km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Táplánszentkereszt: a koronavírus-járvány sem szabott gátat a fejlődésnek

Táplánszentkereszt: a koronavírus-járvány sem szabott gátat a fejlődésnek

A világjárvány rányomta a bélyegét Táplánszentkeresztre is a tavalyi évben, szinte az élet minden területét érintette – tudtuk meg Perl János polgármestertől. Azért a haladásnak nem tudott gátat vetni, sok mindennel gyarapodott a település. 

 

A polgármester elmondta, hogy a tavalyi évet szinte egészében a koronavírus uralta, a megszokott közösségi programjaik nagy része nem valósulhatott meg, ez pedig negatív hatással volt a közösség életére. Az itt élők ugyanis az elmúlt években hozzászoktak, hogy tartalmas élmények várják őket a települési programokon. 2021-ben azonban elmaradt a farsangi bál, a medvehagyma virágzásának az ünnepe, a május 1-jei és a pünkösdi ünnepség. A szeptember eleji közösségi falunapot és a szentkereszti találkozót sikerült megszervezni, még vendégeket is tudott fogadni a település, valamint a községegyesítési napot is megünnepelték: keresztet avattak, és átadták a Táplánszentkereszt Községért Díjat is. Az adventre is közösen készülődtek a településen, sokféle programot kínáltak a településen élőknek, a járványügyi intézkedések betartása mellett.  


– A koronavírus rányomta a bélyegét a közösségi gazdálkodására is – folytatta a polgármester. – Nem úgy alakultak a bevételeink, ahogyan azt megterveztük. Szerencsére azonban pályázati pénzekből olyan forrásokhoz jutottunk, melyekkel korábban nem kalkuláltunk. A Belügyminisztérium pályázatán útfelújítása 20 millió forintot nyertünk, a Magyar Falu Programban pedig a polgármesteri hivatal felújításához kaptunk 50 millió forintot. Az utóbbi beruházást még nem tudtuk elkezdeni, ugyanis időközben az építőipari árak megemelkedtek, emiatt csökkenteni kellett a műszaki tartalmat. A kérelmet már beadtuk, most a válaszra várunk. Az biztos, hogy az eredeti műszaki tartalommal a korábbi áron nem lehet a beruházást kivitelezni. 
A település sikerrel pályázott TOP-forrásra is, 110 millió forintot nyertek csapadékvíz-elvezetésre és vízelvezető árkok építésére. A tervek szerint ez a beruházás idén tavasszal kezdődik majd el. A kivitelezőt még nem választották ki, január-február környékén erre is sor kerül. 


– A településen kisebb felújítások is voltak tavaly, az úthálózatot is sikerült karban tartani – tette hozzá Perl János. – A község saját forrásból vásárolt egy ingatlant, egy másikat pedig eladtunk. Azért volt ez fontos, mert a jelenlegi bölcsődét szeretnénk bővíteni, ehhez viszont szükség volt a szomszédos területre. Ezt 25 millió forintért sikerült megvásárolni. A pályázatot előkészítettük, reméljük, hogy sikerrel járunk. Nagy szükség van a férőhelyekre, ugyanis sok a kisgyermek a településen. 


A polgármester szerint pozitívum, hogy az intézményeiket biztonságosan és folyamatosan tudták működtetni, a polgármesteri hivatal, a bölcsőde, az óvoda, a művelődési ház fennakadás nélkül üzemelt. Az önkormányzat is ellátta a feladatát: az egészségügyi alapellátás működött, a szociális segítségnyújtás és a családgondozás gördülékenyen ment, a közvilágítás, a park és a temetők fenntartása biztosított volt.  


– Nehézségeink voltak, nemcsak anyagi, hanem munkaerő tekintetében is – tekintett vissza az elmúlt évre a polgármester. – Azonban nem csak itt jellemző probléma, hogy nagyon nehéz szakképzett munkaerőt találni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a személyi feltételek mindenütt biztosítva legyenek. Az év során a lakosság részéről is érkeztek megkeresések, észrevételek felénk. Mindig van mit javítani, bővíteni, de tudomásul kell azt is venni, hogy nekünk is vannak korlátaink. Azért természetesen igyekszünk eleget tenni a kéréseknek, addig ameddig erre lehetőségünk van. Egy település is úgy működik, mint egy család. Lehetnek álmok és tervek, de ha nincs hozzá forrás, akkor nem lehet megvalósítani ezeket. Fontossági sorrendet kell felállítani a terveket illetően, ez pedig a képviselő-testületnek a feladata. 


Az idei évben is van mit tenni, Perl János pedig bizakodóan tekint a 2022-es évre. A tervek szerint befejeződik a hivatal felújítása, valamint kiírás alatt áll egy TOP Plusz pályázat, mellyel az épület energetikai korszerűsítését szeretnék megvalósítani. Ha ez sikerül, akkor ezzel is spórolhat a település a kiadásokon. Remélik, hogy a bölcsődei pályázat is eredményes lesz, továbbá fut a Magyar Falu Program, ezt is figyelik, és igyekeznek olyan pályázatokra benyújtani a jelentkezésüket, melyekkel a legégetőbb problémákra találhatnak megoldást. A 2022-es évben is szeretnének programokkal kedveskedni a településen élőknek, ám ez nem rajtuk múlik. A koronavírus átírta a mindennapokat, rányomta a bélyegét a közösségi programokra. A polgármester annyit kért, hogy továbbra is mindenki tartsa be az előírásokat, vigyázzon magára, családtagjaira és a környezetében élőkre. Továbbá figyeljenek azokra is, akik segítségre szorulnak, hiszen ezekben az időkben nagy szükség van a gondoskodásra, a törődésre, egy kedves szóra. 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.