km/óra
  2020.11.25., szerda  •  Katalin napja
Újabb helyi döntések a koronavírus miatt: bezárják a szombathelyi játszótereket, megszervezik az idősek ellátását

Újabb helyi döntések a koronavírus miatt: bezárják a szombathelyi játszótereket, megszervezik az idősek ellátását

Újabb sajtótájékoztatót tartott dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a koronavírus-járvány miatt hozott, helyi döntésekről. Mutatjuk részletesen, hogy milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a tömeges fertőzést.

Orbán Viktor hétfőn jelentette be az újabb korlátozások (boltok nyitvatartása, határok, szórakozóhelyek stb.), ezekről itt lehet olvasni részletesen. Szombathelyen a városvezetés, valamint a Védekezését Segítő Tanácsadó Testület is ülésezett, a járvány megelőzése érdekében meghozott döntéseket a polgármester ismertette.

 

 

Bölcsődék, óvodák
 

2020. március 17-től  Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában ügyeleti rendben kell biztosítani azon gyermekek ellátását, akiknek napközbeni felügyelete másként nem megoldható;

A bölcsődék ügyeleti rendje:

Március 18-tól a Kuckó és a Meseház Bölcsőde zárva tart, a többi bölcsőde fogadja az ügyeleti ellátást igénylő gyermekeket;
aki bölcsődei ügyeletet nem kér, de a gyermek étkeztetéséről más módon nem tud gondoskodni, számára az étkeztetést a bölcsőde biztosítja elvitellel, abban a bölcsődében, ahova a gyermek jár.


Az óvodák ügyeleti rendje:


Március 18-tól az óvodai ügyeleti ellátást három óvoda nyújt, a többi intézményekbe járó gyerekeket is ezeket vehetik igénybe az alábbiak szerint:


A szombathelyi Barátság Óvoda fogadja: a Gazdag Erzsi Óvoda, Játéksziget Óvoda, Margaréta Óvoda, Napsugár Óvoda, a Csodavár Óvoda, Lógalába Óvoda, Kőrösi Csoma Sándor utcai és a Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda gyermekeit;

A Donászy Magda Óvoda fogadja: az Aréna Óvoda, Pipitér Óvoda, Hétszínvirág Óvoda, Mocorgó Óvoda gyermekeit;

A Maros Óvoda fogadja: a Benczúr Gyula utcai óvoda, Brenner János Óvoda, Mesevár Óvoda, Szivárvány Óvoda, Perintparti Waldorf Óvoda, Micimackó Óvoda, Weöres Sándor Óvoda, Szűrcsapó Óvoda és Vadvirág Óvoda gyermekeit.


Aki óvodai ügyeletet nem kér, de a gyermek étkeztetéséről más módon nem tud gondoskodni, számára az étkeztetést az az óvoda biztosítja elvitellel, amelyikbe az ügyelet szempontjából besorolásra került.


Iskolai étkezés: 248 főre lesz jelenleg biztosítva (hátrányos helyzetűek részére és akik ügyeleti ellátást kértek), elvitellel. Elviteli pontok: Aranypatak Étterem, Dési Huber István Általános Iskola, Paragvári utcai Általános Iskola. 

Bárki, aki később szeretne étkeztetést igényelni, a Szombathelyi Köznevelési GAMESZ-nél tud jelentkezni.


Idősek ellátása

 

Az idősek nappali ellátást biztosító klubok bezárnak, az ellátottak étkeztetését házhozszállítással oldja meg az önkormányzat, hogy ne kelljen elhagyniuk otthonaikat.


A szociálisan rászoruló 65 év feletti szombathelyi nyugdíjasok a 94/505-281-es telefonszámon jelezhetik étkeztetéssel vagy egyéb szociális ellátással, segítséggel kapcsolatos igényeiket.


Azok a 65 év feletti szombathelyiek, akik hozzátartozójuk, ismerősük stb. segítségével a gyógyszerek kiváltását nem tudják megoldani, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata megszervezi a gyógyszerek kiváltását. Ebben az esetben munkanapokon (8.00 és 12.00 óra között) a következő számot kell hívni: 94/505-429, ugyanezen a telefonszámon lehet jelentkezni abban az esetben, amennyiben valakinek a bevásárlás elintézésével kapcsolatban lenne szüksége segítségre.

Jelenleg az önkormányzat meg tudja oldani a kiszállítást, ha kapacitásprobléma merülne fel, önkénteseket küldenek. Dr. Nemény András polgármester külön köszönetét fejezte ki azoknak, akik már eddig is felajánlották segítségüket.


Lezárt játszóterek, piaci szabályok, temetések, esküvők

 

Elkerülve azt, hogy a gyerekek átadják egymásnak a fertőzést, a város lezárja a játszótereket. Minden helyszínen tájékoztatást tesznek közzé, a közterület-felügyelet ellenőrzi a szabály betartását.

A szombathelyi piacon szerdától csak az élelmiszerrel kereskedő árusok tarthatnak nyitva, és a felhalmozott készleteik miatt a virágárusok péntekig.


A kormánydöntést megelőzően bezárt az Agora Szombathelyi Kulturális Központhoz, a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár, valamint a szombathelyi múzeumok minden épülete, míg a Haladás Sportkomplexum szerdától zár be.


Szombathelyen a temetések március 17-től a veszélyhelyzet ideje alatt csak kültéri ravatalozással történhetnek.


Szombathely MJV Polgármesteri Hivatalában rendezett esküvőkön maximum 20 fő tartózkodhat az ifjú párral és tanúikkal együtt.

Dr. Nemény András polgármester felajánlotta a Szombathelyi Televízió műsoridejét arra a célra, ha a távoktatáshoz szükség lenne rá.

A szombathelyi lomtalanítást határozatlan ideig felfüggesztik.


A Vas Megyei Védelmi Bizottsággal egyeztetve a helyijáratos buszközlekedés alakítása az ömkormányzat hatásköre, ezért a szombathelyi buszközlekedésben március 19-től tanszüneti menetrend lép érvénybe.


Háziorvosi rendelőkre vonatkozó szabályok intézkedések


A háziorvosok védőruhával, maszkokkal, védőszemüvegekkel való ellátását biztosította az önkormányzat, továbbá minden héten, valamennyi rendelőben az önkormányzat ózonos fertőtlenítést rendelt meg és végeztet.

Március 17-től a rendelőkben kizárólag háziorvosi, gyermekorvosi (ideértve a szakdolgozókat is), védőnői jelenlét van, és a háziorvosi ellátás csak sürgős szükségben, életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében vehető igénybe.

Orvosi ellátás kizárólag telefonon történt előzetes időpontegyeztetés alapján történhet, ennek hiányában a betegek ne jelenjenek meg a rendelőben;
a beteg legfeljebb 1 kísérő mellett látogathatja a rendelőt.
 

A váróban legfeljebb 4 fő tartózkodhat egyidejűleg.


A szülők, betegek a kérdéseikkel pontosan készüljenek fel (szükséges beutaló-, illetve receptigényüket előre jelezzék).


2 évnél idősebb gyermekek éves státuszvizsgálatát el kell halasztani a veszélyhelyzet utáni időpontra;


Az ellátottakat tájékoztatni kell arról, hogy semmiféle papír alapú dokumentációért ne menjenek be a rendelőbe (a receptfelírás e-recept formájában történik); a lejáró dokumentumok időtartama a veszélyhelyzetben meghosszabbodik (pl.: jogosítvány, közgyógyellátási igazolvány, szakorvosi javaslat).


Az Önkormányzat megkereste a Megyei Tisztifőorvost és a Megyei Védelmi Bizottság Elnökét, annak érdekében, hogy az a miniszteri utasítás, amely szerint az egészségügyi alapellátásban közvetlenül csak a 65 év alatti személyek vehetnek részt, kerüljön felfüggesztésre, mert a szabály alkalmazása az egészségügyi alapellátás működését ellehetetleníti.


Nyitvatartási javaslatok


Orbán Viktor miniszterelnök hétfői rendkívüli bejelentése alapján a szórakozóhelyek, mozik bezárnak, a kávézók, éttermek, boltok pedig csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek ezalól a patikák és az élelmiszerboltok.


A szombathelyi önkormányzat kérése, hogy az engedélyezett nyitvatartási időben is lehetőleg csak az élelmiszerboltok, drogériák, bababoltok, állateledel-kereskedések, benzinkutak, posták és bankok tartsanak nyitva. Azt javasolják, amelyik vállalkozás teheti, online módon, házhozszállítással folytassa működését. Dr. Nemény András polgármester felelősségteljes döntést kér a szolgáltatóktól is a működésükkel kapcsolatban.


Az éttermek, kávézók, vendéglátó egységek üzemeltetőitől azt kéri az önkormányzat, hogy kezdjék megszervezni a házhozszállítást, vendégeket ne fogadjanak, ideiglenesen tartsanak zárva.


Általános kérés: mindenki tartsa be az előírt higiénés szabályokat (alapos kézmosás, szellőztetés stb.), kerülje az emberi kontaktusokat, ha a fertőzés tüneteit felfedezi magán, akkor TELEFONON hívja a háziorvosát (vagy ügyeletet), és kövesse az irányadó protokollt.

kapcsolódó cikkek
Koronavírus: rendkívüli szünet az óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől Szombathelyen
Koronavírus: rendkívüli szünet az óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől Szombathelyen
Bezárnak hétfőtől Szombathelyen a bölcsődék és az óvodák, jelentette be a városvezetés szombat délutáni sajtótájékoztatóján. 
kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Koronavírus: rendkívüli szünet az óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől Szombathelyen
Koronavírus: rendkívüli szünet az óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől Szombathelyen
Bezárnak hétfőtől Szombathelyen a bölcsődék és az óvodák, jelentette be a városvezetés szombat délutáni sajtótájékoztatóján. 
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Éveken át verték és éheztették a gyerekeiket egy Körmend közeli településen
A Körmendi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a Körmend közeli településen élettársi kapcsolatban élő férfi és nő ellen, akik magatartásukkal éveken át veszélyeztették három gyermeküket, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Gulyás: pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés
A kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzük, ezért mindenkivel tárgyalunk, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy jövő hét szerdán fogja a kormány az eddigi intézkedések hatásait értékelni, és döntenek majd arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre, vagy sem.
Új helyére került a város adventi koszorúja
legfrissebbek
Két Falco-játékosnak is pozitív lett a tesztje az EB-selejtezőkre készülő kosárlabda-válogatottnál
Nincs könnyű helyzetben Ivkovics Sztojan együttese a közelgő mérkőzések előtt. A nemzeti csapat a szlovéniai buborékban előbb Ausztriával, majd a házigazdákkal játszik nagyon fontos találkozót.
Zárkatársát bántalmazta a többszörös visszaeső rab
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen a többszörös visszaeső vádlottat súlyos testi sértés bűntette miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, olvasható az ügyészség közleményében.
155 új fertőzött Vasban, 3806 Magyarországon, 106-an meghaltak
3806 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 5844-ről 5999-re nőtt.
Hasznos tanácsokat kaphatunk koronavírusos családtagunk ápolásához
A Segítés Városa 2020-ban is folytatódik. Mit tegyünk, ha koronavírusos egy családtagunk és házi karanténba került? Egy sokakat érintő tájékoztató videót mutat be Facebook-oldalán Szombathely városa, mely több kérdésre is választ ad a témában.
Tesztkonténer Felsőpulyán: 15 perc alatt megvan az eredmény
Újabb tesztkonténer kezdi meg a jövő héten a működését Burgenlandban. Kismarton (Eisenstadt) után Felsőpulyán (Oberpullendorf) is végeznek így antigén-gyorsteszteket, amelyek eredménye 15 percen belül ismertté válik, olvasható az orf.at-n.