km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Újabb BL-meccs, újabb parádés siker: ezúttal a Rigát verte a Falco

Újabb BL-meccs, újabb parádés siker: ezúttal a Rigát verte a Falco

A szombathelyiek egy küzdős, harcos mérkőzést húztak be, ezzel pedig továbbra is hibátlanok a nemzetközi porondon is.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA D CSOPORT 2. FORDULÓ

VEF RIGA-FALCO KC SZOMBATHELY 74-80 (11-16, 26-29, 24-29, 13-16)

Riga: Zoriks 21/12, Walker 2,Ate 3/3 ,Miska 3/3, Madsen 8. Cserék: Curry 13, Riley 2, Gromovs 7, Gulbis 3/3, Hammonds 12/9

Edző: Janis Gailitis

Falco KC Szombathely: Váradi 6, Clark 12/6, Benke 12/3, Golomán 10/6, Keller 4/3. Cserék: Barac 15/3, Somogyi 5/3, Perl 16/3

Edző: Milos Konakov

 

Remek győzelemmel kezdte a Falco az idei Bajnokok Ligája-idényt, a sárga-feketék az AEK Athén csapatát fektették kétvállra az Aréna Savariában. A második körben ezúttal Rigába utazott a magyar bajnok, a szándék pedig egyértelmű volt: egy újabb nagy skalp begyűjtése. A lettek hét alkalommal nyerték meg a hazai bajnokságot, komoly játékerőt képviselnek, és többek között az a Ron Curry is a VEF játékosa, akit igencsak jól ismerhetnek a szombathelyi szimpatizánsok. A Riga az első fordulóban vereséget szenvedett a Trevisotól, így mindenképpen szerették volna kiköszörülni a csorbát. 

 

Eladott labdákkal, kimaradt ziccerekkel kezdődött a találkozó, majd több mint másfél perc elteltével a Riga büntetőkből tudott beköszönni. Golomán gyorsan válaszolni tudott, majd egy újabb lett kosár után 4-2 állt az eredményjelzőn. Mindkét oldal sokat hibázott, egymás megingásait sem tudták kihasználni a felek, ennek eredményeként pedig kevés pont is esett. Keller hármasa jó volt, a hazaiaké tiszta dobóhelyzetből kimaradt, Érezhető volt, hogy a két tréner maximálisan felkészítette a csapatát az ellenfélből, nagy taktikai csata folyta pályán. Golomán kosarával 4-7-re lépett el a Falco, a pályára pedig Barac és Perl is érkezett. Utóbbi 2+1-ével már 4-10 volt a magyar bajnoknak. A lettek csak az egyik büntetőjüket tudták kihasználni, a Falco pedig egyre inkább felvette a ritmust. Keményen, határozottan kosárlabdázott a Konakov-legénység, Benke remek egyéni akciója után, 5-12-nél pedig időt is kért a házigazda. Clark ezúttal is nagyon hasznosan játszott, faultokat harcolt ki, lepattanókat szerzett, Benke Szilárd zsákolásával pedig 7-14 volt az állás. A negyed végén ötpontos volt a szombathelyiek előnye, 11-16-ról várták a felek a folytatást.

 

Hazai triplával indult a második etap, amit két sárga-fekete pont követett, a rigaiak pedig ismét időkérésre szánták el magukat. A Falco rendre jól oldotta meg az egy az egy elleni szituációkat, mindkét palánk alatt jól gyűjtötte be a labdákat, a VEF pedig nem igazán tudott ezzel mit kezdeni. 16-24-nél már nyolc pont volt a két együttes között, sőt, mi több, Perl a tíz pontot is közé tette. A lettek villámgyorsan elsüllyesztettek két triplát, négyre csökkent a differencia, Milos Konakov pedig magához hívta övéit. A Riga újabb hármast szerzett, ám Benke ezt megelégelte, ő is dobott egyet ebből a fajtából, nagyon fontos pillanatban érkezett ez a kosár. Büntetőkből egyenlítettek, majd át is vették a vezetést a lettek, Perl azonban egalizált, 31-31 volt az állás. Hullámvölgybe kerültek a vasiak, egy 6-0-ás sorozat után 37-31-re húzott el a VEF, a vendégek trénere pedig ismét időt kért. Ez jót is tett a Falconak, 37-35-re kapaszkodtak Benke Szilárdék, ami egyben az első félidő végeredménye is lett.

 

Golomán-triplával kezdődött a harmadik etap, a lettek is beköszöntek kintről, majd ismét a Falco 14-ese következett. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, 42-42-nél Perl állt bele egy hármasba, amely utat talált a gyűrűbe, 42-45 volt a vendégeknek. Curry és Hammonds pontjaival ismét egyenlő volt, majd egy újabb triplának köszönhetően 48-45-re már a házigazda vezetett. Gromovs kosara után Perl büntetőzhetett, nem is hibázott a Falco válogatott klasszisa. A VEF újabb három pontjára Clark ugyanennyivel felelt, nem hagyta meglépni ellenfelét a vasi gárda. Védekezésben továbbra sem volt kellően szigorú a sárgamezes csapat, 57-51-nél nagyon kellett Benke faultos kosara, sőt, mi több, Barac büntetői után már csak egy pont volt a differencia. 57-56-nál a vezetésért támadhatott a Falco, Barac pedig ismét villant, 2+1-es akciójának köszönhetően 57-59-re már a szombathelyiek vezettek. Természetesen a hazaiak sem adták magukat könnyen, 59-59-nél és 61-61-nél is egyenlő volt, ekkor azonban Clark köszönt be kintről, így 61-64-es állással fordultak az utolsó negyedre a csapatok. 

 

Gyorsan egalizáltak a lettek, majd át is vették a vezetést, Barac azonban ismét extrát hozott, zsinórban öt pontot szerzett, ezzel pedig 66-69-re vezettek Milos Konakov tanítványai. Nagyon elkapták a fonalata a sárga-feketék, Clark újabb kosarával már 66-71-volt. A lett alakulat 70-71-re visszajött, Somogyi egy hármassal lehűtötte a kedélyeket, 70-74-nél négy pont volt a különbség. Szűk három perccel a vége előtt 72-76 állt az eredményjelzőn, a Falco pedig támadhatott. Nem sikerült kosárral befejezni az akciót, a Riga büntetőzhetett, araszolhatott felfelé, de 74-76-ra így is a vendégek vezettek akkor, amikor kevesebb, mint egy perc volt már csak hátra. Körömrágós hajrára volt kilátás, a lettek is támadhattak az egyenlítésért, de eladták a labdát, a Falco azonban taktikusan, az idővel is játszva őrizte előnyét. Faultolnia kellett a vendégeknek, Váradi büntetőzhetett, kilenc másodperccel a vége előtt 74-78 volt az állás. Janis Gailitis időkérését követően Curry kidobta a labdát, Váradi kosarat dobott, a szombathelyiek pedig 74-80-ra nyertek és egy újabb bravúros sikerrel örvendeztették meg a szurkolókat. 

 

A szombathelyiekre vasárnap, október 24-én már szomszédvári rangadó vár a hazai pontvadászatban, ugyanis a Zalakerámia otthonába látogatnak Váradi Benedekék.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.