hozzátéve hogy a helyzet megnehezíti az éghajlatváltozás elleni küzdelmet is.

 

Forrás: MTI

címkék
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.