km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki

Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki

Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.

 

Hogyan ismerkedtél meg a falmászással?


– A szombathelyi Oladi Általános Iskolába jártam görkorcsolyázni első osztályos koromban, és minden alkalommal láttam a hatalmas mászófalat. Nagyon kíváncsi voltam, igazából nem tudtam elképzelni, hogy milyen lehet az, hogy a magasban másznak az emberek, éppen ezért apukámnak mondtam, hogy szeretném kipróbálni, beszéltünk Rózsa Marcell edzővel, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. Szépen fokozatosan haladtam, egyre több versenyen indultam el, ahol szerencsére sikerélmények is értek. Édesapám egyébként korábban is itt volt az edzéseken, de mostanára olyannyira belecsöppent a falmászás világába, hogy sokszor van, hogy ő az, aki biztosít engem a nehézségi szakágban. Erre főként azért van szükség, mert általában az edzőm is mászik, és így akkor tudok elindulni, amikor szeretnék, annyit tudok pihenni, amennyit szeretnék, nem kell máshoz alkalmazkodni. 


2021-ben már a Tokiói Olimpiai játékokon is a programban szerepelt a sportmászás. Követted az eseményeket, illetve motivációt jelentett ez számodra? 


– Természetesen néztem a versenyeket, már csak azért is, mert ott tényleg a legjobbak voltak, és élmény volt őket látni. Az olimpia idején éppen Csehországban, Brnoban voltunk a csapattal egy edzőtáborban, így együtt figyeltük a versenyeket, aminek így még különlegesebb hangulata volt. Jana Garnbret szlovén versenyző, aki megnyerte az aranyérmet, nagy példaképem. Egyszer nagyon szeretnék majd én is olimpián versenyezni, de addig még rengeteget kell edzeni, fejlődni. 


Folyamatos koncentrációra, odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy az adott helyzetben megtaláld a legjobb fogást, legjobb megoldást a mászás során. Ez a mindennapjaidban is tud neked segíteni? 


– Igen, azt tapasztalom, hogy főleg az iskolában, a tanulmányaim során tudom ennek hasznát venni. Az órákon, dolgozatoknál oda tudok figyelni, illetve hamar meg tudom jegyezni, amit meg kell tanulni, ez is egy nagyon nagy előny.


Ha jól tudom, akkor nehézségi, illetve boulder szakágban versenyzel, utóbbinál ráadásul nem is Szombathelyen vannak az edzések. Össze tudnád foglalni, hogy mik a legfőbb különbségek a kettő között?


– A boulder esetében valóban nem Szombathelyen vannak az edzések. A tavalyi évben Budapestre jártam fel, most pedig Veszprémben készülök minden szerdán és pénteken. A nehézségi mászás lényege, hogy minél magasabbra jussunk, itt biztosítanak minket a földről, valamint saját magunkat is biztosítjuk, míg a boulder esetében alacsonyabb falon mászunk, nem vagyunk kibiztosítva, hanem egy szivacs van alattunk. Itt az útvonalak különböző színekkel vannak jelölve, és az a cél, hogy minél nagyobb utat tegyünk meg, ez alapján dőlnek el az eredmények.


El tudod dönteni, melyik áll hozzád közelebb? Illetve gondolkodtál azon, hogy a harmadik szakágat is kipróbálod?


– A nehézségi mászást sokkal régebb óta csinálom, előrébb is tartok benne, így azt mondanám, hogy az áll hozzám legközelebb. Boulderben tavaly kezdtem el edzeni valamint versenyezni, és ahogy említettem, nem is Szombathelyen. A harmadik, a gyorsmászás annyira nem áll hozzám közel, így nem igazán tervezem, hogy abban is kipróbálom magam.


Hogyan néz ki egy edzésed akár a nehézségi, akár pedig a boulder szakágban?


– Mindkét esetben alapos bemelegítéssel kezdünk, majd nehézséginél először könnyebb utakat mászok, utána pedig nehezeket. Utóbbinál általában olyanokat szoktam mászni, amelyek nagyon nehezek, és valószínűleg még nem fogom tudni megmászni őket, de pont az a cél, hogy ha hibázom, akkor minél többször megpróbáljam kijavítani, ezáltal jobban rögzülnek azok a mozdulatok, amiket meg kell, hogy tanuljak. Levezetésként a végén is könnyebb fokozatokkal zárok. Bouldernél a bemelegítés után az edzőm szokta kijelölni azokat az utakat, amiket meg kell másznom, de itt is azon van a hangsúly, hogy a mozdulatokat megtanuljam. Ezután erő-állóképességi gyakorlatok is vannak, talán ez a legfárasztóbb rész, majd erősítés, mint például fekvőtámasz, alkartámasz vagy éppen húzódzkodás. 


Milyen verseny vár rád legközelebb?


– Május 14-én Budapestre utazunk, ugyanis ekkor kerül megrendezésre az úgynevezett BigWall Magyar Kupa a különböző korosztályoknak, amely egy rendkívül komoly verseny erős résztvevőkkel. Bízom benne, hogy jól sikerül majd, nagyon szeretnék jól szerepelni, szép eredményt elérni. 


Malomsoki Cintia
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.