km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Trill Zsolt: idő s türelem, megbékélés, elfogadás

Trill Zsolt: idő s türelem, megbékélés, elfogadás

Trill Zsolt 2006-ig élt Kárpátalján. (Ukrajna 1991-ig a Szovjetunió tagállama volt.) A jeles színész egyik alapítója és mindmáig tagja a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak. Ezzel párhuzamosan a budapesti Nemzeti Színháznak is vezető, kitüntetett művésze. Erős szálak fűzik térségünkhöz a Velemben élő Törőcsik Mari partnereként, s a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központban tartott nagy sikerű vendégelőadások főszereplőjeként. 

 – Hatéves koromban, 1978-ban jártam először Budapesten a szüleimmel. A mozaikok csak később álltak össze bennem. Sárosorosziban, a szülőfalumban (Beregszász és Nagyszőlős között) magyar környezetben éltem, magyarul beszéltem. Iszonyatos tortúrával jöttünk át a határon. Akik útközben fölszálltak a vonatra, ugyanúgy beszéltek, ahogy mi. Akárcsak Budapesten. Tehát nem váltottam közeget. 


– Nekünk az természetes volt, hogy mivel mi magyarnak születtünk, magyar az anyanyelvünk. Néha, mikor bementünk Beregszászba, tömegével találkoztunk oroszul beszélőkkel. Részint természetesnek vettük ezt, részint fölmerültek kérdések. S ezekre csak lassan, ahogy nőttünk föl, kaptunk válaszokat. Nem az iskolában. Otthon, mikor a szüleinkkel esténként ültünk az asztalnál. Elő-előfordult, hogy nem volt áram, s nem tudtuk nézni a magyar televíziót, hallgatni a magyar rádiót. Amúgy ez a kettő volt a közvetlen kapocs az anyaországgal. Később „indult be” a Barátság („Drúzsba”) nevű könyvhálózat. Kárpátaljára, Kijevbe, Moszkvába meg máshová is érkeztek a könyvesboltokba magyar és világirodalmi alkotások.

 

 – De azoknak a bizonyos mozaikoknak az összerakását legfőképpen a szüleink elbeszélései segítették. Tőlük értesültünk arról a tragédiáról is, ami apai nagyapámmal esett meg, akit kuláknak bélyegeztek. Cséplőgépe, asztalosműhelye volt a falunkban, lovakat tartott. A tőlünk nem messzire lévő Újlak egyik kocsmájában kártyázott. Egyszer csak azt mondja nagyapám, hogy Sztálinnak az egyik karja lebénult. Ami tény. És beárulta, földobta valamelyik saját falubelije: magyar ember. (Akinek problémája akadhatott vele. Hiszen akinek van valamije, dolgozik, s tesz érte, sok esetben, gondolom én, szerez magának ellenséget...) Nagyapámat elvitték. Nagyanyám mindent eladott, ami még megmaradt, hogy pénzzel kihozza, és úgy is volt, hogy kiengedik, de aztán valaki utánanyúlt. Soha többé nem hallottak felőle.

 

 – Számomra félelmetes ilyen „egyszerű” történeteken keresztül látni a nagy történelmi eseményeket… Mert mondjuk, mi van akkor, ha nincs Trianon, és egyben marad az ország? Mi van akkor, ha… Akkor egészen más történetek születnek. Egészen más az érzés az országban. Nem ez lenne a sorsunk. Iszonyatosan nagy negatívuma és fájdalma van Trianonnak. De, azt hiszem, meg kell békülni ezzel, el kell tudni fogadni. Ha nem tudjuk, akkor saját magunkat pusztítjuk el. Sok mindent az időre kell bízni. A tragédiáktól kezdve a pozitív eseményekig csomó minden megtörténik újra és újra a történelemben. Hogyha kivárjuk – nehogy félreértse, és nehogy félreértsék az olvasók: én nem várok visszarendeződést –, szóval csak azt mondom, hogy mi van akkor, ha türelmesek vagyunk itt és most. Meg azok lesznek az utánunk jövők. Mert a világban folyamatosan változik minden. Itt van számunkra az 1989-es példa. Addig nem is mertünk gondolni arra, hogy valamikor a határok meg fognak nyílni…

 

 – Biztos, hogy lesznek változások Európa-szerte. Mint ahogy vannak is. Tehát ha ezt – türelemmel s mondjam így: becsülettel – kivárjuk, lehet, hogy egyszer, talán megint újra a helyükre kerülnek a dolgok. Megbékélés, elfogadás kell ehhez, miközben az is jár az agyamban, hogy az anyaországi magyarok is békéljenek meg. Fogadjuk el ezt a helyzetet. Ne acsarkodjunk egymásra. Akik segíteni tudnak, akarnak, azokat hagyjuk, hadd segítsenek. Az anyagiaktól kezdve az egyszerű gesztusokig; „elmegyek az elcsatolt részekre, s megnézem őket”. De aki nem akarja ezt, azzal sincs baj. Nem kell erőltetni. Lehet, egyszer azt mondja, most szétnézek. Bármi megtörténhet. Ám erre csak akkor van esély, hogyha mi magunk nem vagyunk egymásnak ellenségei. Ezért mondom: az időnek meg a türelemnek és az elfogadásnak óriási jelentősége van. Nem azoknak a „nagy” embereknek az oldalán állok, akik verik a mellüket, hogy mi magyarok vagyunk, hanem azokén, akik nem beszélnek, de tesznek. Nem kell szeretni egymást, hanem csak tenni. Akár a szeretetért is.
 

Szenkovits Péter 

 

Borítókép: Trill Zsolt Törőcsik Marival A szarvassá változott fiúban, Vasváron (archív felvétel) – Fotó: Benkő Sándor

kapcsolódó cikkek
A haza ment el, mert mi nem mentünk sehova – a Vajdaságtól Szombathelyig
A haza ment el, mert mi nem mentünk sehova – a Vajdaságtól Szombathelyig
A hatalom által által üldözött háborúellenes csoport tagjaként, vajdasági magyar újságíróként, kalandos úton került Magyarországra Komáromi Ákos 1991-ben az akkori Jugoszláviából. Néhány évet szerkesztőként dolgozott a megyei napilapnál, aztán családi vállalkozását építette fel feleségével Szombathelyen. Az elmúlt évtizedekről, a magyarságról faggattuk a trianoni évforduló kapcsán.
címkék
kapcsolódó cikkek
A haza ment el, mert mi nem mentünk sehova – a Vajdaságtól Szombathelyig
A haza ment el, mert mi nem mentünk sehova – a Vajdaságtól Szombathelyig
A hatalom által által üldözött háborúellenes csoport tagjaként, vajdasági magyar újságíróként, kalandos úton került Magyarországra Komáromi Ákos 1991-ben az akkori Jugoszláviából. Néhány évet szerkesztőként dolgozott a megyei napilapnál, aztán családi vállalkozását építette fel feleségével Szombathelyen. Az elmúlt évtizedekről, a magyarságról faggattuk a trianoni évforduló kapcsán.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Felújítják a gencsapáti vasúti átjárót
Elhajtott a baleset okozója a 84-esen, frontális karambolt előzött meg a Renault vezetője
Áttért a szemközti sávba egy jármű hajnalban a 84-es főúton. A szemből érkező Renault vezetője mentette, ami menthető és a padkára kormányozta az autóját, de így is ütköztek. Az okozó megállás nélkül elhajtott.
Megújul a város egyik emblematikus épülete
Várhatóan 2023-ra megújul a Megyeháza. A Modern Városok Program keretében 2,2 milliárd forintot fordítanak a város emblematikus épületének rekonstrukciójára. A kiemelt beruházás kivitelezése 2021 második felében indulhat.
Hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeket támogat az önkormányzat
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a határozatával egyetértett a Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program bevezetésével, ennek a segítségével kíván támogatást nyújtani a tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára. A támogatni kívánt célcsoport a tehetséges, szociálisan rászorult, általános iskola 5. évfolyamába lépő gyermekek, olvasható a város honlapján.
OVSZ: félszáznál több helyen várnak véradókat országszerte
Országszerte több mint 50 helyszínen szerveznek véradást, a helyszínek és időpontok az ovsz.hu és a veradas.hu oldalon követhetők - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.