km/óra
  2021.09.22., szerda  •  Móric napja
Tisztítsuk meg Magyarországot! – a vízfolyások mentén is szedik a szemetet

Tisztítsuk meg Magyarországot! – a vízfolyások mentén is szedik a szemetet

A vízügyi igazgatóságok is csatlakoztak a Tisztítsuk meg Magyarországot! kampányhoz, melynek célja az illegális hulladéklerakók felszámolása. A vízfolyások mentén gépi és kézi erővel szedik a szemetet, és eltávolítják a felhalmozódott uszadékot. Ezekben a napokban a lukácsházi tározó nagyműtárgyánál dolgoznak.

 

Forgókotró dolgozik a lukácsházi tározó leeresztő műtárgyánál. A legutóbbi áradás jelentős mennyiségű uszadékot sodort a mederbe, aminek egy része fennakadt a védőrácson, ez akadályozza a víz áteresztését. Néhány napja itt embermagasságú halomban állt a faanyag és a szalmabálák. Rengeteg iszap is felhalmozódott, ezt ki kell kotorni, a 16 méteres gém szinte az egész medret átéri. A mentesítés két hete kezdődött és november 30-ig tart, eddig 260 m3 iszapot és fahulladékot emelt ki a gép. Nemcsak itt Lukácsházán, hanem 17 további helyszínen is dolgoznak.


Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy dolgoznak a Pinkán, a Rábán, a Kőris-patakon, valamint Szhelyen a Gyöngyösön is gyakran kapnak jelzést. 


A hulladékot szelektálják: külön az iszapot, amit száradás után elszállítanak, külön a faanyagot és a kommunális szemetet, mert hogy ilyet is hozott magával az ár bőven. Az igazgatóság működési területén 660 m3 szemetet gyűjtenek össze, és szállítanak el, aminek a költsége nagyjából 120 millió forint. A program a tervek szerint jövőre folytatódik.
 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
legfrissebbek
Megyei II. osztály, északi csoport: kiütéses gércei és csepregi siker
Utóbbi a Söptével együtt továbbra is hibátlan mérleggel rendelkezik, így ez a két csapat foglalja el a tabella első két pozícióját. A Bozsok lendülete tovább tart, az Alsóújlak viszont zsinórban négy győzelem után ezúttal vereséget szenvedett. A Gencsapáti és a Szeleste megtorpant, a Kemenesalja pedig döntetlent játszott az Újperinttel.
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.