km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Falunapon találkoztak a szentkeresztiek

Falunapon találkoztak a szentkeresztiek

Múlt hétvégén nagyszabású programmal kedveskedtek a településre látogatóknak: hagyományos falunapot tartottak, és vendégül látták "Szentkereszt" településeit is. Több százan látogattak el a kétnapos rendezvényre.

 

A falunapi programok péntek este kezdődtek, bemutatkoztak Táplánszentkereszt helyi egyesületei, este pedig a Balkan Fanatik gondoskodott a jó hangulatról. Szombaton a szentmisét követően fúvószenekari találkozó vette kezdetét, négy zenekarral. A Milites Christi Hagyományőrző Egyesület jóvoltából kinyitott a hagyományőrző tábor is, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhettek a régmúlt idők emberének mindennapjaiba. A templomos lovagok tábora interaktív játékokkal várta a gyermekeket és a felnőtteket közös próbatételekre, a szélkakas népi játszópark pedig a kisebbeknek okozott nagy örömöt.  


11 órakor V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, s reményét fejezte ki, hogy a I. Szentkereszti Találkozó hagyománnyá válik. Perl János polgármester hozzátette, hogy örömmel látják vendégül Pilis- és Bükkszentkereszt küldöttségét, és nagyon örültek az erdélyi Kézdiszentkereszt bemutatkozó levelének is. Elárulta, mindannyian arra törekszenek, hogy a most megalapozott kapcsolatot ápolják, és találkozásaikból hagyomány szülessen. Valamint arra, hogy minél több „szentkereszti” településsel felvegyék a kapcsolatot. 


A polgármester elmondta még, hogy az elmúlt években próbálták tematika köré építeni a falunapokat, volt már falusias, reneszánsz programjuk, és az olimpia jegyében is összegyűltek már. Idén a Szentkereszti Találkozó került fókuszba, az érdeklődők fotókon, történeteken keresztül ismerhették meg a településeket, a színpadon pedig tánccal és énekkel mutatkoztak be egymásnak. A művelődési házban megnyílt a foltvarrók kiállítása, a helyi óvoda közreműködésével pedig kézműves foglalkozásokat tartottak. Kirakodóvásár is várta az érdeklődőket sok-sok finomsággal, kézműves sörrel, különleges ízű pálinkákkal, édességekkel.


Szombaton a hagyomány szerint a település legifjabb polgárait emléklappal és babakötvénnyel köszöntötték. A programok között volt íjász-, lovas- és tűztáncbemutató is. Nagy sikert aratott a délutáni jelmezes felvonulás, melyet fúvószene kísért. Az esti koncertekre (Varnyú Country, Revans Rock Band) is sokan ellátogattak. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették a rendezvényt, melynek színvonalát az is emelte, hogy az EMMI pályázatán sikerrel szerepeltek, támogatást nyertek a programok magas színvonalú megrendezéséhez.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.