km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Tárgyalások indulnak a pedagógusbérekről

Tárgyalások indulnak a pedagógusbérekről

A pedagógus szakszervezetek szerint nem tűrhet halasztást a pedagógusbérek rendezése, mert így is aggasztó mértékű a tanárhiány.

 

Szerdán ül tárgyalóasztalhoz a két nagy pedagógus szakszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Kisfaludy László a pedagógusok követeléseiről egyeztetni. A Pedagógusok Demokratikusok Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) korábban egyesítette sztrájkbizottságát, 2020 márciusában sztrájktárgyalásokat kezdeményeztek a kormánnyal, de a koronavírus-járvány miatt azt felfüggesztették.

 

A PDSZ a közösségi oldalán azt írta: A kormány a sztrájktörvényben meghatározott határidő letelte előtt kijelölte képviselőjét a sztrájkbizottsági egyeztetésekre. Szerdán kezdődnek a tárgyalások.

 

A két szakszervezet múlt héten közös sajtótájékoztatón ismertették a követeléseiket, melyek a következők:

 

  • A Pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen!
  • Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára!
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

 

Orbán Viktor a pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy az oktatásban csak 2023-ban van lehetőség komolyabb bérrendezésre, addig 10 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok.

 

A pedagógus szakszervezetek szerint nem tűrhet halasztást a pedagógusbérek rendezése, mert így is aggasztó mértékű a tanárhiány.

kapcsolódó cikkek
Két év alatt a harmadára esett vissza a pályakezdő pedagógusok száma
Két év alatt a harmadára esett vissza a pályakezdő pedagógusok száma
A Pedagógusok Szakszervezete szerint az alacsony bérek és a munkaterhek miatt nem akarnak tanárok lenni a frissdiplomások.
címkék
kapcsolódó cikkek
Két év alatt a harmadára esett vissza a pályakezdő pedagógusok száma
Két év alatt a harmadára esett vissza a pályakezdő pedagógusok száma
A Pedagógusok Szakszervezete szerint az alacsony bérek és a munkaterhek miatt nem akarnak tanárok lenni a frissdiplomások.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Kiss Norbert újra nyert, az összetett élén érkezik a Hungaroringre
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idénynyitó misanói versenyhétvégéjének vasárnap kora délután rendezett harmadik futamát az Eb-címvédő Kiss Norbert, a Révész Racing Team versenyzője, aki így az élen áll az összetettben a sorozat második, Hungaroringen sorra kerülő fordulója előtt.
Rábába hajtott a sofőr, majd a folyóban hagyta az autót
Két teljesen átázott, vizes ruhában, csatakosan gyalogló férfit igazoltattak a rendőrök Szentgotthárd Rábatótfalu városrészén. A gyalogosokról kiderült, hogy nem sokkal korábban még autóban ültek, de a járművel feltehetőleg elgázolt pár békát és halat a sofőr.
Ausztriában is felbukkant a majomhimlő, Bécsben mutatták ki egy férfinél
Majomhimlő gyanújával szállítottak kórházba egy embert Ausztriában – jelentette az ORF osztrák közszolgálati televízió.
Messzire repült az utas a roncsból, pörgő Peugeotból repült ki két ember Sárvárnál
Sárvár-Rábasömjén belterületén vesztette el az uralmát a járműve felett egy Peugeot vezetője hétfőn kora reggel. Az autó kiütötte a város nevét jelző táblát, ami az úttól ötven méterre repült. A jármű utasa ennél is messzebb hevert a szántóföldön.
25 százalék felett a földgáztárolók töltöttsége 
Az egyetemes szolgáltatónak az idén őszre 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia.