km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
Trianoni emlékhelyet alakítanának ki, hogy erősítsék az összetartozás érzését

Trianoni emlékhelyet alakítanának ki, hogy erősítsék az összetartozás érzését

Nemzeti Összetartozás Emlékhely létrehozását kezdeményezi 7 civil szervezet Szombathelyen. A város és a megye támogatása mellett adományokra is számítanak - a gyűjtés már elkezdődött. A tervek szerint június 4-én, a trianoni döntés 100. évfordulóján lerakhatják az emlékhely alapkövét.

A trianoni évfordulón évek óta a Szent István parkban, az I. világháborús szobornál gyűlnek össze az emlékezők. A városban nem készült olyan köztéri alkotás, amely az 1920-ban elszenvedett veszteségre hívná fel a figyelmet, pedig a trianoni béke Vas vármegyét különösen sújtotta: területének és lakosságának mintegy 40 százaléka került a határon túlra. A tragédiában szinte minden család érintett, ezért egy emlékhely létrehozása az összetartozás érzését erősítené a kezdeményezők szerint.


Gregersen-Labossa György , a Honderű Asztaltársaság Egyesület alapító tagjának szinte minden felmenője, tehát a nagyszüleitől fölfelé az egykori történelmi Magyarországról származnak, a Felvidékről, Erdélyből, illetve az Őrvidékről is, és ezzel nagyon sok magyar ember így van. Szerinte nagyon fontos az, hogy tudjuk, hol vannak a gyökereink, hova nyúlik vissza egy sors, hiszen a családok, az emberi életek teszik össze egy nemzetnek az életét. 


A trianoni emlékmű gondolata nem újkeletű Szombathelyen, többször is szerepelt már a közgyűlés napirendjén. 2017-ben a képviselők úgy határoztak, hogy a Jókai parkban a szökőkút helyére kerüljön egy köztéri alkotás. A tervpályázat akkor elmaradt, de a helyszínt a mostani kezdeményezők is elfogadhatónak tartják. 


Breznovits István, a Polgárok a Városért Egyesület alelnöke elmondta, hogy pozitív kisugárzású dologra gondoltak, ami inkább arról szól, hogy az emberek itt pihenhessenek, használják ezt a helyet, teret, elgondolkodnak azon és esetleg információhoz jutnak arról, hogy mi történt a múltban. 


A szervezetek hangsúlyozzák: nem emlékművet, hanem emlékhelyet szeretnének, amelyre tervpályázatot írnak ki. A helyszínről és a megvalósítás formájáról pedig a szombathelyiek véleményét is kikérik. Addig is támogató aláírásokat és adományokat gyűjtenek. A Honderű Asztaltársaság, a Polgárok a Városért, a Szülőföld, a Vas Megyéért és a Klapka György Egyesület, valamint a Polgári Egyesület Szombathelyért és Rákóczi Szövetség helyi szervezete a képernyőn az alábbi számlaszámon várja a magánszemélyek és a vállalkozások támogatását.


Nemzeti Összetartozás Emlékhely: 59501211-16536117
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.
Intő példa a Brexit 
Miközben a magyar közélet az előválasztással és a most induló kampánnyal van elfoglalva, sorsfordító események játszódnak le az Európában. Az uniós kilépés utáni Nagy-Britanniát és a kelet-közép-európai régiót vette górcső alá az Euroinfo Székely Klára politológussal, az ELTE SEK oktatójával.