km/óra
  2024.03.02., szombat  •  Lujza napja
Tüntetés a szabad színházakért: Jordán Tamás is felszólalt a demonstráción

Tüntetés a szabad színházakért: Jordán Tamás is felszólalt a demonstráción

Egy kiszivárgott törvénytervezet szerint a kormány teljes egészében átalakítaná a magyar művészeti élet irányítását és finanszírozását. A színházakat is érintő változások (igazgatók kinevezése) ellen Budapesten demonstrációt szerveztek hétfő estére, több ezren gyűltek össze a Madách téren, és felszólalt Jordán Tamás, szombathelyi színházigazgató is. 

A javaslatot a 444.hu hozta nyilvánosságra,  előbb csak a színházakra vonatkozó részt, aztán hétfőn a többit is. A tervezet öt részből áll:


A kulturális szakágazat irányításáról szóló törvény
A Magyar Nemzeti Kultúrközpont létrehozása
A Virtuózok programjainak támogatása
A Nemzeti Komolyzenei Stratégia alapjai
Az egyes irodalmi ösztöndíjak finanszírozása
 

Változások a korábbi tervezethez képest


Ebből az elsőt hétfőn már be is nyújtották az Országgyűlésnek Semjén Zsolt, aki egyben kezdeményezte, hogy kivételes eljárásban tárgyalják, vagyis akár már szerdán megszavazhatja a kétharmados többség.  Ebben lesz szó a színházak finanszírozásáról, illetve az igazgatók kinevezéséről.

 

A korábbi változat szerint a kultúráért felelős miniszter vétójogot kapna a színházigazgatók kinevezések és kirúgásának tekintetében az önkormányzati fenntartású színházakban is, azaz nem szakmai bizottságok, még csak nem is a polgármester, hanem a kormány dönthetne. Az új tervezet már egyedi megállapodáshoz köti ezt. Az az önkormányzati színház viszont, amely nem hajlandó megállapodást kötni a kormánnyal a színház közös fenntartásáról, elesik a gyakran több százmilliós nagyságrendű állami kiegészítő támogatástól. (Első ránézésre a módosítás a kormánypárti önkormányzatok kedvéért születhetett, megtörténhet, hogy nem veszik el mindenhonnan a kinevezési jogot, "csak" egyes ellenzéki városok színházaitól.)
Az első tervezet alapján megszűnt volna a független, nemzetiségi és szabadtéri színházaknak eddig járó működési támogatás is (amit nem az egyes előadások létrehozására, hanem a mindennapi működésre lehet költeni). A végleges tervezetben ilyesmi már nem szerepel.
 

A színházakról egyenként köt megállapodást a kormány?


A legvitatottabb kérdésről így ír a 444.hu
 

A parlament elé kerülő verzióból eltűnt a leghangosabb tiltakozást kiváltó passzus, amelynek értelmében a fővárosi fenntartású színházak vezetőit sem lehetne kinevezni Kásler Miklós személyes jóváhagyása nélkül. 
A parlamentnek benyújtott törvénytervezetben az áll, hogy „Ha az önkormányzat az önkormányzati fenntartású színház részére a működéséhez szükséges forrásokat teljes körűen nem biztosítja, az önkormányzat a Kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő a Kormány által rendeletben meghatározott időpontig.” 
A kérelmet a Kormány megvizsgálja, és határozatában dönt a közös működtetésről. 
Ha a Kormány a kérelemben foglaltak teljesítéséről határoz, a közös működtetésről a Kormány határozatának közzétételétől számított 30 napon belül a miniszter és az önkormányzat megállapodást köt. 
A színház közös működtetésére irányuló megállapodásnak garantálnia kell a közös működtetésben működő színház művészeti szabadságát. 
És ezután a jól hangzó mondat után kerül újra elő az igazgatók kinevezésének joga: „A színház közös működtetésére irányuló megállapodásban a miniszter és az önkormányzat a) meghatározza 
– ideértve a vezetői kinevezés módját is – 
az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait; b) rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.”

Vagyis az önkormányzatnak, például a fővárosnak egyesével kell tárgyalnia a fenntartásában lévő színházak támogatásáról és a vezetői kinevezésekről.
A hvg.hu arról írt, hogy a tervezet ellenére Hollik István kormányszóvivő azt mondta egy interjúban, hogy az állam dönti el, ki legyen a színházak igazgatója. 
 

Tüntetés: felszólalt Jordán Tamás is
 

Még mielőtt ezek a változások bekerültek volna az Országgyűlés elé kerülő tervezetbe hétfőn délelőttig negyvenötezren írták azt a tiltakozó petíciót, amely úgy kezdődik: „A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül.” Hétfő este hattól demonstráció kezdődött a Madách téren, több színház pedig a nézőkkel közös tiltakozó szelfiket készített.


A demonstráción felszólalt Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója is.

A direktor az index.hu szerint azt mondta, „ a 90 után születettek csodálkoznak ezen a világon. Én 90 után csodálkozom, hogy még mindig élek. Olyasvalami készülődik a magyar kultúra ellen, amivel szemben minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie. (...) A mai tüntetésen felszólalok közül többen is kaptunk levelet Fekete Péter államtitkártól, miszerint semmi sem igaz azokból, amik a törvénymódosítással kapcsolatban a sajtóban megjelentek."
 


A hvg.hu is idézte Jordán Tamást,  aki szerint minden színpadra lépőnek van vesztenivalója, de a tiszta lelkiismeret miatt mégis fel kell lépni a készülődő módosítás ellen. "A gyávaság a legeslegnagyobb bűn" – idézett A Mester és Margarita című műből. Megköszönte mindenkinek, aki online támogatta a demonstrációt, illetve mindenkinek, aki nem értett egyet vele.

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban este negyed kilenckor készül szolidaritási fotó.

 

Államtitkár:  Nem szűnik meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), nem a kultúráért felelős miniszter nevezi ki a jövőben a színházigazgatókat és nem veszik el a forrásokat a független művészektől


Nem szűnik meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), nem a kultúráért felelős miniszter nevezi ki a jövőben a színházigazgatókat és nem veszik el a forrásokat a független művészektől - jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának hétfői ülésén, ahol a kivételes eljárásban tárgyalt kulturális törvénycsomagot vették napirendre. Erről az MTI a tüntetés kezdete előtt pár perccel kiadott hírében számolt be.

   
Fekete Péter az NKA-t a kulturális élet egyik legerősebb sarokkövének nevezte, amelynek célja a független előadóművészek támogatása. Mint mondta, bezárása még gondolatként sem merült fel, azt pedig a Magyar Művészeti Akadémia vezetője kérte, hogy a forrásait inkább a függetlenek támogatására fordítsák, és ne az állami, önkormányzati intézményekre.
   

Kijelentette azt is: a kultúrstratégiai intézményekről több tucatszor tárgyalt a tárca a szakmai szervezetekkel, amelyek kérték egy-egy csúcsintézmény meghatározását. Minden szakágból a legerősebb intézményt emelték ki - fűzte hozzá.
   

Az államtitkár a társasági adókedvezmények rendszerének módosításáról szólva az épített örökség megőrzését a kultúra sarkalatos pontjának nevezte. Cáfolta, hogy az államilag támogatott színházi vezetők kinevezésénél vétójoga lenne a miniszternek a jövőben, megjegyezte ugyanakkor, hogy a múzeumok esetében ugyanakkor ez a gyakorlat él és az ellen még senki sem tiltakozott.
   

Leszögezte ugyanakkor: ha az állam jelentős támogatást ad egy intézmény fenntartásához, akkor kontrollt is gyakorolnia kell felette. Szerinte számos vidéki önkormányzat "farol ki" az intézmények fenntartásából, így ezek vezetői kérték a felelősségi körök tisztázását.
   

A bizottság ülésén Arató Gergely (DK) többekkel együtt a kivételes eljárás alkalmazásának szükségességét vitatta, emellett károsnak ítélte az előterjesztést, így annak visszavonását kérte. Szerinte a kijelölt kultúrstratégiai intézmények nem az egész kultúrát jelentik, a TAO-módosítás pedig lehetővé teszi, hogy műemlék-felújításra hivatkozva vonjanak ki forrásokat. Úgy ítélte meg, hogy a szakminiszter vétójogot kap az intézményvezetők kinevezésében.
   

Hende Csaba fideszes elnök cáfolta, hogy vétójogot kapna a tárcavezető. Azt mondta: együttműködési kényszer alakul ki, amelyet a támogatás és annak felhasználásának ellenőrzése biztosítása indokol. Azt mondta: a közös működtetést az önkormányzat kezdeményezheti, így annak részletes szabályairól meg kell állapodni.


Bajkai István fideszes alelnök kijelentette: a TAO-forrásfelhasználás kiterjesztését pozitívan értékelte.
   

Balczó Zoltán (Jobbik) szerint is vétójog az, ha a miniszternek egyetértési joga van kinevezéskor. Úgy ítélte meg, az intézmények azért szorulnak állami támogatásra, mert számos forrást elvettek az önkormányzatoktól.
   

Varga László szocialista alelnök szerint azért nyúlnak bele a kulturális intézmények irányításába, mert októberben a kormányoldal számos helyen veszített az önkormányzati választáson. Több fronton is át akarják rendezni az állami támogatások körét, most a kultúra van soron - vélekedett. Frakciótársa, Szakács László arra várt választ, mekkora bevételkiesést jelent majd az államnak a TAO-rendszer átalakítása.
   

A hétfőn benyújtott, és várhatóan szerdán szavazásra kerülő javaslat meghatározza az egyes kulturális ágazatokban a kultúrstratégiai intézmények körét, és rögzíti, hogy a szükséges forrást a központi költségvetés biztosítja. A kormány előterjesztése létrehozza a Nemzeti Kulturális Tanácsot, amely szakmai alapot adna a kulturális ágazat stratégiai irányításához. Kimondja azt is, hogy a kulturális intézmény működtetéséért a fenntartó a felelős.
     

A javaslat módosítja az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényt is. Eszerint az önkormányzat kérheti a kormánytól egy intézmény közös működtetését. (MTI)


Borítókép: A Szabad ország, szabad város, szabad művészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráció résztvevői a belvárosi Madách téren  MTI/Máthé Zoltán


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 8. szám - 2024.03.01.
Savaria Fórum 33. évfolyam 8. szám - 2024.03.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Piszok drága lesz idén egy gombóc fagyi
Emelkedtek a költségek, drágább az alapanyag és a béreket is emelni kellett, ezért akár 600-650 Forint is lehet tavasztól a fagyi gombóconként.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Lomtalanítás Szombathely 2024 - tavaszi időpontok és helyszínek
A SZOVA Nonprofit Zrt. meghirdeti a lomtalanítást Szombathelyen 2024-ben is. A város egyes részein, a tavalyi évhez hasonlóan idén is, nagyrészt úgynevezett bejelentéses rendszerben, illetve házhoz menő módon végezik el a lom, hulladék gyűjtését.
Isten éltesse, Gáti Oszkár!
Ma 75 esztendős. 1949. február 21-én született Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas magyar színész, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
A korai gyümölcsöket veszélyezteti a jövő héten érkező lehűlés és fagy
Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de a jövő hét közepén előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat - írta a HungaroMet Zrt csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
Itt nézheti meg, hogy a megvásárolni kívánt termék érintett-e a zsugorinflációban
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március 1-én indított adatbázisában kikereshető, hogy melyik terméknek mennyivel csökkent a kiszerelése.
Porcukor helyett tisztítószerrel ízesítették a gyerekek reggelijét a Mesevölgy Óvodában
Több gyerek rosszul lett szerda délelőtt a pilisborosjenői Mesevölgy Óvodában, ahol a reggeli tálalása közben összekeverhették a porcukrot a tisztítószeres zacskóval, értesült a Bors.
Közgyűlési értékelők - Nemény András: Büszkék lehetünk a költségvetésre!
Elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését. Ebben szerepel többek között az út- és járdafelújítási program folytatása, a 16 éven aluliak ingyenes közlekedése és a nyugdíjasok tízezer forintos támogatása is. Erről, illetve az SZKKA támogatásáról és a kegyelmi botrány szombathelyi fejezetéről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon.
A család jogi védelme lesz az idei Vasi Jogásznap fókuszában
A Magyar Jogász Egylet Vas Vármegyei Szervezete és Vas Vármegye Önkormányzata pénteken sajtótájékoztatón ismertette a XXVII. Vasi Jogásznap programját.