km/óra
  2023.02.03., péntek  •  Balázs napja
Új InterCity-kocsik vásárlását tervezi a GYSEV

Új InterCity-kocsik vásárlását tervezi a GYSEV

Új InterCity-kocsik vásárlását tervezi a GYSEV Zrt., ezért feltételes közbeszerzési eljárást indítottak. A 8 szerelvényes IC-járműflotta vásárlásához szükséges anyagi forrásokkal egyelőre nem rendelkezik a vasúttársaság, a beszerzéshez EU-s forrásokat kíván bevonni a zrt., olvasható a közleményükben.

 

Mint írják, a járművek kialakításánál kiemelt szempont, hogy az 1. és 2. osztályú ülőhelyek mellett min. két darab mozgássérült osztályú ülőhellyel, és legalább egy mozgássérültek számára kialakított WC mellékhelyiséggel rendelkezzen egy-egy szerelvény. Szintén lényeges, hogy minimum 8 darab kerékpár szállítására is alkalmasak legyenek a szerelvényeket kiadó IC-kocsik, amelyek nemdohányzó kialakításúak.


Az InterCity-kocsik termes kialakítású utasterében követelmény, hogy a padlózat teljesen vízszintes legyen, nem lehet benne lépcső vagy rámpa. A klimatizált kocsik üléseinél konnektorok és USB csatlakozók szolgálhatják az utasok kényelmét, a kerékpártárolónál és a kerekesszékes helyeken pedig elektromos kerékpár, ill. elektromos kerekesszék töltésére alkalmas aljzat kiépítése is szükséges.


A tervek szerint a másodosztályú kocsikban elkülönített családi fülkék, az első osztályúakban pedig csendes- és businessfülke is az utasok rendelkezésére áll majd. A 200 km/órás sebesség elérésére alkalmas új IC-kocsikban wifi és utastájékoztató monitorok szolgálhatják az utazók kényelmét, a járműveket zárt rendszerű WC-kel szerelik fel.


A nemzetközileg elfogadott biztonsági követelményeknek megfelelő új IC-kocsik a tervek szerint a GYSEV és a MÁV működési területén közlekedhetnek, valamint a GYSEV határon átnyúló forgalmaiban is részt vesznek.

 

Illusztráció: pixabay.com
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
„Gyere velünk, csináld velünk: a Derkovits iskola csapata megnyerte a területi elődöntőt
Szombathelyen rendezték a Játékos Sportvetélkedő területi elődöntőjét. Ma délelőtt az ELTE Savaria Egyetemi Központ sportcsarnokában csaptak össze Vas, Zala és Somogy vármegye legjobb alsó tagozatosai. A Magyar Diáksport Szövetség rendezvényén az országos bajnoki döntőbe jutás volt a tét. A hazai színeket a Derkovits Gyula és a Gothard Jenő Általános Iskola csapata képviselte.
Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”
Vérképzési és daganatos betegségben szenvedő gyerekeket gyógyít mindennap, ami az orvoslás egy különösen nehéz, lelkileg is megterhelő szakterülete, miközben maga is kétgyermekes édesanya. Ha épp nem a kórházi ambulancián vagy az osztályon dolgozik, családjának és a hobbijának él: szenvedélyes néptáncos. Dr. Györke Eszterrel, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermek-onkohaematológusával beszélgettünk, aki toronymagasan megnyerte az Év Vasi Embere 2022 közönségszavazását.
Betonoszlophoz kötötte a kutyáját egy nő Répcelak közelében, hetekig nem engedte szabadon
A Sárvári Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben. A vád szerint 2022 őszén egy Répcelak közeli községben egy közel háromméteres lánccal kikötötte kutyáját az udvaron található betonoszlophoz, és hetekig nem engedte szabadon az állatot, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Pénteken még csapadék, szombattól jelentős lehűlés várható
Pénteken még csapadékos időjárás várható, nyugaton inkább esővel és havas esővel, keleten hóval, de este erős, olykor viharos széllel jelentős lehűlés érkezik és csökken a csapadék valószínűsége. Vasárnap hajnalban már erős fagy lehet, és napközben is csak 0 Celsius-fok körüli hőmérséklet valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.