km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Tavasz a télben: ébredeznek az arborétum növényei

Tavasz a télben: ébredeznek az arborétum növényei

Virágzásnak indult néhány különleges növény a Kámoni Arborétumban. A tavaszias időjárás előcsalogatta azokat a rózsaszín, sárga és fehér virágokat, amelyek csak egy-másfél hónap múlva bontanának szirmot. Hétfő óta ismét látogatható a kert. A virágzásban a fagyok beállta előtt lehet még gyönyörködni.

 

Sárgul a téltemető a Kámoni Arborétum régi bejáratánál, a tavaszias idő előbbre hozta a virágzását. A közelben lévő azalea bokor is már nagyon megindult, a havasszépe bokron hatalmas bimbókat találtunk. Mind zöld, vagy barna. 


Németh Gábor, az SE ERTI Kámoni Arborétum vezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, látható rajtuk, hogy elkezdtek kivirágozni, és el is fagytak. Egy kisebb fagy is képes volt elbarnítani a virágrügyeket. Azt, hogy korábban lesz-e idén a rhododendron és azalea szezon, még nem lehet tudni.


Egy hideghullám azonnal megállítja a folyamatot. Az illatos tündérfának, a sárga virágnak csak márciustól szabadna megjelennie. Vaníliás illata azonban már most is egy-két méterről érezhető. 


Németh Gábor hozzátette, január 9-től látogatható újra a Kámoni Arborétum, nagyon sok szép, virágzó cserjével várják a látogatókat. Az enyhe időjárás miatt nagyon sok olyan cserje virágzik, például az illatos tündérfa, a loncok, a kikeleti bangita, a téltemető, nagyon látványos.


Az apró, fehér virágú loncnak is erős illata van, de citrusosabb. Az út mellett áll a cserje, könnyen megtalálják a látogatók. Szinte teljes pompájában sárgállik a varázsmogyoró bokor, vékony szirmaival igen látványos. Ugyanakkor a piros varázsmogyoró még nem nyílt ki, most csak ebben lehet gyönyörködni. A tónál is bontogatja érdekes virágát egy bokor. 


A januári tavasznak komoly veszélyei is vannak – emelte ki az arborétum vezetője. Ha az éledő növények fagyot kapnak, tönkremennek, hiszen a hibernáció után már bennük keringő folyadék fagyott állapotban szétfeszíti a növények szöveteit. A hóvirágnak még csak a zöld levélkéi látszanak, várják az igazi tavaszt.

 

 

Fotó: Kámoni Arborétum Szombathely Facebook-oldala
 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.