km/óra
  2024.04.24., szerda  •  György napja
Tele jóval: erdélyi töltelékes káposzta

Tele jóval: erdélyi töltelékes káposzta

A karácsonyi ételek közül az egyik klasszikus a töltött káposzta, megmutatjuk az erdélyi változatát, házi recept alapján. 

 

Az erdélyi töltelékes káposzta receptúrája nagyvonalúan kezelt: a lényeg, hogy sok hús és káposzta legyen benne. Alapja az egészben savanyított káposzta vagy savanyított káposztalevél, utóbbi kerül a fazék aljára, amiben az étel készül. (A méretekről, mennyiségről később írunk.) A töltelék alapja a nyers rizs és a darált disznóhús, továbbá az egyéb jóság: kicsi kockákra vágott füstölt csülköt sárgarépával és hagymával összedinsztelünk, és adunk hozzá finomra vágott savanyúkáposztát is. Az egészet összedolgozzuk, megy rá só, bors ízlés szerint és kevés paprika – erdélyi instrukció szerint nem olyan bolondul, mint felétek, éppen csak színe legyen. 

 

Ha ezzel megvagyunk, lehet eret vágni és tekerni, szigorúan ebben a sorrendben. Azaz: a levelekből kinyessük a vastag eret, majd pedig megtöltjük a töltelékkel, megsodorjuk (nem szorosra, hiszen megfőve megdagad), és a végeit is betömjük. A fazék aljára elhelyezett levelekre a kapor- és csomborcsokor kerül, majd a töltött káposztaszivarkákat körkörösen helyezzük, ezeket aztán füstölthúsdarabokkal takarjuk (Ide kerülhet finomra vágott káposzta is). Mennyiségtől függően rakhatjuk a szinteket, a lényeg, hogy a fazékba kell még egy egész füstölt csülök is.

 

Azt felülről is elfedjük a töltelékkel, aztán szórunk rá finomra vágott savanyúkáposztát (esetleg kerülhet még rá füstölt kolbász is), öntünk rá némi vizet, illetve házi paradicsomlevet, majd legvégül az egészet lefedjük két-három egész káposztalevéllel. Magunknak több dolgunk nincsen vele, a többit elvégzi a három órányi, lassú tűzön történő főzés. 

 

Erdélyben nem igazán méregetnek, de aki szeretné családi méretben megoldani, annak a hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, 2 fej közepes savanyú káposzta, 1 db füstölt csülök, 1 nagy fej hagyma, 4 evőkanál rizs, sárgarépa, fűszerek.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Véget érnek a hűvös napok, visszatér a kora nyárias idő
Napról napra melegszik a levegő: szombaton hajnalban 2 és 8, délután 18 és 23, vasárnap hajnalban 5 és 11, délután 22 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet. A jövő hét elején kitarthat a napsütéses, kora nyári idő, írja a metnet Facebook-oldala.
Afrika vonzásában - érdekes előadások a múzeumban
Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros és Kubassek János, az Érdi Földrajzi Múzeum nyugalmazott igazgatója tartott előadást a közelmúltban a Savaria Múzeum és az MTA Vas Vármegyei Tudományos Testületének közös rendezvényén, írja a múzeum Facebook-oldala.
Képzeletbeli utazás Izlandon
Sokan voltak kíváncsiak arra az utazásra, melyről Pék Tibor mesélt a Jászai Utcai Közösségi Térben, számolt be róla az intézmény hivatalos Facebook-oldala.
SZKKA: Május 4-én ünnepelhet feljutást a csapat
Szezonbeli 25. győzelmével továbbra is magabiztosan vezeti a női NB/I B-s kézibajnokságot az SZKKA. Vida Gergő együttese legkorábban a jövő szombaton ünnepelhet feljutást.
Április 23. a „Könyv Világnapja” - Feltöltötték a Lapozót
Ebből az alkalomból a Libri-Bookline és Szombathely MJV együttműködése jóvoltából új könyvekkel töltötte fel a Városháza előtti téren álló Lapozót Horváth Soma alpolgármester és Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor, írja a város hivatalos Facebook.oldala.