km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Új szabályok, élhetőbb lakókörnyezet Szombathelyen

Új szabályok, élhetőbb lakókörnyezet Szombathelyen

Minden újonnan épülő lakáshoz két parkolót kell létesíteni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az új településrendezési terv, ami március 5-én lép hatályba Szombathelyen. A módosítások célja a lakóövezetek zsúfoltságának csökkentése, és egy élhetőbb város kialakítása.

 

Házak egymás szoros közelségében, zsebkendőnyi telken felhúzott többlakásos társasházak, kevés parkoló, zsúfoltság – általános kép a szombathelyi lakóparkokban. Az építési vállalkozó érdeke nyilván az, hogy a rendelkezésére álló területet minél jobban kihasználja, és a lehető legtöbb eladható ingatlant létesítse rajta. A városvezetés szándéka ugyanakkor az, hogy élhetők maradjanak ezek a területek, a családoknak legyen elég személyes tere, életminőségük ne romoljon.


– Ez a két érdek áll egymással szemben. A politikai akarat egyértelműen az, hogy megfelelő lakókörnyezetet biztosítsunk a szombathelyieknek, éppen ezért különböző szakmai módosításokkal próbáljuk megőrizni a város családi házas övezeteiben a kertvárosi jelleget. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy ide is gyakran társasházak épülnek, pedig ezek a területek nem erre lettek kitalálva, tervezve – mondta el kérdésünkre Németh Ákos, fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok.


2016-ban döntött a Közgyűlés a településrendezési eszközök teljes körű felülvizsgálatáról. Kikérték az államigazgatási szervek, szomszédos önkormányzatok, partnerségi résztvevők véleményét, valamint lakossági fórumot is tartottak. Az elfogadás folyamata lezárult, március 5-én életbe lép a rendelet, ami szigorúbb beépítési szabályokat ír elő.

 

Több parkoló, szellősebb tér    

 

– A kertvárosias lakóterületek kivételével eddig másfél parkolót kellett építeni egy lakás mellé, a jövőben már mindenhol kettőt kell. Aki Szombathelyen él és közlekedik, pontosan tudja, hogy most már a családi házas övezetekben is végig az utcán parkolnak az autók, mert nincs lehetőség a telken valamennyi gépkocsi elhelyezésére. A jövőben, aki társasházat akar építeni, annak meg kell oldania a lakásonkénti két parkolót a saját telkén belül – hívta fel a figyelmet Németh Ákos. A hatnál több lakást tartalmazó épület esetében az autók 30 százalékát magában az építményben – tehát garázsokban – kell elhelyezni. A rendelet meghatározza, hogy a különböző nagyságú telkeken legfeljebb hány lakás építhető. Kertvárosi övezetben 1200 m2 alatti telken egy lakóépületben legfeljebb két, 1200–1800 m2 közötti telken három, 1800–2400 m2 telken négy, 2400 m2 fölött három lakóépületben öt lakás alakítható ki. Ha az építési telek belvárosi – kisvárosias – utcában épületbontás révén jön létre, ott legfeljebb az elbontotthoz képest hárommal több lakás kaphat helyet. Tíz méternél keskenyebb telek nem építhető be, 18 méternél, illetve 16 méternél keskenyebb telek nem alakítható ki.


A rendelet foglalkozik a melléképítményekkel, az ipari területen elhelyezhető szolgálati lakásokkal, az állattartó telepekkel, a megújuló energia hasznosításának céljára szolgáló övezetekkel, valamint a 11-es Huszár úti laktanyával. Bár utóbbi beépítése távoli terv csupán, előírás többek között, hogy meghatározott nagyságú összefüggő zöldfelületet kell létesíteni, kereskedelmi, sport- és gazdasági rendeltetésű egység nem alakítható ki, a gépjárművek elhelyezése terem- vagy mélygarázsban oldható meg, kerítést építeni nem lehet.

 

Tiszta helyzet a lakóparkokban 

 

A rendelet kitér arra is, hogy az új utak és közművek kiépítése – megállapodás hiányában – a terület tulajdonosának feladata, annak költségeit is köteles viselni. Ezzel a magánkézben lévő lakóparki területeken tapasztalt visszásságokat szeretné az önkormányzat megelőzni.


– Ismerjük Szombathelyen a lakóparkok történetét, egyik sem sikertörténet. Megépülnek a lakások, a közművekkel viszont sok a probléma. A vállalkozó eltűnik, lejár a szerződése, a lakók pedig hoppon maradnak. Joggal érzik úgy, hogy ők megfizették a rájuk eső részt, mégsem kapták meg a beígért szolgáltatást. Akkor jönnek hozzánk, és az önkormányzatnak kell helytállnia. Ennek a rossz gyakorlatnak szeretnénk véget vetni – fogalmazott Németh Ákos.


A településrendezési terv alakítása 2021-ben generális felülvizsgálattal folytatódik. Ebben az egyes lakóövezeteket további alövezetekre bontják, hogy az adott hely beépíthetőségét még inkább odaillő módon szabályozhassák.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.