km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Tetőzik a Duna Nagybajcsnál, Győr védelméért lezárták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat

Tetőzik a Duna Nagybajcsnál, Győr védelméért lezárták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat

Ezekben az órákban tetőzik a Duna Nagybajcsnál harmadfok feletti vízállással, ezért egy időre lezárták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy Győr biztonságáért csökkentsék az érintett Duna-szakasz terhelését - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtök délben.

 

Azt írták, a szigetközi folyószakaszon 317 szakember vesz részt az árvízi védekezésben és lát el 24 órás őrszolgálatot.


Budapesten szombaton a kora reggeli órákban várható a tetőzés az alsó rakpart szintjét 10-20 centiméterrel meghaladó vízállással.


A hajózók figyelmeztetést kaptak, hogy a parttól csak a lehető legnagyobb távolságra közlekedhetnek, és törekedniük kell a hullámkeltés minimalizálására.


A tájékoztatás szerint a Duna német és osztrák részvízgyűjtőin nem volt számottevő csapadék az elmúlt 24 órában, a még hulló eső legfeljebb csak az apadás ütemét befolyásolhatja, az áradás mértékét már nem.


Nagybajcsnál az árvízvédelmi munkálatokról a helyszínen egyeztetett kollégáival Láng István főigazgató, a védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője. Az árvízi jelenségek, mint például a buzgár vagy a káros szivárgások ugyanis szinte észrevétlenül kimoshatják a gátak anyagát, ami annak az összeroskadásához és a mentesített terület elárasztásához vezethet. Ezért rendkívül fontos szerepe van a szakképzett őrszolgálatnak, amely képes észlelni és minősíteni ezeket a veszélyforrásokat, ez alapján pedig meghatározhatók a szükséges vízügyi beavatkozások - ismertette a főigazgatóság.


A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett folyón, így a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is. A növényzet tavaszi burjánzásának köszönhetően az érkező víz magasabb szinten és lassabban képes csak áthatolni az ártéren, ami lassítja az árvíz levonulását - olvasható a közleményben. (MTI)

 

Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.