km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Új tárgyakkal bővült a múzeum Sisi kiállítása

Új tárgyakkal bővült a múzeum Sisi kiállítása

Új tárgyakkal bővült a Savaria Múzeum Sisi kiállítása: legyező, selyemszalag, pelerin és díszzsebkendő érkezett kölcsönbe a Gödöllői Királyi Kastély Múzeumból. Ehhez kapcsolódóan előadásokkal és tárlatvezetéssel várták az érdeklődőket szombaton délután.

 

Külön tárlóban mutatják be a Gödöllőről kölcsönzött, frissen érkezett műtárgyakat a Sisi kiállításon. Fehér díszzsebkendő, csipkével díszített fekete selyemszalag, gyönggyel hímzett pelerin és egy legyező is látható. Utóbbi Erzsébet királynő ajándéka volt Gottlieb József állomásfőnöknek az 1880-as évek végén. Erzsébet saját használatú legyezőjéről van szó, amire később került fel a fekete csipke. Selyemből készült festett legyező, a fekete csipke alatt virágdíszítés látható, ibolya és árvácska, lila virágok, mint tudjuk, hogy a lila Erzsébet kedvenc színe volt.


Sisi szívesen ajándékozta meg udvartartása tagjait. A tárgyak jó része Ferenczy Ida hagyatékából került a gödöllői múzeumhoz, ő volt Erzsébet magyar felolvasónője, és a királyné legfőbb bizalmasa. Elindította, és sokáig éltette is Sisi kultuszát.


Kaján Marianna történész, muzeológus elmondta, hogy Erzsébet halála után a szeretett királyné emlékének élt. Bécsi lakása egy kis Erzsébet-emlékmúzeummá alakult. Megőrzött minden ajándékot, amit úrnőjétől kapott, és gyűjtötte a róla készült ábrázolásokat, de nem csak Erzsébetről, hanem a királyi család tagjairól.


Erzsébet szívesen időzött Gödöllőn, több mint 2000 éjszakát töltött a kastélyban, amelynek 102 szobája, lovardája, pálmaháza és hatalmas parkja volt. Két kedvenc kutyájának síremléke ma is látható az előkertben.


Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum igazgatója hozzátette, ez volt az egyik kedvenc helye, Bécsnél is több időt töltött el itt. A királynak Buda közelsége is könnyebbséget okozott, vonattal utazott be intézni a dolgokat. Erzsébet könnyed családi életet élhetett gyermekeivel és magyar udvartartásával.


A gödöllői múzeum rendelkezik a legnagyobb Sisi-gyűjteménnyel, csak a papíralapú hagyaték több mint tízezer darabot számlál, közte a királyné 37 saját kezűleg írt levele is megtalálható. Kérésre szívesen kölcsönöznek műtárgyakat, így történt ez most is. A négy új tárggyal kibővült szombathelyi Sisi kiállítás november 27-ig látogatható a Savaria Múzeumban.

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.