km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Tisztítsuk meg Magyarországot! – a vízfolyások mentén is szedik a szemetet

Tisztítsuk meg Magyarországot! – a vízfolyások mentén is szedik a szemetet

A vízügyi igazgatóságok is csatlakoztak a Tisztítsuk meg Magyarországot! kampányhoz, melynek célja az illegális hulladéklerakók felszámolása. A vízfolyások mentén gépi és kézi erővel szedik a szemetet, és eltávolítják a felhalmozódott uszadékot. Ezekben a napokban a lukácsházi tározó nagyműtárgyánál dolgoznak.

 

Forgókotró dolgozik a lukácsházi tározó leeresztő műtárgyánál. A legutóbbi áradás jelentős mennyiségű uszadékot sodort a mederbe, aminek egy része fennakadt a védőrácson, ez akadályozza a víz áteresztését. Néhány napja itt embermagasságú halomban állt a faanyag és a szalmabálák. Rengeteg iszap is felhalmozódott, ezt ki kell kotorni, a 16 méteres gém szinte az egész medret átéri. A mentesítés két hete kezdődött és november 30-ig tart, eddig 260 m3 iszapot és fahulladékot emelt ki a gép. Nemcsak itt Lukácsházán, hanem 17 további helyszínen is dolgoznak.


Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy dolgoznak a Pinkán, a Rábán, a Kőris-patakon, valamint Szhelyen a Gyöngyösön is gyakran kapnak jelzést. 


A hulladékot szelektálják: külön az iszapot, amit száradás után elszállítanak, külön a faanyagot és a kommunális szemetet, mert hogy ilyet is hozott magával az ár bőven. Az igazgatóság működési területén 660 m3 szemetet gyűjtenek össze, és szállítanak el, aminek a költsége nagyjából 120 millió forint. A program a tervek szerint jövőre folytatódik.
 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.