km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Falunapon találkoztak a szentkeresztiek

Falunapon találkoztak a szentkeresztiek

Múlt hétvégén nagyszabású programmal kedveskedtek a településre látogatóknak: hagyományos falunapot tartottak, és vendégül látták "Szentkereszt" településeit is. Több százan látogattak el a kétnapos rendezvényre.

 

A falunapi programok péntek este kezdődtek, bemutatkoztak Táplánszentkereszt helyi egyesületei, este pedig a Balkan Fanatik gondoskodott a jó hangulatról. Szombaton a szentmisét követően fúvószenekari találkozó vette kezdetét, négy zenekarral. A Milites Christi Hagyományőrző Egyesület jóvoltából kinyitott a hagyományőrző tábor is, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhettek a régmúlt idők emberének mindennapjaiba. A templomos lovagok tábora interaktív játékokkal várta a gyermekeket és a felnőtteket közös próbatételekre, a szélkakas népi játszópark pedig a kisebbeknek okozott nagy örömöt.  


11 órakor V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, s reményét fejezte ki, hogy a I. Szentkereszti Találkozó hagyománnyá válik. Perl János polgármester hozzátette, hogy örömmel látják vendégül Pilis- és Bükkszentkereszt küldöttségét, és nagyon örültek az erdélyi Kézdiszentkereszt bemutatkozó levelének is. Elárulta, mindannyian arra törekszenek, hogy a most megalapozott kapcsolatot ápolják, és találkozásaikból hagyomány szülessen. Valamint arra, hogy minél több „szentkereszti” településsel felvegyék a kapcsolatot. 


A polgármester elmondta még, hogy az elmúlt években próbálták tematika köré építeni a falunapokat, volt már falusias, reneszánsz programjuk, és az olimpia jegyében is összegyűltek már. Idén a Szentkereszti Találkozó került fókuszba, az érdeklődők fotókon, történeteken keresztül ismerhették meg a településeket, a színpadon pedig tánccal és énekkel mutatkoztak be egymásnak. A művelődési házban megnyílt a foltvarrók kiállítása, a helyi óvoda közreműködésével pedig kézműves foglalkozásokat tartottak. Kirakodóvásár is várta az érdeklődőket sok-sok finomsággal, kézműves sörrel, különleges ízű pálinkákkal, édességekkel.


Szombaton a hagyomány szerint a település legifjabb polgárait emléklappal és babakötvénnyel köszöntötték. A programok között volt íjász-, lovas- és tűztáncbemutató is. Nagy sikert aratott a délutáni jelmezes felvonulás, melyet fúvószene kísért. Az esti koncertekre (Varnyú Country, Revans Rock Band) is sokan ellátogattak. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették a rendezvényt, melynek színvonalát az is emelte, hogy az EMMI pályázatán sikerrel szerepeltek, támogatást nyertek a programok magas színvonalú megrendezéséhez.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Egy iskola előtti pad esett áldozatul a rongálásnak
A Derkovits Gyula Általános Iskola előtt egy közterületi pihenőpadot rongáltak meg ismeretlenek, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Azt hazudta a vasi férfi, hogy elhagyta a jogsiját, pedig elvették tőle Ausztriában
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Újabb fejlemény a Szombathely és Kőszeg közötti M87-es út építésében
Megjelent a vasi gyorsforgalmi utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési felhívás.
Mintegy 5 kilogramm marihuánát találtak egy kecskeméti tanyán
Mintegy öt kilogramm marihuánát és 518 tő kannabiszt találtak egy kecskeméti tanyán a rendőrök - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.