km/óra
  2022.08.11., csütörtök  •  Zsuzsanna, Tiborc napja
Tisztítsuk meg Magyarországot! – a vízfolyások mentén is szedik a szemetet

Tisztítsuk meg Magyarországot! – a vízfolyások mentén is szedik a szemetet

A vízügyi igazgatóságok is csatlakoztak a Tisztítsuk meg Magyarországot! kampányhoz, melynek célja az illegális hulladéklerakók felszámolása. A vízfolyások mentén gépi és kézi erővel szedik a szemetet, és eltávolítják a felhalmozódott uszadékot. Ezekben a napokban a lukácsházi tározó nagyműtárgyánál dolgoznak.

 

Forgókotró dolgozik a lukácsházi tározó leeresztő műtárgyánál. A legutóbbi áradás jelentős mennyiségű uszadékot sodort a mederbe, aminek egy része fennakadt a védőrácson, ez akadályozza a víz áteresztését. Néhány napja itt embermagasságú halomban állt a faanyag és a szalmabálák. Rengeteg iszap is felhalmozódott, ezt ki kell kotorni, a 16 méteres gém szinte az egész medret átéri. A mentesítés két hete kezdődött és november 30-ig tart, eddig 260 m3 iszapot és fahulladékot emelt ki a gép. Nemcsak itt Lukácsházán, hanem 17 további helyszínen is dolgoznak.


Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy dolgoznak a Pinkán, a Rábán, a Kőris-patakon, valamint Szhelyen a Gyöngyösön is gyakran kapnak jelzést. 


A hulladékot szelektálják: külön az iszapot, amit száradás után elszállítanak, külön a faanyagot és a kommunális szemetet, mert hogy ilyet is hozott magával az ár bőven. Az igazgatóság működési területén 660 m3 szemetet gyűjtenek össze, és szállítanak el, aminek a költsége nagyjából 120 millió forint. A program a tervek szerint jövőre folytatódik.
 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
További két útszakasz újul meg Szombathelyen, az egyik Oladon, a másik a Derkovits-városrészen
Várják a bejelentéseket a közterületi fák metszésével kapcsolatban
A Szombathelyi Parkfenntartási Kft. augusztus 15. és szeptember 30. között várja a lakossági bejelentéseket a közterületi fák metszésével kapcsolatban, olvasható a Szompark Kft. közleményében.
Javítják a szalagkorlátot, emiatt teljes útzár lesz az M80-as autóúton Csákánydoroszló és Vasszentmihály között
Az M80-as autóúton történt baleset során megrongálódott szalagkorlát helyreállítási munkái miatt teljes útzár lesz 2022. augusztus 15-16-án, hétfőn és kedden a csákánydoroszlói és a vasszentmihályi csomópontok között. A 6 és 18 óra között zajló munkálatok idején az M80-as autóút Csákánydoroszló csomópont – 7452-es jelű Csákánydoroszló-Vasalja összekötő út – 8-as főút - M80-as autóút Vasszentmihály csomópont terelőúton közlekedhetnek az autósok, közölte a Magyar Közút.
Zivatarok miatt adtak ki veszélyjelzést megyénkre is
Zivatar miatt veszélyjelzést adott ki csütörtökön 12 megyére, köztük Vasra is az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag
Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.