km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Új lendületet kap a Közösségi Bérlakás Rendszer

Új lendületet kap a Közösségi Bérlakás Rendszer

A koronavírus-járvány miatt még többen szorulnak segítségre, például a lakhatás szempontjából, a magas albérletárak miatt. A szombathelyi önkormányzat az ő érdekükben is indította el a Közösségi Bérlakás Rendszert, ami piaci szereplők bevonásával mérsékelné a lakáshatási nehézségeket.

 
 A koncepció lényege, hogy az önkormányzat bérli a lakást a tulajdonostól, és kiutalja azt a jogos igénylőnek, miközben gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a városgazdálkodási cégen keresztül a lakás állagának megőrzéséről is.


A tulajdonos így hosszú távon számíthat biztos albérlőre, és a karbantartás terhét is leveszik a válláról. Azonban anyagi oldalon készülnie kell, hogy az ingatlan felbecsült értékénél 15 százalékkal kevesebbet fizet az önkormányzat, viszont nem terheli a 15 százalékos személyi jövedelemadó, hiszen szociális céllal adja bérbe a lakást. A beköltöző pedig igénybe vehet albérlet-támogatást.


A program mozgatórugója az önkormányzat Szociális és Lakás Bizottsága. A testület elnöke, Czeglédy Csaba a járványhelyzet miatt egy teljesen megváltozott helyzetben építheti a bérlakás rendszert. 

 

– A kezdeményezés elindítása óta milyennek látja az ingatlantulajdonosok érdeklődését és részvételi hajlandóságát? 


Március elsején hirdettük meg a programot, elkezdtek jelentkezni az érdeklődők, azonban nyomban megtorpanás következett a veszélyhelyzet miatt. Nem lehetett személyes kontaktussal járó eljárásokat folytatni. Múlt héten megint meghirdettük, és már több mint tízen jelentkeztek is, több lakás felmérése már folyamatban is van.

 

– A koronavírus-járvány milyen hatással volt a bérlakás-helyzetre és a városi szociális ügyekre – akárcsak a fogadóóráin tapasztaltak alapján? 


Minden héten tartottam telefonos fogadóórát, azonban nemcsak akkor, hanem folyamatosan biztosítottam az elérhetőségemet, ahogyan a kollégáim is, akik végigdolgozták velem ezt a nehéz időszakot. Nagyon sok kétségbeesett család vagy egyedülálló személy problémájával találkoztam, sokan utcára kerültek volna, de mindegyik krízishelyzetet elhárítottuk. Sok esetben ez köszönhető volt a bérbeadók türelmének is. Szerencsére Szombathely erős város, így volt forrás a szociális juttatások nagyobb összegű biztosítására. Több ezer embernek segítettünk az elmúlt három hónapban.


 
– Hogy néz ki a csatlakozási folyamat bérlőként és tulajdonosként? 


Az üres lakás tulajdonosának fel kell vennie a kapcsolatot az önkormányzattal, ezt követően a SZOVA munkatársai felmérik a lakást, meghatározzák a bérleti díját, és ha ezt a tulajdonos elfogadja, akkor megkeressük a több száz jelentkező közül, kinek a beköltözését javasoljuk. Ha a tulajdonos ezzel egyetért, utána a végleges döntést a Szociális és Lakás Bizottság fogja meghozni. Akik önkormányzati bérlakásban szeretnének lakni, már adtak be kérelmet, illetve felvették velünk a kapcsolatot, így tudjuk, kiknek kell segítség. Nagyságrendileg 100 nagyon sürgős eset van. 

 

– A Közösségi Bérlakás Rendszerrel kapcsolatban elhangzott aggodalomként, hogy a lakások állagmegőrzését vannak, akik nem érzik garantáltnak. Alaptalanok a félelmek?

 
Azért alaptalan, mert erre önkormányzatunk garanciát vállal. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ha valaki behozza a saját tulajdonú üres lakását a Közösségi Bérlakás Programba, akkor ezt nem csak pár évre fogja megtenni, hanem hosszú távon. Ha a lakástulajdonosok elégedettek lesznek, akkor még többen még több időre fogják a lakásukat bérbe adni önkormányzatunknak, így mi remélhetőleg a többség lakhatási problémáját meg fogjuk tudni oldani hosszú távon.

 

Borítókép: Nagy Jácint

 

Cs.A

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.