km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Új urnafal épül a vépi temetőben

Új urnafal épül a vépi temetőben

Vépen is egyre többen választják az elmúlt időben az urnás temetést, így időszerűvé vált a temető urnafalának bővítése. Erre nyújtotta be pályázatát a város önkormányzata a Magyar Falu Programban.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter pályázatot hirdetett a Magyar Falu Programban Magyarország területén működő 5000 fő, és ez alatti állandó lakosságszámú települések önkormányzatai tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztésének támogatására. Mint az a felhívásban is szerepelt, a pályázati kiírás célja a települési önkormányzatok számára a vidéki temetők állapotának javítására, felújításukra irányuló támogatása nyújtása. A rendelkezésre álló forrás a kiírás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4 milliárd forint volt. Ebből az összegből lehetett pályázni új ravatalozó építésére, meglévő ravatalozó külső és belső felújítási munkálatainak elvégzésére, előtető felújítására, építésére. Támogatják a ravatalozó épületéhez közvetlenül kapcsolódó urnafal kialakítását, bővítését, felújítását legfeljebb 6 000 000 forint értékben. Pályázni lehet még a ravatalozó épületének akadálymentesítésére, valamint az elhunytak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolókra, halotthűtőkre helyszínre szállítással, ugyancsak legfeljebb 6 000 000 forint értékben. 


Kovács Péter polgármester elmondta, hogy Vép is benyújtotta a pályázatát urnafal építésére 5,5 millió forint értékben. A temetőben van már egy 24 férőhelyes urnafal, ez azonban betelt, így szükség van egy újabbra. Hozzátette, hogy az elmúlt időben változtak a temetkezési szokások, egyre többen választják a hamvasztás utáni urnaelhelyezést, így időszerű már a bővítés. 


Nem ez az egyetlen fejlesztés a város egyetlen temetőjében: nemrég két szomszédos területet vásárolt meg az önkormányzat, hogy bővíteni tudják a területet. Idén pedig szeretnék ezt bekeríteni, hogy itt is lehessen sírokat kialakítani. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.