km/óra
  2021.05.14., péntek  •  Bonifác napja
Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban

Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban

„Rombolni mindig könnyebb, mint teremteni, mert a romboláshoz semmi nem kell, csak gyomor”, véli a szombathelyi Illés László (1987) filmrendező. A Pásztor című, többszörös fesztiváldíjas filmjének – közönségtalálkozóval egybekötött – díszbemutatója szeptember 18-án, pénteken 18 órakor lesz az AGORA-Savaria Filmszínházban. Tóth Gergely operatőr, a film szereplői közül Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián is jelen lesz a jeles eseményen. Illés Lászlóval beszélgettünk.

 

„Soha nem érdekelt más, csak a filmezés. Pár éves koromban már történeteket találtam ki, képregény-szerűségeket rajzoltam. Rajongtam a Star Wars-figurákért. Több száz, ha nem ezer gyűlt össze. Mind máig szeretem őket. Tizenhárom évesen kaptam az első fényképezőgépemet, azzal készítettem el a gyermekkori legjobb barátommal az első stoptrükkös technikával készült rövidfilmjeimet. Aztán iskolámban, a Bolyaiban beléptem a Biczó Antal tanár úr által vezetett animációs műhelybe. Ő egy számomra nagyon kreatív ember, alkotó, akit szintén a teremtés éltet. Homok- és gyurma animációkat készítettünk. Tizenöt-tizenhat évesen forgattam – barátok, haverok közreműködésével – az első élő szereplős történeteimet. Édesanyám a Bolyaiban tanít biológiát, édesapám erdész. Mindketten magas szinten művelik a hivatásukat. Nekik köszönhetem (egyebek mellett) a természet szeretetét, tiszteletét. Van egy bátyám, aki filozófia szakot végzett, neki is nagyon tág az érdeklődési köre és mindig kitalál valami újdonságot, amiben elmélyedhet. Úgy vélem: az embernek előbb-utóbb öntudatra kell ébrednie, és magától kell tudnia eldönteni, mi a jó meg mi a rossz. Mit akarok, ki vagyok, mi is ez a világ? S hol a helyem benne? Nem a kikkel, a mivel, a hogyan számít, hanem csak az, hogy készítsünk, teremtsünk valamit! Ezeknek persze nem kell világmegváltó dolgoknak lenni, csupán apróságokkal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy valami nyomot hagyjunk, vagy jobbá tegyük a környezetünket. Egy évig bírtam Pécsen a kommunikáció-média szakot nappali tagozaton, mert túlzottan elméleti volt, nagyon nem volt köze a filmkészítéshez. Levelezőn fejeztem be. Voltak igen nehéz időszakaim. Igazából majdnem két évtizedem van abban, hogy beindult az életem és a filmes törekvéseim. Filmre pénzt szerezni, illetve filmesként elhelyezkedni, érvényesülni, megélni a folyamatos elutasításokat: embert próbáló. De ha az ember mindennél jobban akar valamit és elég kitartó, akkor nincs lehetetlen.

Csak tudni kell felállni, és hinni. Minden körülmények között. Először tizenhét évesen felvételiztem a színművészetire. Utóbb még próbálkoztam néhányszor. Nem jött össze. Aztán folytattam az utam magam, részt vettem külföldi és hazai képzéseken. Folyamatosan azon dolgoztam, hogy előrébb jussak. Rendezésért huszonhárom évesen kaptam az első fizetésemet video-klipért. Magyar és nemzetközi filmekben, reklámokban is elkezdtem dolgozni ’mindenes fiúként’, majd végül már első asszisztensként, ami a legmagasabb pozíció a rendező után. Közben lett egy saját gyártó cégem Budapesten casting ügynökséggel, hangstúdióval, képzésekkel. De ott meg háttérbe szorult az, hogy filmet akarok készíteni, így végül váltottam. Rendezőként, nevezzem így, a nulladik nagyjáték filmem (címe: Talent) tini-musical volt, neves szereplőkkel és természetesen ifjakkal. El is készült. Majdnem. Már meg is vágtuk… Bár a pénz szót ismertük, de azt senki nem kapott. Ott lett elegem abból, hogy másoktól függök: rengeteg ígéret, még több terv, szép mondatok, aztán valahogy semmi sem úgy történt, mint ahogy kellett volna. Akkor döntöttem el, hogy magam kezdek el filmeket készíteni. Ha kevés pénzből is, de legalább azok az alkotások megvalósulnak. ’Jött’ A Pince (The Basement, 2017).

Angol nyelvű független nagyjátékfilm. Horror. Hivatalosan több, mint húsz országban forgalmazták, köztük az Egyesült Államokban. Az óta is külföldről kapom a támogatást a filmjeimre. A Pásztor (The Shepherd, 2019) is abból készült és az új filmem (Beszélő Trófeák) szintén abból fog. Külhonban az emberek (még) szeretnek adni. Az alkotótársaimra is mindig számíthatok. Rengeteget köszönhetek nekik. Az, hogy kevés pénzből tudok ilyen filmeket készíteni, az miattuk van. Az elért sikerek közösek, hiszen valóban együtt értük el azokat. 


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Horvátországba is lehet utazni bármilyen oltással
Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között.
57 új fertőzött Vasban, 1541 Magyarországon, 106-an meghaltak
1541 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.898-ról 22.955-re nőtt.
35 új fertőzött Vasban, 1680 Magyarországon, 124-en meghaltak
1680 az új fertőzött, elhunyt 124 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.863-ról 22.898-ra nőtt.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
legfrissebbek
Sporttörténelmet írt a magyar bringás
Valter Attila átvette a vezetést az összetettben a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik, csütörtöki szakaszán.
Két szabadnap jár a MÁV-nál az oltásért
Már a cég dolgozóinak 40 százaléka túl van az oltakozáson.
Hétvégére is marad a borús idő
Jellemzően a hétvégén is borúsabb, csapadékosabb lesz az időjárás. Egyelőre nem tér vissza a héten tapasztalt nyárias meleg, 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók.
Doppingolhatott a 14-szeres paralimpiai bajnok
Nagy-Britannia legeredményesebb paralimpiai bajnokát, a 14-szeres aranyérmes Sarah Storeyt azzal vádolják, hogy visszaélt az engedélyezett asztmagyógyszer használatával, vagyis doppingolt.
Diszkontáron adná el az önkormányzati bérlakásokat a kormány - tiltakoznak a polgármesterek
Több tízmilliárd forinttal csökkentené Szombathely ingatlanvagyonát a kormány törvénytervezete, amely szerint jelentős kedvezménnyel vásárolhatnák meg a városi bérlakásokat az önkormányzatoktól a bérlők. Az ellenzéki települések polgármesterei közösen tiltakoznak a lépés ellen, írja dr. Nemény András polgármester.