km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Tepsi Fesztivál: elfeledett alapanyagok, népies receptek jó hangulattal fűszerezve

Tepsi Fesztivál: elfeledett alapanyagok, népies receptek jó hangulattal fűszerezve

Egészséges ételekre, elfeledett alapanyagokra, népies és újragondolt receptekre irányult a figyelem az első alkalommal megrendezett Tepsi Fesztiválon szombaton a Vasi Skanzenben. Előadások, koncertek, gyermekfoglalkozások és főzőverseny várta a családokat, emellett ősi építőmesterségekkel is lehetett ismerkedni.

 

A gabonamagvakból készült kásák a magyar népi gasztronómia fontos elemei voltak egykor. A táplálkozási szokások változásával jó időre elvesztették meghatározó szerepüket, manapság azonban újra reneszánszukat élik. Ezekre az egészséges, rostban gazdag alapanyagokra hívta fel a figyelmet a Tepsi Fesztivál. Az előadók között dietetikusok, séf és gasztroblogger is akadt, sok érdeklődőt vonzottak a gasztronómiai bemutatók. Bede Róbert sztárszakács például árpagyöngyéből főzött, ami a gyakran használt rizs egyik alternatívája lehet.


Főzőversenyt is hirdettek, a csapatok hagyományos, a népi konyhában használatos alapanyagokból dolgoztak. A hangulatra nem lehetett panasz.


Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, hogy több főzőverseny is zajlott, megpróbálták hajdinából, kölesből népi és újragondolt ételeket főzni a versenyzők. Volt előétel, leves, főétel, valamint nagyon finom sütemények készültek. Mint fogalmazott, ki lehetett próbálni, hogy nem borzasztó dolog az egészséges táplálkozás.


Gyerekprogramok, koncertek, kézműves foglalkozások és mese várta a családokat a skanzen árnyas udvarán. A Tepsi Fesztivállal egy időben szervezték meg az EUREVITA Pannónia határon átnyúló program keretében a “Játszva szerzett tudás” elnevezésű szakmai programot. A gyerekek hagyományos építészeti módszerekkel, többek között a tapasztás, a zsúpolás, és a famegmunkálás fortélyaival ismerkedhettek több állomáson.

 

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.