km/óra
  2021.02.25., csütörtök  •  Mátyás napja
Törőcsik Mari 85. születésnapjára

Törőcsik Mari 85. születésnapjára

A nyolcvanötödik életévét november 23-án betöltött Törőcsik Mari 1973 óta földink. Családjával ekkor vásárolt házat Velemben, azóta számít szombathelyinek is. Seregnyi ismerőse van a piacon, üzletekben, kávézókban. A Weöres Sándor Színház rajongója. A Pál utcai fiúk kapcsán is gondolunk rá, hiszen a filmváltozatban Nemecsek édesanyja. 

 

Marika már a legelső filmjével, a Körhintával (1955, rendező Fábri Zoltán) feljutott a filmművészet legmagasabb csúcsaira. Színpadi „berobbanását” 1968-ra teszik. A varsói melódia (rendező Iglódi István) Helgájaként bizonyította végérvényesen, hogy „jól áll neki a színpad” (Major Tamás szavaival). Jóllehet már huszonöt éves korában (1960-ban) ekként írt róla a Film Színház Muzsika, amikor Garcia Lorca A csodálatos Vargánéjában játszott a Katona József Színházban (a Nemzeti Színház akkori kamarájában): „Törőcsik Mari kisfiúja igazán gyermeki. Nemcsak maszkban, mozgásban, lélekben is. Vadóc báj és szívet melengető líra lengi körül”. Ezidőtájban mutatták be a Nemzetiben Shakespeare Vízkeresztjét, Marika Violája kapcsán így summáz a közkedvelt újság: „Immár színész a javából!”.  

 

Szintén 1960-ban jelent meg e lapban a neves filmoperatőr, Széchényi Ferenc jellemzése: „Törőcsik Mari arca ’könnyen formálható’, sokféle mély jellemvonás és érzelem kifejezésére alkalmas arc. Ez azonban nem az arcának, hanem benső átélésének, színészi tehetségének tulajdonsága.” Ekkor forgatják a Légy jó mindhalálig filmváltozatát (rendező Ranódy László), amiben Bella kisasszony.

 

A Fábri Zoltán rendezte A Pál utcai fiúkban (1969) Nemecsek édesanyjaként fájdalmasan megkapó. (Az alkotást a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték Oscar-díjra.) Szerb Antal (1901-1945) lét-sűrítményével kívánunk boldog születésnapot Marikának: „Egy napba belefér az ember egész múltja, és egy ember élete évszázadokig tart néha. Az idő a lélek magánügye.”
                                                                         

Szenkovits Péter 

 

Képaláírás: Törőcsik Mari hatvanadik születésnapján, Szolnokon, a Tisza-parton  
Fotó: Benkő Sándor  

 

kapcsolódó cikkek
Törőcsik Mari 85. születésnapján Velembe látogatott a Nemzeti Színház
Törőcsik Mari 85. születésnapján Velembe látogatott a Nemzeti Színház
Együtt ünnepelte 85. születésnapját Törőcsik Marival a Nemzeti Színház. A teátrum vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila és a színművészek a járványhelyzetben is teljesítették a művésznő tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije, olvasható a Nemzeti Színház honlapján.
kapcsolódó cikkek
Törőcsik Mari 85. születésnapján Velembe látogatott a Nemzeti Színház
Törőcsik Mari 85. születésnapján Velembe látogatott a Nemzeti Színház
Együtt ünnepelte 85. születésnapját Törőcsik Marival a Nemzeti Színház. A teátrum vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila és a színművészek a járványhelyzetben is teljesítették a művésznő tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije, olvasható a Nemzeti Színház honlapján.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Kiszámolták: ekkora hitelt lehet felvenni az átlagbérrel
Az országos bruttó átlagbér 2020 decemberében 449 400 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggeli közlése alapján, ami nettó 298 900 forint átlagos havi jövedelmet jelentett a munkavállalók számára. A Bank360 kiszámolta, mekkora személyi kölcsönre elég ez az összeg a túlzott eladósodást gátló szabályok mellett.
Futsal: csillagos ötösre vizsgázott a Haladás Debrecenben
A szombathelyiek nagyon magabiztosan, bajnokaspiránshoz méltó játékkal verték a DEAC gárdáját.
Sir Alex Ferguson a világ legjobb edzője
A skót Sir Alex Ferguson lett minden idők legjobb edzője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS), amely az elmúlt negyedszázadban klubedzőként és válogatott szövetségi kapitányként elért eredmények együttes figyelembe vételével készítette el a listát
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Ausztriában a vendéglátó- és szállodaipar mielőbbi nyitást követel
Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.