km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Szenzációs felfedezés, szakrális művek Tóth Csaba albumában

Szenzációs felfedezés, szakrális művek Tóth Csaba albumában

Képzőművészeti alkotások és tanulmányok szerepelnek Tóth Csaba festőművész frissen megjelent albumában, amelyben szakrális műveit ismerhetik meg az érdeklődők. A Munkácsy-díjas művész könyvének egyik fejezetében szenzációs felfedezéséről ír: egy eddig kevéssé ismert festményről bebizonyítja, hogy az Leonardo Da Vinci saját kezű alkotása.

 

A Szülőföld Könyvkiadó 2018 óta több művészeti albumot adott ki: Giczy János, Ferkovics József és Torjay Valter kötete után Tóth Csaba festőművész szakrális munkáit gyűjtötték egybe. Az Isten és a világ című reprezentatív kiadványról az SZTV Műhely című műsorában esett szó. 


Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó ügyvezetője elmondta, hogy a kiadvány tematikus, mert kifejezetten szakrális művekkel foglalkozó album. Csabával már régóta ismerték egymást, mert 2012-ben a Híres szombathelyi nők sorozatban a 2. kötetben Ambrózy Teréz életét ő dolgozta fel, onnantól kezdve van munkakapcsolatuk. Úgy fogalmazott, mindig is nagy tisztelettel volt a művészete iránt, és ezért is kereste meg őt. 


A könyv 40 év mintegy 200 alkotását öleli fel - Tóth Csaba művészetében ugyanis már diákkora óta jelen van a hit gondolatköre. Korai, látványelvű korszakát a 80-as években az akciófestészet váltotta fel, majd 1991-től régebbi, ismert festmények újraalkotásával kezdett foglalkozni - ezzel új értelmezést is adva egy-egy korábbi műnek. A könyvben Tóth Csabával készült interjúk, róla szóló írások is olvashatók. Saját tanulmányai között kapott helyet a Mi sziklás Madonnánk című, amelyben a Szépművészeti Múzeum egyik festményéről tételesen bebizonyítja, hogy Leonardo saját kezű műve. A Mária gyermekével és a kis Keresztelő Szent Jánossal című alkotás minden apró részletét végigelemezte, és összefüggéseket keresett a reneszánsz művész egyéb munkáival.


Tóth Csaba festőművész így beszélt erről: „Arra jöttem rá, hogy azok a megfogalmazások, leonardoi karakterek, géntartomány, amit megfogalmaznak más művek esetében, az kivétel nélkül, mindegyik vonatkozik a Szépművészeti Múzeum munkájára. És itt tényleg az az érzésem, és ebben a könyvben azt bizonyítom, hogy itt egy fiatalkori, első komoly vállalkozásról van szó, egy befejezett vállalkozásról.”


A több mint 500 éves festményről eddig úgy vélték, Leonardo műhelyében született, de senki nem gondolt rá, hogy valódi Leonardo lenne. A szenzációs felfedezés a közeljövőben több helyen is nyilvánosságra kerül, és minden bizonnyal felkelti majd a kutatók érdeklődését. 


A Szülőföld kiadó 2021-ben Marosfalvi Antal és Vörös Ferenc művészeti albumának megjelentetését tervezi.

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.