km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Új utak Szombathely körül

Új utak Szombathely körül

Jelentősen javítják a város megközelíthetőségét, ugyanakkor tehermentesítik a belterületi utakat azok a tervezett infrastrukturális fejlesztések, amelyek a jövőben megvalósulnak Kőszeg és Körmend irányába. Kinyílik a régió Szombathely számára. Németh Ákos fenntartható fejlődésért felelős tanácsnokkal beszélgettünk arról, hogy a jelenlegi városvezetés miként alakította tovább ezeket a tervezett beruházásokat Szombathely érdekében.

 

– Fontos leszögezni, hogy az útfejlesztési projektek nem máról holnapra készülnek el. Sok esetben több évtizeden át folyik a tervezés, és még több idő, mire megvalósul a kivitelezés, és eljutunk a szalag átvágásáig. Ez a Vas megyei útfejlesztések esetében is így van – kezdte a beszélgetést Németh Ákos. –  Azt gondolom, hogy a Szombathely környéki útfejlesztések nemcsak számunkra fontosak, hanem a régiónak is. A jelenlegi városvezetés rengeteget dolgozott, alakított ezeken a korábban megkezdett projekteken, folyamatos egyeztetések zajlottak mások mellett a NIF Zrt.-vel, a gencsapáti és a söptei önkormányzattal, a Magyar Közúttal. Kezdeményezésünkre számos ponton módosultak a tervek a város érdekében.


 
Iparterület extrákkal


A Szombathelyről Kőszeg irányába tartó 2x2 sávos M87-es gyorsforgalmi út az M86-87-es csomóponthoz, a TESCO-felüljáróhoz csatlakozik majd be, és mezőgazdasági területeken, valamint a reptér közelében halad el.


– Ami nagy előny, hogy áthalad az új iparterületen, így kiszolgálja azt, tehát a jövőben ide települő cégeket, vállalkozásokat kiváló infrastrukturális adottságok fogadják majd. Ezt a szakaszt megemelik, hogy a későbbiekben lehetőség nyíljon vasúti fejlesztésre, iparvágány elvezetésére. Épül egy rövid kerékpárút-szakasz is, ami a jövőben két irányba folytatható lesz. Távlati tervünk ugyanis az, hogy bicikliút létesüljön Szombathely és Söpte között – foglalta össze a tanácsnok. – A városvezetés kezdeményezésére az új szombathelyi, a gencsapáti iparterület, valamint a reptér megközelítését lehetővé tevő csomópontot a külső Söptei út végére helyezték át. Az M87-eshez kapcsolódik majd a 89-es út is. Ezt a csomópontot sikerült úgy kialakítani, hogy a Schaeffler melletti területen megteremtettük egy logisztikai bázis telepítésének feltételeit. Elértük azt is, hogy a Puskás Tivadar utca és a régi 87-es elkerülő között különszintű csomópont létesüljön, így nem kell az autósoknak hosszan várakozniuk a vasúti átjárónál.

 
Út Körmend felé


Az M86-os út vépi csomópontjától Szombathely, Vép és Táplánszentkereszt között, mezőgazdasági területeken keresztül húzódik majd az a gyorsforgalmi út, ami tehermentesíti a 86-87-es Szombathelyt elkerülő közös szakaszát, és a 8-as útra csatlakozik rá Körmend közelében.


– Hosszú évek óta folynak az előkészítő munkák, de a végleges nyomvonal csak a közelmúltban alakult ki. Ez a mostani városvezetés érdeme. Komoly előrelépés, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem a jelenlegi elkerülőre terhelődik a forgalom – hangsúlyozta a tanácsnok. – A fent említett útfejlesztések több előnnyel is járnak a város számára. Egyrészt csökkentik a belső úthálózat leterheltségét, a közlekedési dugók mérséklődésével pedig javulhat a város levegőjének minősége. Másrészt nagyban növeli az új ipari park vonzerejét az, hogy bármilyen irányból jól megközelíthető lesz, és a jövőben a vasúti fejlesztés lehetősége is megteremtődik. Harmadrészt ezek az új utak elősegítik a régió feltárását, kinyílását – folytatta a tanácsnok.

 

Távlati tervek


– Nagyon hiányzik még a városi körgyűrű nyugati szakaszának befejezése a séi körforgalomtól a körmendi útig, de ennek a megvalósulására belátható időn belül nincs reális esély – mondta Németh Ákos, aki arról is beszélt, hogy a városok szerkezetében átrendeződés figyelhető meg az utóbbi évtizedekben.  


– Régen a lakótelepeken – mint amilyen a KISZ is – minden elérhető volt egy helyen, iskola, óvoda, bolt, szolgáltatóház, még a munkahelyek is. Az új városszerkezetben a peremkerületekbe települnek a bevásárlóközpontok és a nagyfoglalkoztatók, ide épülnek a lakóparkok. Az ott élőknek közlekedniük kell ahhoz, hogy bárhová eljussanak, hiszen az új lakóövezetekben egy doboz gyufát sem lehet megvenni – fejtette ki Németh Ákos. – Azt szeretnénk elérni, hogy a tömegközlekedés valós alternatívája legyen az autózásnak, és az emberek inkább az átlátható menetrend szerint közlekedő, komfortos buszokat válasszák. A Blaguss belépésével reményeink szerint a versenyképes tömegközlekedés felé tartunk majd. A közlekedési koncepciónak fontos eleme még a kerékpárút-hálózat további fejlesztése. Hasonló méretű városokhoz képest nálunk kétszer-háromszor többen használnak biciklit. Szombathely adottságai jók, de még sok feladatunk van e téren.


kzs

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.