km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban

Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban

„Rombolni mindig könnyebb, mint teremteni, mert a romboláshoz semmi nem kell, csak gyomor”, véli a szombathelyi Illés László (1987) filmrendező. A Pásztor című, többszörös fesztiváldíjas filmjének – közönségtalálkozóval egybekötött – díszbemutatója szeptember 18-án, pénteken 18 órakor lesz az AGORA-Savaria Filmszínházban. Tóth Gergely operatőr, a film szereplői közül Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián is jelen lesz a jeles eseményen. Illés Lászlóval beszélgettünk.

 

„Soha nem érdekelt más, csak a filmezés. Pár éves koromban már történeteket találtam ki, képregény-szerűségeket rajzoltam. Rajongtam a Star Wars-figurákért. Több száz, ha nem ezer gyűlt össze. Mind máig szeretem őket. Tizenhárom évesen kaptam az első fényképezőgépemet, azzal készítettem el a gyermekkori legjobb barátommal az első stoptrükkös technikával készült rövidfilmjeimet. Aztán iskolámban, a Bolyaiban beléptem a Biczó Antal tanár úr által vezetett animációs műhelybe. Ő egy számomra nagyon kreatív ember, alkotó, akit szintén a teremtés éltet. Homok- és gyurma animációkat készítettünk. Tizenöt-tizenhat évesen forgattam – barátok, haverok közreműködésével – az első élő szereplős történeteimet. Édesanyám a Bolyaiban tanít biológiát, édesapám erdész. Mindketten magas szinten művelik a hivatásukat. Nekik köszönhetem (egyebek mellett) a természet szeretetét, tiszteletét. Van egy bátyám, aki filozófia szakot végzett, neki is nagyon tág az érdeklődési köre és mindig kitalál valami újdonságot, amiben elmélyedhet. Úgy vélem: az embernek előbb-utóbb öntudatra kell ébrednie, és magától kell tudnia eldönteni, mi a jó meg mi a rossz. Mit akarok, ki vagyok, mi is ez a világ? S hol a helyem benne? Nem a kikkel, a mivel, a hogyan számít, hanem csak az, hogy készítsünk, teremtsünk valamit! Ezeknek persze nem kell világmegváltó dolgoknak lenni, csupán apróságokkal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy valami nyomot hagyjunk, vagy jobbá tegyük a környezetünket. Egy évig bírtam Pécsen a kommunikáció-média szakot nappali tagozaton, mert túlzottan elméleti volt, nagyon nem volt köze a filmkészítéshez. Levelezőn fejeztem be. Voltak igen nehéz időszakaim. Igazából majdnem két évtizedem van abban, hogy beindult az életem és a filmes törekvéseim. Filmre pénzt szerezni, illetve filmesként elhelyezkedni, érvényesülni, megélni a folyamatos elutasításokat: embert próbáló. De ha az ember mindennél jobban akar valamit és elég kitartó, akkor nincs lehetetlen.

Csak tudni kell felállni, és hinni. Minden körülmények között. Először tizenhét évesen felvételiztem a színművészetire. Utóbb még próbálkoztam néhányszor. Nem jött össze. Aztán folytattam az utam magam, részt vettem külföldi és hazai képzéseken. Folyamatosan azon dolgoztam, hogy előrébb jussak. Rendezésért huszonhárom évesen kaptam az első fizetésemet video-klipért. Magyar és nemzetközi filmekben, reklámokban is elkezdtem dolgozni ’mindenes fiúként’, majd végül már első asszisztensként, ami a legmagasabb pozíció a rendező után. Közben lett egy saját gyártó cégem Budapesten casting ügynökséggel, hangstúdióval, képzésekkel. De ott meg háttérbe szorult az, hogy filmet akarok készíteni, így végül váltottam. Rendezőként, nevezzem így, a nulladik nagyjáték filmem (címe: Talent) tini-musical volt, neves szereplőkkel és természetesen ifjakkal. El is készült. Majdnem. Már meg is vágtuk… Bár a pénz szót ismertük, de azt senki nem kapott. Ott lett elegem abból, hogy másoktól függök: rengeteg ígéret, még több terv, szép mondatok, aztán valahogy semmi sem úgy történt, mint ahogy kellett volna. Akkor döntöttem el, hogy magam kezdek el filmeket készíteni. Ha kevés pénzből is, de legalább azok az alkotások megvalósulnak. ’Jött’ A Pince (The Basement, 2017).

Angol nyelvű független nagyjátékfilm. Horror. Hivatalosan több, mint húsz országban forgalmazták, köztük az Egyesült Államokban. Az óta is külföldről kapom a támogatást a filmjeimre. A Pásztor (The Shepherd, 2019) is abból készült és az új filmem (Beszélő Trófeák) szintén abból fog. Külhonban az emberek (még) szeretnek adni. Az alkotótársaimra is mindig számíthatok. Rengeteget köszönhetek nekik. Az, hogy kevés pénzből tudok ilyen filmeket készíteni, az miattuk van. Az elért sikerek közösek, hiszen valóban együtt értük el azokat. 


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
145 új fertőzött Vasban, 3951 Magyarországon, 154-en meghaltak
3951 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 154 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 7079-ről 7224-re nőtt.
Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában
Vadászat - közel a természethez címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A vadászkamara támogatásával megvalósult tárlat túlnyomórészt a múzeum saját gyűjteményéből származó trófeákat, vadász-emlékeket és eszközöket mutat be. A kiállítás ugyan egyelőre nem látogatható, de az intézmény a közösségi felületein ízelítőt ad a látványos bemutatóból.
200 rászoruló család kap tűzifát Szombathelyen
Hosszú évek jó gyakorlatának megfelelően Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kályhakész tűzifát biztosít a szociálisan rászoruló szombathelyi személyeknek, családoknak, áll a Városháza közleményében.
Parkolóból kanyarodott Mitsubishi elé egy Renault, egy VW is megrongálódott
A személyi sérülés nélküli baleset a szombathelyi Hollán Ernő utcában történt, ahol nagyobb torlódás alakult ki a csúcsidőben.
Kigyulladt egy autó Sótonyban, a sárvári tűzoltók eloltották a lángokat