km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Tavasz a télben: ébredeznek az arborétum növényei

Tavasz a télben: ébredeznek az arborétum növényei

Virágzásnak indult néhány különleges növény a Kámoni Arborétumban. A tavaszias időjárás előcsalogatta azokat a rózsaszín, sárga és fehér virágokat, amelyek csak egy-másfél hónap múlva bontanának szirmot. Hétfő óta ismét látogatható a kert. A virágzásban a fagyok beállta előtt lehet még gyönyörködni.

 

Sárgul a téltemető a Kámoni Arborétum régi bejáratánál, a tavaszias idő előbbre hozta a virágzását. A közelben lévő azalea bokor is már nagyon megindult, a havasszépe bokron hatalmas bimbókat találtunk. Mind zöld, vagy barna. 


Németh Gábor, az SE ERTI Kámoni Arborétum vezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, látható rajtuk, hogy elkezdtek kivirágozni, és el is fagytak. Egy kisebb fagy is képes volt elbarnítani a virágrügyeket. Azt, hogy korábban lesz-e idén a rhododendron és azalea szezon, még nem lehet tudni.


Egy hideghullám azonnal megállítja a folyamatot. Az illatos tündérfának, a sárga virágnak csak márciustól szabadna megjelennie. Vaníliás illata azonban már most is egy-két méterről érezhető. 


Németh Gábor hozzátette, január 9-től látogatható újra a Kámoni Arborétum, nagyon sok szép, virágzó cserjével várják a látogatókat. Az enyhe időjárás miatt nagyon sok olyan cserje virágzik, például az illatos tündérfa, a loncok, a kikeleti bangita, a téltemető, nagyon látványos.


Az apró, fehér virágú loncnak is erős illata van, de citrusosabb. Az út mellett áll a cserje, könnyen megtalálják a látogatók. Szinte teljes pompájában sárgállik a varázsmogyoró bokor, vékony szirmaival igen látványos. Ugyanakkor a piros varázsmogyoró még nem nyílt ki, most csak ebben lehet gyönyörködni. A tónál is bontogatja érdekes virágát egy bokor. 


A januári tavasznak komoly veszélyei is vannak – emelte ki az arborétum vezetője. Ha az éledő növények fagyot kapnak, tönkremennek, hiszen a hibernáció után már bennük keringő folyadék fagyott állapotban szétfeszíti a növények szöveteit. A hóvirágnak még csak a zöld levélkéi látszanak, várják az igazi tavaszt.

 

 

Fotó: Kámoni Arborétum Szombathely Facebook-oldala
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.