km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Több készítmény eltűnhet a gyógyszertárak polcairól a kormány új rendelete miatt

Több készítmény eltűnhet a gyógyszertárak polcairól a kormány új rendelete miatt

A most bevezetett 40 százalékos extra adóval a generikus gyógyszerek szegmense kerül a legnagyobb veszélybe, olvasható a Népszava cikkében.

 

Érzékenyen érintheti a betegek ellátását a kormány szerdán kihirdetett rendelete, amely megváltoztatta a gyógyszercégekre kivetett extra adóztatás szabályait, írja a Népszava. Eszerint a támogatott, 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek után 20 százalék, az ennél drágábbak után az eddig 28 százalék helyett 40 százalék extraadót kell a gyártóknak és forgalmazóknak befizetni július elsejétől.


A lépés következményeiről egyelőre nem beszéltek a lapnak a nemzetközi gyártók, vélhetően a cégközpontok döntésére várnak, hogy az érintett készítményeket ilyen feltételekkel is tovább forgalmazzák-e a magyar piacon vagy inkább kivonják őket. Ha az utóbbi történik, annak komoly következményei lehetnek.


Ha nem vonul ki cég, de olyan készítménye van, amelynek gyártása bármi okból akadozik, azaz előfordulnak időleges ellátási zavarok, akkor az ilyen termékekből elsősorban oda szállítanak, ahol a magyarországinál kedvezőbbek a forgalmazási feltételek, tették hozzá.


A modern gyógyszerek közül már most előfordulnak időszakos hiányok például az egyes inzulinokból, véralvadásgátló szerekből, daganatos betegnek adható tápszerekből. De az extraadó miatt ez lista jelentősen bővülhet és listára kerülhetnek például olyan életmentő készítmények is, mint a súlyos allergiás rohamra használatos néhány tízezer forintos adrenalin autoinjektor.


Ha pedig egy gyógyszeripari világcég meghozza a döntést, hogy kivonul a magyar piacról, az gyakorlatilag visszavonhatatlan szokott lenni. Például az inzulinnal élő betegeket nem is lehet könnyen más gyógyszerre átállatni, de plusz mennyiséget sem lehet egyik pillanatról a másikra beszerezni.


Ám nemcsak a legmodernebb készítmények tűnhetnek el a gyógyszertárakból, hanem a generikus (utángyártott) orvosságok, melyek között már vannak biológiai gyógyszerek is, például a sok ízületi gyulladás, s különböző vérképzőrendszeri megbetegedések terápiái.


A lapnak nyilatkozó gyógyszerpiaci elemző szerint a most bevezetett 40 százalékos extra adóval ez a szegmens kerül a legnagyobb veszélybe, ugyanis ebben a körben számos hatóanyagból már csak generikus létezik, amit, ha nem éri meg majd forgalmazni, akkor az a hatóanyag nem lesz elérhető. A szakember hozzátette azt is, hogy az innovatív készítményekből származó profit sem biztos, hogy elbírja ezt a 40 százalékos elvonást, de az utángyártottak árában biztosan nincs benne, hiszen az utóbbiaknál az elmúlt évtizedben meglehetős volt az árverseny és gyakorlatilag csak a legolcsóbb maradhatott a piacon.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.