km/óra
  2021.09.22., szerda  •  Móric napja
Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban

Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban

„Rombolni mindig könnyebb, mint teremteni, mert a romboláshoz semmi nem kell, csak gyomor”, véli a szombathelyi Illés László (1987) filmrendező. A Pásztor című, többszörös fesztiváldíjas filmjének – közönségtalálkozóval egybekötött – díszbemutatója szeptember 18-án, pénteken 18 órakor lesz az AGORA-Savaria Filmszínházban. Tóth Gergely operatőr, a film szereplői közül Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián is jelen lesz a jeles eseményen. Illés Lászlóval beszélgettünk.

 

„Soha nem érdekelt más, csak a filmezés. Pár éves koromban már történeteket találtam ki, képregény-szerűségeket rajzoltam. Rajongtam a Star Wars-figurákért. Több száz, ha nem ezer gyűlt össze. Mind máig szeretem őket. Tizenhárom évesen kaptam az első fényképezőgépemet, azzal készítettem el a gyermekkori legjobb barátommal az első stoptrükkös technikával készült rövidfilmjeimet. Aztán iskolámban, a Bolyaiban beléptem a Biczó Antal tanár úr által vezetett animációs műhelybe. Ő egy számomra nagyon kreatív ember, alkotó, akit szintén a teremtés éltet. Homok- és gyurma animációkat készítettünk. Tizenöt-tizenhat évesen forgattam – barátok, haverok közreműködésével – az első élő szereplős történeteimet. Édesanyám a Bolyaiban tanít biológiát, édesapám erdész. Mindketten magas szinten művelik a hivatásukat. Nekik köszönhetem (egyebek mellett) a természet szeretetét, tiszteletét. Van egy bátyám, aki filozófia szakot végzett, neki is nagyon tág az érdeklődési köre és mindig kitalál valami újdonságot, amiben elmélyedhet. Úgy vélem: az embernek előbb-utóbb öntudatra kell ébrednie, és magától kell tudnia eldönteni, mi a jó meg mi a rossz. Mit akarok, ki vagyok, mi is ez a világ? S hol a helyem benne? Nem a kikkel, a mivel, a hogyan számít, hanem csak az, hogy készítsünk, teremtsünk valamit! Ezeknek persze nem kell világmegváltó dolgoknak lenni, csupán apróságokkal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy valami nyomot hagyjunk, vagy jobbá tegyük a környezetünket. Egy évig bírtam Pécsen a kommunikáció-média szakot nappali tagozaton, mert túlzottan elméleti volt, nagyon nem volt köze a filmkészítéshez. Levelezőn fejeztem be. Voltak igen nehéz időszakaim. Igazából majdnem két évtizedem van abban, hogy beindult az életem és a filmes törekvéseim. Filmre pénzt szerezni, illetve filmesként elhelyezkedni, érvényesülni, megélni a folyamatos elutasításokat: embert próbáló. De ha az ember mindennél jobban akar valamit és elég kitartó, akkor nincs lehetetlen.

Csak tudni kell felállni, és hinni. Minden körülmények között. Először tizenhét évesen felvételiztem a színművészetire. Utóbb még próbálkoztam néhányszor. Nem jött össze. Aztán folytattam az utam magam, részt vettem külföldi és hazai képzéseken. Folyamatosan azon dolgoztam, hogy előrébb jussak. Rendezésért huszonhárom évesen kaptam az első fizetésemet video-klipért. Magyar és nemzetközi filmekben, reklámokban is elkezdtem dolgozni ’mindenes fiúként’, majd végül már első asszisztensként, ami a legmagasabb pozíció a rendező után. Közben lett egy saját gyártó cégem Budapesten casting ügynökséggel, hangstúdióval, képzésekkel. De ott meg háttérbe szorult az, hogy filmet akarok készíteni, így végül váltottam. Rendezőként, nevezzem így, a nulladik nagyjáték filmem (címe: Talent) tini-musical volt, neves szereplőkkel és természetesen ifjakkal. El is készült. Majdnem. Már meg is vágtuk… Bár a pénz szót ismertük, de azt senki nem kapott. Ott lett elegem abból, hogy másoktól függök: rengeteg ígéret, még több terv, szép mondatok, aztán valahogy semmi sem úgy történt, mint ahogy kellett volna. Akkor döntöttem el, hogy magam kezdek el filmeket készíteni. Ha kevés pénzből is, de legalább azok az alkotások megvalósulnak. ’Jött’ A Pince (The Basement, 2017).

Angol nyelvű független nagyjátékfilm. Horror. Hivatalosan több, mint húsz országban forgalmazták, köztük az Egyesült Államokban. Az óta is külföldről kapom a támogatást a filmjeimre. A Pásztor (The Shepherd, 2019) is abból készült és az új filmem (Beszélő Trófeák) szintén abból fog. Külhonban az emberek (még) szeretnek adni. Az alkotótársaimra is mindig számíthatok. Rengeteget köszönhetek nekik. Az, hogy kevés pénzből tudok ilyen filmeket készíteni, az miattuk van. Az elért sikerek közösek, hiszen valóban együtt értük el azokat. 


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
legfrissebbek
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.
Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be
A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.