km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Táplánszentkereszt: a koronavírus-járvány sem szabott gátat a fejlődésnek

Táplánszentkereszt: a koronavírus-járvány sem szabott gátat a fejlődésnek

A világjárvány rányomta a bélyegét Táplánszentkeresztre is a tavalyi évben, szinte az élet minden területét érintette – tudtuk meg Perl János polgármestertől. Azért a haladásnak nem tudott gátat vetni, sok mindennel gyarapodott a település. 

 

A polgármester elmondta, hogy a tavalyi évet szinte egészében a koronavírus uralta, a megszokott közösségi programjaik nagy része nem valósulhatott meg, ez pedig negatív hatással volt a közösség életére. Az itt élők ugyanis az elmúlt években hozzászoktak, hogy tartalmas élmények várják őket a települési programokon. 2021-ben azonban elmaradt a farsangi bál, a medvehagyma virágzásának az ünnepe, a május 1-jei és a pünkösdi ünnepség. A szeptember eleji közösségi falunapot és a szentkereszti találkozót sikerült megszervezni, még vendégeket is tudott fogadni a település, valamint a községegyesítési napot is megünnepelték: keresztet avattak, és átadták a Táplánszentkereszt Községért Díjat is. Az adventre is közösen készülődtek a településen, sokféle programot kínáltak a településen élőknek, a járványügyi intézkedések betartása mellett.  


– A koronavírus rányomta a bélyegét a közösségi gazdálkodására is – folytatta a polgármester. – Nem úgy alakultak a bevételeink, ahogyan azt megterveztük. Szerencsére azonban pályázati pénzekből olyan forrásokhoz jutottunk, melyekkel korábban nem kalkuláltunk. A Belügyminisztérium pályázatán útfelújítása 20 millió forintot nyertünk, a Magyar Falu Programban pedig a polgármesteri hivatal felújításához kaptunk 50 millió forintot. Az utóbbi beruházást még nem tudtuk elkezdeni, ugyanis időközben az építőipari árak megemelkedtek, emiatt csökkenteni kellett a műszaki tartalmat. A kérelmet már beadtuk, most a válaszra várunk. Az biztos, hogy az eredeti műszaki tartalommal a korábbi áron nem lehet a beruházást kivitelezni. 
A település sikerrel pályázott TOP-forrásra is, 110 millió forintot nyertek csapadékvíz-elvezetésre és vízelvezető árkok építésére. A tervek szerint ez a beruházás idén tavasszal kezdődik majd el. A kivitelezőt még nem választották ki, január-február környékén erre is sor kerül. 


– A településen kisebb felújítások is voltak tavaly, az úthálózatot is sikerült karban tartani – tette hozzá Perl János. – A község saját forrásból vásárolt egy ingatlant, egy másikat pedig eladtunk. Azért volt ez fontos, mert a jelenlegi bölcsődét szeretnénk bővíteni, ehhez viszont szükség volt a szomszédos területre. Ezt 25 millió forintért sikerült megvásárolni. A pályázatot előkészítettük, reméljük, hogy sikerrel járunk. Nagy szükség van a férőhelyekre, ugyanis sok a kisgyermek a településen. 


A polgármester szerint pozitívum, hogy az intézményeiket biztonságosan és folyamatosan tudták működtetni, a polgármesteri hivatal, a bölcsőde, az óvoda, a művelődési ház fennakadás nélkül üzemelt. Az önkormányzat is ellátta a feladatát: az egészségügyi alapellátás működött, a szociális segítségnyújtás és a családgondozás gördülékenyen ment, a közvilágítás, a park és a temetők fenntartása biztosított volt.  


– Nehézségeink voltak, nemcsak anyagi, hanem munkaerő tekintetében is – tekintett vissza az elmúlt évre a polgármester. – Azonban nem csak itt jellemző probléma, hogy nagyon nehéz szakképzett munkaerőt találni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a személyi feltételek mindenütt biztosítva legyenek. Az év során a lakosság részéről is érkeztek megkeresések, észrevételek felénk. Mindig van mit javítani, bővíteni, de tudomásul kell azt is venni, hogy nekünk is vannak korlátaink. Azért természetesen igyekszünk eleget tenni a kéréseknek, addig ameddig erre lehetőségünk van. Egy település is úgy működik, mint egy család. Lehetnek álmok és tervek, de ha nincs hozzá forrás, akkor nem lehet megvalósítani ezeket. Fontossági sorrendet kell felállítani a terveket illetően, ez pedig a képviselő-testületnek a feladata. 


Az idei évben is van mit tenni, Perl János pedig bizakodóan tekint a 2022-es évre. A tervek szerint befejeződik a hivatal felújítása, valamint kiírás alatt áll egy TOP Plusz pályázat, mellyel az épület energetikai korszerűsítését szeretnék megvalósítani. Ha ez sikerül, akkor ezzel is spórolhat a település a kiadásokon. Remélik, hogy a bölcsődei pályázat is eredményes lesz, továbbá fut a Magyar Falu Program, ezt is figyelik, és igyekeznek olyan pályázatokra benyújtani a jelentkezésüket, melyekkel a legégetőbb problémákra találhatnak megoldást. A 2022-es évben is szeretnének programokkal kedveskedni a településen élőknek, ám ez nem rajtuk múlik. A koronavírus átírta a mindennapokat, rányomta a bélyegét a közösségi programokra. A polgármester annyit kért, hogy továbbra is mindenki tartsa be az előírásokat, vigyázzon magára, családtagjaira és a környezetében élőkre. Továbbá figyeljenek azokra is, akik segítségre szorulnak, hiszen ezekben az időkben nagy szükség van a gondoskodásra, a törődésre, egy kedves szóra. 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.