km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Tárlatvezető alkalmazás segítségével járható be több szombathelyi múzeum kiállítása

Tárlatvezető alkalmazás segítségével járható be több szombathelyi múzeum kiállítása

Multimédiás tárlatvezető alkalmazás segítségével tekinthető meg több szombathelyi múzeum kiállítása: a Savaria Múzeumban, a Smidt Múzeumban, az Iseum Savariensében, a Romkertben és a Vasi Skanzenben is használható az applikáció - tájékoztatta az MTI-t a szombathelyi Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa.

 

Tanai Ibolya közölte: a korszerű tárlatvezető rendszert az Európai Unió hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatásával építette ki a múzeumi szervezet.


A Guide Now applikációt letöltve saját digitális eszközeiken, mobiltelefonjukon vagy tabletjükön keresztül férhetnek hozzá a felkínált több száz médiatartalomhoz a látogatók, az alkalmazás használatához nincs szükség internetkapcsolatra, a rendszer WiFi-kapcsolaton keresztül az intézmények saját belső szerveréről szolgálja ki az eszközöket.


Kiemelte, hogy az új digitális tárlatvezetésnek köszönhetően a látogatók saját igényeiknek és tempójuknak megfelelően az eddigieknél sokkal személyesebb élményhez és ismeretekhez juthatnak, többet tudhatnak meg például az egyes műtárgyakról, mint pusztán a  kihelyezett feliratokból, hiszen az applikációban a bevezetők és összefoglalók mellett leírások, hangfelvételek, fotók is szolgálják az eligazodást és a minél teljesebb élményszerzést.


Tanai Ibolya emlékeztetett arra, hogy múzeumi honlapjukon 2020 májusa óta 3D-s séta keretében bejárhatók a Savaria Múzeum, az Iseum Savariense, a Smidt Múzeum és a Vasi Múzeumi Látványtár kiállítóterei, valamint a Vasi Skanzen egy része is.


Hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap Virtuális kiállítások, valamint a hozzájuk kapcsolódó online digitális ismeretátadási tartalmak létrehozására című pályázatának 1,2 millió forintos támogatásából továbbfejlesztették a meglévő online tartalmat, képekkel, magyar és angol nyelvű szövegekkel, videókkal, 3D-s modellekkel többlet információkhoz juttatják a honlapjukat felkeresőket.


Mint megjegyezte, tagintézményeik közül az épület felújítása miatt eddig a Szombathelyi Képtárban nem készült virtuális séta, de a munkálatok befejeződése után ennek pótlása is szerepel a terveik között. (MTI)

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.